Problem z wrt54gl i zamiera internet po wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Problem z wrt54gl i zamiera internet po wifi

Post autor: wikara »

Witam!
Mam problem z moim wrt54gl!
Mam planexa router i połaczony z wrt54gl który rozsyła po domu,na linksysie od pewnego czasu problem z zapychaniem zanikaniem internetu nie wiem jak to nazwać ale co dzień od paru dni zanika mi internet i w ogóle mi nie chodza stronki lub jak sie wczytuja to strasznie długo lub w ogóle, co na ogół działało wszystko ok z tym linksysem.
Zdażyło sie że pare razy wystąpił problem kiedys ale sporadycznie i w ogóle to nie przeszkadzało ale problem sie nasilił i teraz na linksysie niema internetu!
Jeżeli mam podłaczone pod linksysa i wszystko działa i zaczynam ściągać i po godzinie sciagania wszystko sie urywa tak samo zanika net i wtedy pojawia sie problem z netem i stronki nie chodza i nie pomaga nic,robiłem reset linksysa wgrałem nowe tomato z 1.19 na 1.21 i dobrze wszystko skonfigurowane i nadal nic cały czas sie zapycha tak mysle!
Aktualnie pisze bez podpiecia linksysa od razu kablem do laptopa z planexa internecik smiga cały czas ok jak podłącze pod linksysa lapka czy stacjonarny to koniec nie działa!
Pingi po wifi na linksysie ,jak wszytko zamiera i w ogóle nie chodzą do bramy na onet.pl itd ale jak zaczyna sie coś wczytywać na www to pingi są urywane i później nadal nic nie idzie!
Działo mi sie to również na tomato 1.19

PS:Dzisiaj np miałem cały dzień podłączony pod linksysa do godziny 16.00 działało idealnie i odrazu przestały działac normalnie stronki oczywiscie połaczyć sie moge i wszyskto mi dane po dhcp pobiera,problem z netem wystepuje od kilku dni prawie co dzień o tych godzinach raz 16 raz 18 itd!
Mam nadzieje ze nie zamotałem i zrozumieliscie problem!
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wikara, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Problem z wrt54gl i zamiera internet po wifi

Post autor: zDaleKi »

Jak masz to podłączone? Bo czegoś tu nie rozumiem? Do czego wpięty jest Linksys i z usług jakiego ISP korzystasz?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wikara

Mam antenke na dachu i ściągam dynamicznie neta od isp i na dachu mam planex gw-ap54sp-p i pociągnieta skrętka z dachu do domu do linksysa,a wrt rozsyła po domu neta!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wikara pisze:Dzisiaj np miałem cały dzień podłączony pod linksysa do godziny 16.00 działało idealnie i odrazu przestały działac normalnie stronki oczywiscie połaczyć sie moge i wszyskto mi dane po dhcp pobiera,problem z netem wystepuje od kilku dni prawie co dzień o tych godzinach raz 16 raz 18 itd!
A czy aby wtedy nie pojawia sie druga sieć na tym samym lub sąsiednim kanale?? Można by bo spróbować zmienić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wikara

Więc tak zrobiłem czyszczenie nvram i twardy reset ,ustawiłem jeszcze raz wszystko od początku tylko to co jest potrzebne do połączenia nic wiecej,ustawiłem na inny kanał na1 miałem poprzednio na kanale 9.
Zobaczymy na razie jak wspomniałem w godzinach nocnych i ranno popołudniowych wszystko chodzi na linksysie jak powinno zobaczymy po godzinach 16.00?
Acha dodam że linksys wykrywa mi tylko 2 sieci na kanale 3i13
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

wikara pisze:Acha dodam że linksys wykrywa mi tylko 2 sieci na kanale 3i13
7,8,9 powinny być dobre, ale gdzies w ich "poblirzu" jakaś uryna może być i z powodu zbyt sbałego sygnału może router jej nie wykrywać, ewentualnie może byś jakieś inne niezidentyfikowane źródło zakłuceń, a może sąsiad pijawka. A z tym wykrywaniem sieci to też może być tak, że sąsiad stawia adhoc'a jak mu potrzebny, równie dobrze może też włączać router o określonej porze, bo np chce na prądzie zaoszczędzić...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krystianb pisze:jakaś uryna może być
Może też być jakiś bridge postawiony i nie będzie go widać albo kamerka bezprzewodowa na 2.4GHz albo VideoSender na 2.4GHz i WiFi ma posprzątane obojętne na którym kanale.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
wikara

