Internet z kablówki + 2x wl-5460ap v2
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet z kablówki + 2x wl-5460ap v2
Witam
Siedze nad tym juz parę godzin i niestety nie mogę dobrze skonfigurować tych urządzeń.
Mam internet z kablówki(modem i zabezpieczenie po mac) do tego dokupiłem teraz dwa ap ovislinka wl-5460ap v2 i chciałbym tak skonfigurować je aby jeden rozpraszał sygnał a drugi go odbierał w innym mieszkaniu i też rozgłaszał dalej (a najlepiej było by ażeby lan na tym drugim też działął)
Proszę o pomoc w konfiguracji.
Z góry dziękuję.
Siedze nad tym juz parę godzin i niestety nie mogę dobrze skonfigurować tych urządzeń.
Mam internet z kablówki(modem i zabezpieczenie po mac) do tego dokupiłem teraz dwa ap ovislinka wl-5460ap v2 i chciałbym tak skonfigurować je aby jeden rozpraszał sygnał a drugi go odbierał w innym mieszkaniu i też rozgłaszał dalej (a najlepiej było by ażeby lan na tym drugim też działął)
Proszę o pomoc w konfiguracji.
Z góry dziękuję.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet z kablówki + 2x wl-5460ap v2
kumcio, ile chcesz podłączyć pod to kompów?
-
Po obu stronach mam po jednym stacjonarnym i do tego laptopt po wifi chodzące(1 po stronie modemu i dwa po stronie drugiego apka)
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak się nie da. Potrzebujesz router przy modemie żeby rozdzielić 1 IP na wiele komputerów. Jak daleko jest ot drugie mieszkanie?kumcio pisze:dokupiłem teraz dwa ap ovislinka wl-5460ap v2
Niby ten ovislink ma tryb "uniwersal repeater" ale nie wierzę że to zadziała.
W drugim mieszkaniu potrzebujesz AP Client ze switchemi AP nadawczy. Czyli wg mnie musisz jeszcze dokupić jakiś router np Linksys wrt54gl (z zarządzaniem pasmem) albo tańszy Tp-Link wr435g.
Nie pomagam na PW!
-
A jak mam 2 ip? Odleglosc ok 50 m
- wojteks
- *** Administrator ***
To i tak po stronie modemu jak chcesz PC i laptopa to już 2 IP zajmiesz a gdzie pozostałe?kumcio pisze:A jak mam 2 ip
musisz mieć router bo bez tego nici z podziału (musiałbyś mieć 3 IP i Ovislink odbiorczy musiałby pracować w trybie "WISP" czyli jako router z radia na kabel ale wtedy laptopów po radiu nie podłączysz (chyba tylko 2 kompy po kablu jeżeli nie dołożysz switcha).
Jeżeli to mieszkania w bloku (a nawet 2 osobne domy) czy czymś podobnym to bez anten zewnętrznych to nie będzie działać. Jeżeli będzie antena zewnętrzna to laptop prawdopodobnie nie będzie miał zasięgu.kumcio pisze:Odleglosc ok 50 m
Nie pomagam na PW!
-
Anteny mam dookolne (12) wywieszone za oknem.
A jak bym ustawił pierwszego ap w tryb gateway a drugiego w uniwersal ma to szansę zadziałąć??
Do tego mam jeszcze Symbola ap 5131
A jak bym ustawił pierwszego ap w tryb gateway a drugiego w uniwersal ma to szansę zadziałąć??
Do tego mam jeszcze Symbola ap 5131
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie ma szans. Co będzie za router robiło? Bez routera ani rusz.kumcio pisze:pierwszego ap w tryb gateway a drugiego w uniwersal ma to szansę zadziałąć
Powinno to wyglądać tak:
1.modem z kablówki
2.router z WiFi (PC kablem i laptop po WiFi, dodatkowy AP przy antenie podłączony po kablu)
3. W drugim mieszkaniu AP Client (ovislink) i do niego PC po kablu a do drugiego wejścia dodatkowy AP nadający dla laptopów.
Nie pomagam na PW!
-
Ok ale ovislink w trybie gateway robi za ap + router,
a symbol ma łącza lan i wan, wiec też pewnie bedzie mógł robić za router
A jak to rozwiązać bez komputerów stacjonarnych??
a symbol ma łącza lan i wan, wiec też pewnie bedzie mógł robić za router
A jak to rozwiązać bez komputerów stacjonarnych??
- wojteks
- *** Administrator ***
A niby gdzie on ma taki tryb?kumcio pisze:ovislink w trybie gateway
Kod: Zaznacz cały
Urządzenie wspiera aż 7 trybów pracy- Acces Point, Client, Bridge, WDS Repeater, Universal Repeater, Client Router i WISP+Universal Repeater.
Jeżeli to co wyczytałem o tym wynalazku jest prawdą to masz router z 2 AP tylko czy on ma porty ethernet żeby cokolwiek po kablu podłaczyć? Podłączasz go do modemu kablówki i masz interneto po WiFi a drugim modułem radiowym wysyłasz do mieszkania obok. Tam odbierasz ovislinkiem w trybie Client i drugim nadajesz w WiFi dla laptopówkumcio pisze:mam jeszcze Symbola ap 5131
Nie pomagam na PW!
-
Sciagnąlem firmaware e11-SA i jest taki tryb w nim.
Co do Symbola to ma gniazdo ethernet i wan.
Dzieki za pomoc i pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-15, 12:04 ]
Poprawa pisowni.
Co do Symbola to ma gniazdo ethernet i wan.
Dzieki za pomoc i pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-15, 12:04 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-11-15, 12:03 przez kumcio, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ok więc masz router ale żeby do niego cokolwiek podłączyć po kablu (więcej niż 1 urządzenie) to musisz dołożyć switch. Z symbola można podłączyć antenę zewnętrzną na długim kablu antenowym a drugim nadajnikiem będzie obsługiwał laptopa.kumcio pisze:Co do Symbola to ma gniazdo ethernet i wan
W drugim mieszkaniu 5460 ustawiasz w AP Client, podłaczasz do niego PC i do drugiego gniazda ethernet podłaczasz drugi 5460 w trybie AP żeby laptopy miały zasięg.
Nie pomagam na PW!