Problem z konfiguracją Linksys WAG200G pod neostradą.
Moderator: Moderatorzy
-
Makaveli
- Początkujący użytkownik forum
Problem z konfiguracją Linksys WAG200G pod neostradą.
Hej. Zakupiłem router Linksys WAG200g. Mam internet neostrada tp przez modem Sagem na USB. Włożyłem do napędu płytę instalacyjną dołączoną do routera i zacząłem konfigurację. Podążałem wg wkazówek, w kolejnym kroku dostałem zapytanie czy mam podłączony modem. Dałem TAK i wyświetlił się komunikat aby go odłączyć od kompa i gniazdka telefonicznego. Potem wg instrukcji podłączałem kable dostarczone z routerem. Wyświetlił się komunikat że powinny świecić odpowiednie diody. Wszystko świeciło tak jak należy. Nacisnąłem DALEJ i wyświetliło trwa sprawdzanie stanu bramki i wywaliło komunikat BRAK DOSTĘPU DO BRAMKI.
Szok. Na 100% kable są poprawnie podłączone. Mam ustawione automatycznie uzyskaj adres IP i DNS w tych protokołach sieciowych. Próbowałem wpisać z przeglądarkę te adres co znalazłem w necie http://192.168.1.1/ ale klikam enter i nic się nie dzieje i pokazuje nie można wyświetlić strony. Pozatym wyświetla mi Winda komunikaty że połączenie lokalne ma ograniczoną pojemność lub go nie ma i jest przy tych komputerkach w pasku wykrzyknik na żóltym tle. Próbowałem się łączyć tym okienkiem neostrady ale nie mogłem się łączyć z netem. Utknąłem na tej koniguracji routera i nie wiem co robić. Teraz podłączyłem z powrotem modem na USB od Neo i szukam pomocy 
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z konfiguracją Linksys WAG200G pod neostradą.
1. Zresetować modem do ustawień fabrycznych (przyciskiem z tyłu wg instrukcji)Makaveli pisze:nie wiem co robić
2. Wyrzucić płytę instalacyjną
3. Podłączyć kabel LAN z routera do komputera
4. Włączyć router podłączony do linii telefonicznej
5. Poczekać na właczenie się routera
6. Dać w Windows "napraw" aby uzyskać IP z dhcp routera
7. Zalogować się na IP routera (IP bramy w szczegółach połączenia)
8. Wybrać i skonfigurować połączenie PPPoE (VPI=0, VCI=35, user, hasło)
Nie pomagam na PW!
-
Makaveli
Dobra, tak jak radziłeś tym razem nie odpaliłem płyty. Podłączyłem router, zresetowałem i dałem napraw i napisało że nie da się naprawić. Uruchomiłem kompa ponownie i jak wszedłem w to połączenie lokalne pisało że nie ma potrzeby naprawy i nie wywalało z paska już żadnych dymków i nie było wykrzyknika. Otworzyłem Internet Explorer i wpisałem te liczby i o dziwo się otworzyły te konfiguracje. Ustawiłem tak jak znalazłem w poradniku na jakimś forum kiedyś i dioda Internet świeciła się na czerwono i neta nie ma. I znów jestem na modemie usb od neo. Co mam zrobić?? I co trzeba wpisywać w tym polu username i password i jak uruchamiać neta? Przez okienko neo i połącz czy jak??
Co mam powpisywać w te pola żebym miał neta?? Proszę o krok po kroku napisanie!
Co mam powpisywać w te pola żebym miał neta?? Proszę o krok po kroku napisanie!
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
A patrzyłeś do naszego poradnika w FAQ?Makaveli pisze:Ustawiłem tak jak znalazłem w poradniku na jakimś forum kiedyś
Konfiguracja routerów do podziału łącza internetowego - tutorial z obrazkami by Jo_gurt
Jest tam też przykład dla Neostrady.
Zobacz też to:
Konfiguracja routera w celu dzielenia neostrady - podawanie hasła, itp. wersja 1
Konfiguracja routera w celu dzielenia neostrady - podawanie hasła, itp. wersja 2
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tu wpisz nazwę "[email protected]"Makaveli pisze:polu username
Tu hasło do neostrady (to są dane do logowania przyznane po aktywacji neostrady)Makaveli pisze:i password
O tym zapomnij jak masz router.Makaveli pisze:Przez okienko neo i połącz czy jak
Nie pomagam na PW!
-
Makaveli
Tu jest link i tak wygląda jak się zaloguje do przeglądarki:
http://ui.linksys.com/files/WAG200G/1.00.09/Setup.htm
Napiszcie mi dokładnie w których polach muszę co ustawić jeśli mam neostradę, tak żebym ustawił i miał internet. Proszę bo w tych poradnikach co mi napisaliście linki się nie mogę połapać i już jestem u kresu walki z tą konfiguracją.
Może wejdzcie w to demko ustawcie wszystko tak jak powinno być żeby internet działał i zróbcie screeny i mi wyślijcie, ok?? Bardzo by mi to pomogło. Proszę.
http://ui.linksys.com/files/WAG200G/1.00.09/Setup.htm
Napiszcie mi dokładnie w których polach muszę co ustawić jeśli mam neostradę, tak żebym ustawił i miał internet. Proszę bo w tych poradnikach co mi napisaliście linki się nie mogę połapać i już jestem u kresu walki z tą konfiguracją.
Może wejdzcie w to demko ustawcie wszystko tak jak powinno być żeby internet działał i zróbcie screeny i mi wyślijcie, ok?? Bardzo by mi to pomogło. Proszę.
- wojteks
- *** Administrator ***
User name i password chyba znasz ? i wiesz jak wpisać.
Nie pomagam na PW!
-
Makaveli
Ok, już wszystko śmiga. Powiecie mi jak skutecznie zabezpieczyć sieć WiFi?? Bo na drugim kompie opisuje mi się jako niezabezpieczona. Napiszcie co gdzie mam ustawić i co powpisywać żeby sieć była bezpieczna.,
-
przemek20011
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wejdz w ustawienia routera w zakładce wireeles będziesz miał szyfrowanie wystarczyć je włączyć i ustwić hasło. 
-
zDaleKi
Tak na początek: Zabezpieczanie sieci WiFi prosty poradnik - Kilka prostych metod zabezpieczania WiFiMakaveli pisze:Powiecie mi jak skutecznie zabezpieczyć sieć WiFi?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Makaveli
A jak dowiedzieć się jaki adres MAC mają moje komputery??
I jak idę w Wireless security to tam daje z listy zabezpieczenie WPA2-PERSONAL (jest jeszcze MIXED, nie wiem co lepiej.) i jest pole tekstowe PASPHRASSE i co tam mam wpisać?? Hasło które będę musiał wpsiywać przy łączeniu z siecią??
I jak idę w Wireless security to tam daje z listy zabezpieczenie WPA2-PERSONAL (jest jeszcze MIXED, nie wiem co lepiej.) i jest pole tekstowe PASPHRASSE i co tam mam wpisać?? Hasło które będę musiał wpsiywać przy łączeniu z siecią??
-
zDaleKi
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> czyli ipconfig /allMakaveli pisze:jak dowiedzieć się jaki adres MAC mają moje komputery??
Tak.Makaveli pisze:jest pole tekstowe PASPHRASSE i co tam mam wpisać?? Hasło które będę musiał wpsiywać przy łączeniu z siecią?