Więc tak jeśli chodzi o link to przeanalizowałem go i nic,znowu problem sie pojawił a nawet gorzej na linksysie dzisiaj chodziło wszystko do godziny 17.00 później internet padł wszedłem na router planexa patrze a tam sieć mi znikła a pozostałe inne sieci były po zmaganiach godzinnych powróciła siec po 2h i jest aktualnie sieć.
Połączyć sie moge adresy pobiera aktualnie połączony jestem przez linksysa bo internet powrócił ale na raty raz jest raz niema znika,strony wczytują sie jak gorzej gprs :klnie: lub wcale ale puściłem ping po wifi z lapka przez linksysa do antenki z której odbieram neta i otrzymałem wynik:
http://www.postimage.org/image.php?v=gxBAzhS
takie pingi mam po wifi co dziennie jak jestem połaczony po wifi o tych godzinach co pisałem inne godziny są idealne,sprawdziłam pingi również w ten czas jak net padł po lanie podłączony tylko lanem z planexa do lapka i otrzymałem ping od anteny takie same jak w załączonym linku w/w ale poprawiło sie po lanie po około 2h i teraz wszystko po lanie idzie pingi ida bez przerw a po linksysie nadal tak jak w linku same przerwy internet po lanie od planexa jest po linksysie teraz niema jak jest to przerywany lub go niema!

[ Dodano: 2008-11-18, 20:24 ]
Godzina 20.20 połączony przez linksysa wszystko juz powróciło znowu do normy i tak zostanie do jutra znowu do godziny od 17.00 do 20.00 brak neta...
Teraz pingi wszystko chodzi ładnie!
Tylko dlaczego w tych godzinach co napisałem mam ten problem co opisałem wcześniej?
Ostatnio zmieniony 2008-11-18, 21:44 przez wikara, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wikara pisze:Tylko dlaczego w tych godzinach co napisałem mam ten problem co opisałem wcześniej?
Pewnie przeciążona baza, molestuj dostawcę.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
wikara

Niestety nadal problem jest i powrócił i juz nawet teraz sie pojawia nawet rano popołudniu wieczorem cały czas,gubienie pingów przerwy w pingach wolne działanie netu a nawet wcale nie działa....
Czym to jest spowodowane ze takie przerwy w pingach i wolne lub wcale sie nie wczytuja strony i to o godzinie juz nawetdzisiaj cały dzien mam taki problem,i to sie dzieje jak podłącze bezpośrednio z planexa który odbiera neta od isp i podłączenie lanem pod laptopa i pod stacionarny ten sam objaw...
Problemy mam z pobraniem juz nawet adresu dhcp który sie nie chce pobrać przez 3godziny a nawet więcej.
Problem jest także jak wejde do panelu routera planexa i widze jak mi znikają sieci ipo odświeżeniu sie pokazuja,i zanika mi sygnał na mniejszy,jeszcze tydzień temu tego nie miałem i wszystko działało ok!
fotka:
http://www.postimage.org/image.php?v=gxFn6DA
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

wikara pisze:to sie dzieje jak podłącze bezpośrednio z planexa który odbiera neta od isp i podłączenie lanem pod laptopa i pod stacionarny ten sam objaw...
To na to jest już tylko jedno lekarstwo: awantura u operatora, ewentualnie sie antena(AP zintegrowany z antną) przekrzywiła
ODPOWIEDZ