Router/AP ze złączem RP-SMA
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router/AP ze złączem RP-SMA
Witam serdecznie wszystkich bez kablowców
Mam radiowy internet (ZETOSA) podłączony do peceta a chciałbym mieć net w laptopie i w stacjonarnym kompie. A że jestem zielony w tym temacie to proszę o potwierdzenie czy dobrze myślę.
Powiedzmy że mój wybór padł na D-Link DIR-635. Odkręcam jedną antenkę, podłączam kabelek do tego routera.
Antena --> kabel (RP-SMA) --> Router --> WIFI --> laptop i PC (i tak cieszę się internetem bez kabli w całym domu a czy na zewnątrz to się okaże)
Czyli mam szukać sprzętu z 2/3 odkręcanymi antenkami ze złączem RP-SMA i tyle ?
I jaki sprzęt mam kupić: router, router z AP czy może sam AP ?
W przyszłości być może będzie Neostrada/Netia.
Mile widziane jakieś propozycje.
Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelką pomoc
Mam radiowy internet (ZETOSA) podłączony do peceta a chciałbym mieć net w laptopie i w stacjonarnym kompie. A że jestem zielony w tym temacie to proszę o potwierdzenie czy dobrze myślę.
Powiedzmy że mój wybór padł na D-Link DIR-635. Odkręcam jedną antenkę, podłączam kabelek do tego routera.
Antena --> kabel (RP-SMA) --> Router --> WIFI --> laptop i PC (i tak cieszę się internetem bez kabli w całym domu a czy na zewnątrz to się okaże)
Czyli mam szukać sprzętu z 2/3 odkręcanymi antenkami ze złączem RP-SMA i tyle ?
I jaki sprzęt mam kupić: router, router z AP czy może sam AP ?
W przyszłości być może będzie Neostrada/Netia.
Mile widziane jakieś propozycje.
Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelką pomoc
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router/AP ze złączem RP-SMA
Urządzenie z dwoma antenkami nie załatwi sprawy. Potrzebujesz AP + router_z_AP. Poczytaj, było wielokrotnie o dzieleniu łącza radiowego.
-
Wahałem się czy napisać ale jednak muszę.
Mam Ovislink WL-5460 i za Chiny ludowe nie mogę dostać się panelu
. Wpisuje w IE 192.168.100.252 i nic się nie wyświetla. Resetowanie nie pomaga albo coś źle robię. Może ten AP jest walnięty, system to Vista HP.
Z Linksysem (WAG200G) takiego problemu nie miałem.
koledzy mili hilfe
Mam Ovislink WL-5460 i za Chiny ludowe nie mogę dostać się panelu

Z Linksysem (WAG200G) takiego problemu nie miałem.
koledzy mili hilfe
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
redix, wrzuć tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>
-
Windows Vista:
* Panel Sterowania (wygląd klasyczny) -> Centrum sieci i udostępniania -> Zarządzaj połączeniami sieciowymi (na pasku po lewej),
* Prawy Przycisk Myszy (PPM) na Połączenie Lokalne odpowiedzialne za podłączenie do routera i wybieramy jego Właściwości,
* na liście, która nam się właśnie ukazała, klikamy 2 x LPM na Protokół TCP/IP v4,
* zaznaczamy kropki obok opcji: Uzyskaj adres IP automatycznie i Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie,
* potwierdzamy wszystko przyciskiem [OK].
w TCP/IP v4 podawałem dane ISP a to chyba błąd.
"zaznaczamy kropki obok opcji: Uzyskaj adres IP automatycznie i Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie," też nic -->
|
|
\/
a to info z ipconfig
* Panel Sterowania (wygląd klasyczny) -> Centrum sieci i udostępniania -> Zarządzaj połączeniami sieciowymi (na pasku po lewej),
* Prawy Przycisk Myszy (PPM) na Połączenie Lokalne odpowiedzialne za podłączenie do routera i wybieramy jego Właściwości,
* na liście, która nam się właśnie ukazała, klikamy 2 x LPM na Protokół TCP/IP v4,
* zaznaczamy kropki obok opcji: Uzyskaj adres IP automatycznie i Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie,
* potwierdzamy wszystko przyciskiem [OK].
w TCP/IP v4 podawałem dane ISP a to chyba błąd.
"zaznaczamy kropki obok opcji: Uzyskaj adres IP automatycznie i Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie," też nic -->
|
|
\/
a to info z ipconfig
Kod: Zaznacz cały
Windows IP Configuration
Ethernet adapter Local Area Connection:
Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::30bb:a3e8:7174:4474%11
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 169.254.68.116
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . :
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
redix, ustaw 192.168.100.250 | 255.255.255.0 i spróbuj.
-

nie wiem jak ci dziękować
D Z I A Ł A
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
redix, najwyraźniej Ovis miał nieodpalony serwer DHCP. Pamiętaj, że jeśli ma działać jako WISP to będziesz musiał uzupełnić jeszcze bramę i co najmniej jeden DNS.
Lub odpalić serwer DHCP.
Lub odpalić serwer DHCP.
-
Problem nadal aktualny
Znajdzie się ktoś taki dobry i wyłoży mi łopatologicznie, tak krok po kroczku (jak przedszkolakowi) co i jak mam zrobić bo chyba jestem jakiś nie kumaty albo coś...
A za skutecznie udzieloną mi pomoc płacę żywą gotówką. Serio.
Jak radził Jo_gurt tak też zrobiłem i to pomogło ale na krótko. Tylko teraz znowu jest ten sam problem, nic sam już nie wymyślę. Może wgranie nowego firmware (e15) coś zmieni ?Jo_gurt pisze:ustaw 192.168.100.250 | 255.255.255.0 i spróbuj.
Znajdzie się ktoś taki dobry i wyłoży mi łopatologicznie, tak krok po kroczku (jak przedszkolakowi) co i jak mam zrobić bo chyba jestem jakiś nie kumaty albo coś...
A za skutecznie udzieloną mi pomoc płacę żywą gotówką. Serio.