Problem z konfiguracją Linksys WAG200G pod neostradą.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Makaveli
Początkujący użytkownik forum

Problem z konfiguracją Linksys WAG200G pod neostradą.

Post autor: Makaveli »

Hej. Zakupiłem router Linksys WAG200g. Mam internet neostrada tp przez modem Sagem na USB. Włożyłem do napędu płytę instalacyjną dołączoną do routera i zacząłem konfigurację. Podążałem wg wkazówek, w kolejnym kroku dostałem zapytanie czy mam podłączony modem. Dałem TAK i wyświetlił się komunikat aby go odłączyć od kompa i gniazdka telefonicznego. Potem wg instrukcji podłączałem kable dostarczone z routerem. Wyświetlił się komunikat że powinny świecić odpowiednie diody. Wszystko świeciło tak jak należy. Nacisnąłem DALEJ i wyświetliło trwa sprawdzanie stanu bramki i wywaliło komunikat BRAK DOSTĘPU DO BRAMKI. :( Szok. Na 100% kable są poprawnie podłączone. Mam ustawione automatycznie uzyskaj adres IP i DNS w tych protokołach sieciowych. Próbowałem wpisać z przeglądarkę te adres co znalazłem w necie http://192.168.1.1/ ale klikam enter i nic się nie dzieje i pokazuje nie można wyświetlić strony. Pozatym wyświetla mi Winda komunikaty że połączenie lokalne ma ograniczoną pojemność lub go nie ma i jest przy tych komputerkach w pasku wykrzyknik na żóltym tle. Próbowałem się łączyć tym okienkiem neostrady ale nie mogłem się łączyć z netem. Utknąłem na tej koniguracji routera i nie wiem co robić. Teraz podłączyłem z powrotem modem na USB od Neo i szukam pomocy :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z konfiguracją Linksys WAG200G pod neostradą.

Post autor: wojteks »

Makaveli pisze:nie wiem co robić
1. Zresetować modem do ustawień fabrycznych (przyciskiem z tyłu wg instrukcji)
2. Wyrzucić płytę instalacyjną
3. Podłączyć kabel LAN z routera do komputera
4. Włączyć router podłączony do linii telefonicznej
5. Poczekać na właczenie się routera
6. Dać w Windows "napraw" aby uzyskać IP z dhcp routera
7. Zalogować się na IP routera (IP bramy w szczegółach połączenia)
8. Wybrać i skonfigurować połączenie PPPoE (VPI=0, VCI=35, user, hasło)
Nie pomagam na PW!
Makaveli

Dobra, tak jak radziłeś tym razem nie odpaliłem płyty. Podłączyłem router, zresetowałem i dałem napraw i napisało że nie da się naprawić. Uruchomiłem kompa ponownie i jak wszedłem w to połączenie lokalne pisało że nie ma potrzeby naprawy i nie wywalało z paska już żadnych dymków i nie było wykrzyknika. Otworzyłem Internet Explorer i wpisałem te liczby i o dziwo się otworzyły te konfiguracje. Ustawiłem tak jak znalazłem w poradniku na jakimś forum kiedyś i dioda Internet świeciła się na czerwono i neta nie ma. I znów jestem na modemie usb od neo. Co mam zrobić?? I co trzeba wpisywać w tym polu username i password i jak uruchamiać neta? Przez okienko neo i połącz czy jak??
Co mam powpisywać w te pola żebym miał neta?? Proszę o krok po kroku napisanie!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Makaveli pisze:Ustawiłem tak jak znalazłem w poradniku na jakimś forum kiedyś
A patrzyłeś do naszego poradnika w FAQ?
Konfiguracja routerów do podziału łącza internetowego - tutorial z obrazkami by Jo_gurt
Jest tam też przykład dla Neostrady.

Zobacz też to:
Konfiguracja routera w celu dzielenia neostrady - podawanie hasła, itp. wersja 1
Konfiguracja routera w celu dzielenia neostrady - podawanie hasła, itp. wersja 2
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Makaveli pisze:polu username
Tu wpisz nazwę "[email protected]"
Makaveli pisze:i password
Tu hasło do neostrady (to są dane do logowania przyznane po aktywacji neostrady)
Makaveli pisze:Przez okienko neo i połącz czy jak
O tym zapomnij jak masz router.
Nie pomagam na PW!
Makaveli

Tu jest link i tak wygląda jak się zaloguje do przeglądarki:

http://ui.linksys.com/files/WAG200G/1.00.09/Setup.htm

Napiszcie mi dokładnie w których polach muszę co ustawić jeśli mam neostradę, tak żebym ustawił i miał internet. Proszę bo w tych poradnikach co mi napisaliście linki się nie mogę połapać i już jestem u kresu walki z tą konfiguracją.

Może wejdzcie w to demko ustawcie wszystko tak jak powinno być żeby internet działał i zróbcie screeny i mi wyślijcie, ok?? Bardzo by mi to pomogło. Proszę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

User name i password chyba znasz ? i wiesz jak wpisać.
Nie pomagam na PW!
Makaveli

Ok, już wszystko śmiga. Powiecie mi jak skutecznie zabezpieczyć sieć WiFi?? Bo na drugim kompie opisuje mi się jako niezabezpieczona. Napiszcie co gdzie mam ustawić i co powpisywać żeby sieć była bezpieczna.,
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Wejdz w ustawienia routera w zakładce wireeles będziesz miał szyfrowanie wystarczyć je włączyć i ustwić hasło. ;)
zDaleKi

Makaveli pisze:Powiecie mi jak skutecznie zabezpieczyć sieć WiFi?
Tak na początek: Zabezpieczanie sieci WiFi prosty poradnik - Kilka prostych metod zabezpieczania WiFi
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Makaveli

A jak dowiedzieć się jaki adres MAC mają moje komputery??

I jak idę w Wireless security to tam daje z listy zabezpieczenie WPA2-PERSONAL (jest jeszcze MIXED, nie wiem co lepiej.) i jest pole tekstowe PASPHRASSE i co tam mam wpisać?? Hasło które będę musiał wpsiywać przy łączeniu z siecią??
zDaleKi

Makaveli pisze:jak dowiedzieć się jaki adres MAC mają moje komputery??
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> czyli ipconfig /all
Makaveli pisze:jest pole tekstowe PASPHRASSE i co tam mam wpisać?? Hasło które będę musiał wpsiywać przy łączeniu z siecią?
Tak.
ODPOWIEDZ