Sieć. PC + Laptop. Pentagram Cerberus.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć. PC + Laptop. Pentagram Cerberus.
Witam
Posiadam komputer stacjonarny:
Intel(R) Celeron(R) CPU 1.70GHz
VIA VT8753/A/E Apollo P4X266/A/E
256 MB (PC2100 DDR SDRAM)
Radeon 7500 (64 MB)
SAMSUNG SV1204H (120 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100)
Windows XP sp2
oraz laptopa:
Procesor Intel Core Duo T3200
Pamięć ram 2gb
Dysk twardy 250gb
Vista Home Basic
Intel X3100
Internet jaki posiadam to Neostrada TP 1mb/s, aktualnie z modemem ZTE ZXDSL 852.
Dzisiaj zakupiłem router Pentagram Cerberus P 6331-42.
Chcę rozdzielić sygnał równomiernie na te dwa komputery. PC przez adsl, Laptop przez wifi.
Próbowałem podłączyć i zainstalować ten router tylko coś mi nie wychodzi.. Zastosowałem się do instrukcji.
Jedna rzecz która mnie zdziwiła to to, że z tyłu komputera nie mam gniazdka na kabel dołączony do routera (mianowicie kabel Ethernet RJ-45 (czy jakoś tak) ). Nie mam więc gdzie włożyc tego kabla aby podłączyć router do komputera (o ile w ogóle potrzeba go podłączać). Laptop oiczywiście będzie przez wifi.
Tutaj pytanie czy mam złą kartę sieciową, która nie ma odpowiedniego wejścia?
Odrazu piszę że mój obecny PC ma 7 lat..
Nie wiem co mam zrobić, proszę o pomoc w tej sprawie.
Jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informacje to proszę pisać, wszystko podam.
// Jak zainstalować poprawnie ten router? W instrukcji nie jest tego za wiele. Może ktoś posiada akurat ten model.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-15, 18:24 ]
Przenoszę na radiowy, bo tu rozmawiamy o routerach.
Posiadam komputer stacjonarny:
Intel(R) Celeron(R) CPU 1.70GHz
VIA VT8753/A/E Apollo P4X266/A/E
256 MB (PC2100 DDR SDRAM)
Radeon 7500 (64 MB)
SAMSUNG SV1204H (120 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100)
Windows XP sp2
oraz laptopa:
Procesor Intel Core Duo T3200
Pamięć ram 2gb
Dysk twardy 250gb
Vista Home Basic
Intel X3100
Internet jaki posiadam to Neostrada TP 1mb/s, aktualnie z modemem ZTE ZXDSL 852.
Dzisiaj zakupiłem router Pentagram Cerberus P 6331-42.
Chcę rozdzielić sygnał równomiernie na te dwa komputery. PC przez adsl, Laptop przez wifi.
Próbowałem podłączyć i zainstalować ten router tylko coś mi nie wychodzi.. Zastosowałem się do instrukcji.
Jedna rzecz która mnie zdziwiła to to, że z tyłu komputera nie mam gniazdka na kabel dołączony do routera (mianowicie kabel Ethernet RJ-45 (czy jakoś tak) ). Nie mam więc gdzie włożyc tego kabla aby podłączyć router do komputera (o ile w ogóle potrzeba go podłączać). Laptop oiczywiście będzie przez wifi.
Tutaj pytanie czy mam złą kartę sieciową, która nie ma odpowiedniego wejścia?
Odrazu piszę że mój obecny PC ma 7 lat..
Nie wiem co mam zrobić, proszę o pomoc w tej sprawie.
Jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informacje to proszę pisać, wszystko podam.
// Jak zainstalować poprawnie ten router? W instrukcji nie jest tego za wiele. Może ktoś posiada akurat ten model.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-15, 18:24 ]
Przenoszę na radiowy, bo tu rozmawiamy o routerach.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Sieć. PC + Laptop. Pentagram Cerberus.
Dokupić do PC kartę sieciową ethernet (na kabel od routera ze złaczem rj45). Taka karta kosztuje jakieś 25zł (na PCI)Esprit pisze:Odrazu piszę że mój obecny PC ma 7 lat.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No na razie musisz podłaczyć router kablem do notebooka, a do stacjonarnego kupić karte ethernet 10/100 na pci wydatek gora 20zl. Aha tylko czasem nie instaluj oprogramowania z płyty od routera, to najczęsciej prowadzi tylko do destrukcji ustawień wszyskiego.Esprit pisze:edna rzecz która mnie zdziwiła to to, że z tyłu komputera nie mam gniazdka na kabel dołączony do routera (mianowicie kabel Ethernet RJ-45 (czy jakoś tak) ). Nie mam więc gdzie włożyc tego kabla aby podłączyć router do komputera (o ile w ogóle potrzeba go podłączać). Laptop oiczywiście będzie przez wifi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Której instrukcji? Routera czy tej: Konfiguracja routerów do podziału łącza internetowego - tutorial z obrazkami by Jo_gurtEsprit pisze:Próbowałem podłączyć i zainstalować ten router tylko coś mi nie wychodzi.. Zastosowałem się do instrukcji.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
Która?
http://www.alsen.pl/index.php/product/n ... PCI_10_100
http://www.alsen.pl/index.php/product/n ... 00_PCI_DEC
http://www.alsen.pl/index.php/product/n ... 1_P6123_09
Czy moja płyta główna to obsłuży? Nie znam się na tym więc pytam.
http://www.alsen.pl/index.php/product/n ... PCI_10_100
http://www.alsen.pl/index.php/product/n ... 00_PCI_DEC
http://www.alsen.pl/index.php/product/n ... 1_P6123_09
Czy moja płyta główna to obsłuży? Nie znam się na tym więc pytam.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli ma wolne gniazdo pci to tak- jak sprwdzić zdjąc obudowe patrząc od przodu kompa z lewej strony i zobaczyć czy są długie białe(chyba) wolne sloty. Aha 3 to jest sieciowka wifi do notebooka nie nadaje sie do stacjonarnych. Ja bym wziął pierwszą, przynajmniej przy długości 1 czy 2m kabla każda wystarczy, nie ma sensu przepłacać.Esprit pisze:Czy moja płyta główna to obsłuży? Nie znam się na tym więc pytam.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Do PC dwie pierwsze (obydwie powinny być OK z zastrzeżeniami jak u krystianb), bo trzecia to jakaś kart PCMCIA do notka.Esprit pisze:Która?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)