Huawei e220

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Spokey
Początkujący użytkownik forum

Huawei e220

Post autor: Spokey »

Witam. Moj pierwszy post :)
Posiadam modem Huawei e220 i chce zadac kilka pytan odnosnie jego:
1. Ciagle mam zasieg EDGE 4 kreski. Czy trzeba zainstalowac nowego softa, aby laczyc sie UMTSem/HSDPA? ( moge to zrobic wg tego: download.era.pl/portal/Instrukcja_aktualizacji_Huawei_E220_HSDPA_7.2. pdf ? )
2. Jezeli zainstaluje nowego softa, to trace gwarancje?
3. Lepiej oddac do salonu Ery, aby to zrobili?
4. Skad mam pobrac odpowiednie pliki aby update'owac soft? Moze to byc to: http://download.era.pl/portal/E220_HSDP ... pgrade.zip ?
5. Gdyby cos bylo nie tak, jak wrocic do poprzedniego oprogramowania?

To juz chyba wszystko.. Przepraszam za te podstawowe pytania, ale jestem kompletym newbie w tych sprawach i nie wystarczy mi :faq: :/ :niepewny: Z gory dziekuje za pomoc :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei e220

Post autor: krystianb »

Spokey pisze:1. Ciagle mam zasieg EDGE 4 kreski. Czy trzeba zainstalowac nowego softa, aby laczyc sie UMTSem/HSDPA? ( moge to zrobic wg tego: download.era.pl/portal/Instrukcja_aktualizacji_Huawei_E220_HSDPA_7.2. pdf ? )
2. Jezeli zainstaluje nowego softa, to trace gwarancje?
3. Lepiej oddac do salonu Ery, aby to zrobili?
4. Skad mam pobrac odpowiednie pliki aby update'owac soft? Moze to byc to: http://download.era.pl/po...7.2_upgrade.zip ?
5. Gdyby cos bylo nie tak, jak wrocic do poprzedniego oprogramowania?
ad1. Update zwieksza tylko predość z 3.6 do 7.2 megabita, jeśli byś miał umts to byś sie łączył. gdzie mieszkasz, może wystarczy antena?
ad2. Nie
ad3. Raczej tam tego nie zrobią, co najwyżej odpłatnie do serwisu wyślą.
ad4. Moga być
ad5. Wg mojej wiedzy nie ma takiej możliwości, wtedy tylko serwis.

Posumowując, jeśli nie masz zasiegu umts nie masz po co ryzywkoać, nic nie zyskasz, a możesz stracić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Spokey

Moj kumpel mieszka w tej samej miejscowosci, co ja, tylko posiada modem Huawei E160 i laczy mu sie z Internetem przez HSDPA i ma 4 kreski.. Miszka kilka domow ode mnie. Taka roznica odleglosci moze miec wplyw na zasieg?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

A w też ma w erze?? Wejdź sobie tutaj http://mapa.btsearch.pl/ i zobacz gdzie ma era nadajnik umts, bo patrzyłem to ma tylko jedno pozwolenie. Czasem kilka domow robi różnicę, może nadajnik jest w fazie testów i ma obniżoną moc, był taki przypadek z plusem.
Aha i jeszcze jedno nie masz czasami modemu ustawionego w trybie tylko gprs, i jeszcze przy Huawei mozna wybierać częstotliwość na ktore ja modem pracować moze tam jest coś przestawione. Najłatwiej było by to sprawdzić jak byś wyszedł z modemem na zewnątrz, ściany bardzo mocno tłumią 2.1GHz, ewentualine mozesz udać sie do kumpla albo niech kumpel do Ciebie przyjdzie ze swoim modemem.

[ Dodano: 2008-11-16, 14:39 ]
Tylko z tym chodzeniem z modemami bez kompow jesli stacjonarne macie, jest taka sprawa że programy do łącznia zwykle ustawiają te rzeczy przed każdym połaczeniem i najlepiej na włąsnym sprzecie testować.
Spokey

On tez ma w Erze. Mam ustawiony tryb pracy "3G preferowany" , zakres "wszystkie zakresy". Kompurtery stacjonarne. Czyli chyba jednak ta roznica wszystko robi.. A antena to jaki koszt? I jeszcze jaki typ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Spokey pisze:Mam ustawiony tryb pracy "3G preferowany
Ustaw tylko 3g i zobacz co sie będzie działo, może uda sie połączyć. A z anteną jest wielki problem, bo trzeba by rozebrac modem i przylutować kabel zamiast anteny wewnetrznej, a samą antene najlepiej panel 2,1 GHz z porządnego sklepu raczej nie z alledrogo
Spokey

Brak zasięgu :zly:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Spokey pisze:Brak zasięgu
To juz tylko antena zostaje, chyba że nadajnik działa krórej niż tydzień i może zasięg sie za pare dni polepszyć i warto poczekać chwile na rozwój sytuacji, bo niestety podłaczenie anteny w tym modemie = utrata gwarancji.
ODPOWIEDZ