konfiguracja wa501g w trybie client
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
konfiguracja wa501g w trybie client
Witam
Posiadam internet radiowy uslugodawca nie ma zabezpieczen tylko filtracje przez MAC.
Schemat polaczenia: antena na dachu --> kabel --> TP-Link WA501G (AP) --> kabel UTP --> Asus Wl-501gp v1 (Router) --> kompy
Wczoraj konfigurowalem Tp-link WA501G w trybie client (MAC zostal zmieniony u uslugodawcy) ip ustawione na kompie 192.168.1.2 na AP 192.168.1.1 wyszukal mi sieci podlaczylem sie do uslugowacy ale internetu w kompie nadal nie ma (antena -> kabel-> AP -> kabel rj45 -> komputer). Jakies pomysly jak to zrobic?
Może Asusa wl-501gp dac jako clienta ale nie wiem jak to zrobic niby ma taka funkcje ale nie wiem gdzie to ustwic (firmware asusa - orginalny)??
Pozdrawiam
chomikwasz
Posiadam internet radiowy uslugodawca nie ma zabezpieczen tylko filtracje przez MAC.
Schemat polaczenia: antena na dachu --> kabel --> TP-Link WA501G (AP) --> kabel UTP --> Asus Wl-501gp v1 (Router) --> kompy
Wczoraj konfigurowalem Tp-link WA501G w trybie client (MAC zostal zmieniony u uslugodawcy) ip ustawione na kompie 192.168.1.2 na AP 192.168.1.1 wyszukal mi sieci podlaczylem sie do uslugowacy ale internetu w kompie nadal nie ma (antena -> kabel-> AP -> kabel rj45 -> komputer). Jakies pomysly jak to zrobic?
Może Asusa wl-501gp dac jako clienta ale nie wiem jak to zrobic niby ma taka funkcje ale nie wiem gdzie to ustwic (firmware asusa - orginalny)??
Pozdrawiam
chomikwasz
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: konfiguracja wa501g w trybie client
chomikwasz, a jaki masz adres IP od dostawcy? Ten:
(mówię o sytuacji bez routera, niech na razie tak zadziała).
służy tylko do konfiguracji AP, potem musisz zmienić na ten od dostawcy.chomikwasz pisze:ip ustawione na kompie 192.168.1.2
(mówię o sytuacji bez routera, niech na razie tak zadziała).
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ale na jaki MAC zmieniłeś u usługodawcy? Może Twój APC jest dla ISP przeźroczysty i widzi nie MAC tego APC tylko MAC tego co jest po nim podłączone czyli w tym wypadku routera. Praktyka zna różne przypadki więc nie zaszkodzi spróbować. Spróbuj zabawy z klonowaniem MACa na routerze i ustaw na początek taki, jaki ma ISP podany.chomikwasz pisze:Wczoraj konfigurowalem Tp-link WA501G w trybie client (MAC zostal zmieniony u uslugodawcy)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wg mnie raczej nie jest przeźroczysty. Przepuszczanie MACów przez APC to raczej ewenement wśród APków.BliSki pisze:Prawdopodobnie Twój APC jest dla ISP przeźroczysty
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Z tym to bywa różnieJo_gurt pisze:Przepuszczanie MACów przez APC to raczej ewenement wśród APków

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
wlasnie chce najpierw zrobic bez routera a router to juz nie problem podlaczy sie jak zadziwala najpierw sam AP.
Jesli chodzi o IP od dostawcy to gdy instalowalem karte sieciowa RaLinka i podpinalem kabel od anteny to nigdy nie wpisywalem nigdzie zadnego IP tylko laczylem z odpowiednia siecia i wszystko dzialalo.
Jednak że na stronie dostawcy przy logowaniu sie na swoje konto jest tam jakies IP a potem MAC mojego Acces Pointa TP Linka.
Ale to IP mam ustawic na Acces Poincie czy na komputerze?
Jesli na AP to w zakladce Network bo w Wireles nie ma nigdzie zmiany IP i jakie wtedy mam ustawic IP na komputerze??
Acces Point to TP-Link WA-501g wiec raczej nie jest przezroczysty, byl on polecany bardzo czesto na tym dforum wiec go wybralem. Moze jednak lepiej bylo by zmienic go na innego albo top powinnien byc router jako pierwszy a potem AP tylko ze niby Asus 2l-500gp ma funkcje APC ale nikt nie wie jak ja wlaczyc
Jesli chodzi o IP od dostawcy to gdy instalowalem karte sieciowa RaLinka i podpinalem kabel od anteny to nigdy nie wpisywalem nigdzie zadnego IP tylko laczylem z odpowiednia siecia i wszystko dzialalo.
Jednak że na stronie dostawcy przy logowaniu sie na swoje konto jest tam jakies IP a potem MAC mojego Acces Pointa TP Linka.
Ale to IP mam ustawic na Acces Poincie czy na komputerze?
Jesli na AP to w zakladce Network bo w Wireles nie ma nigdzie zmiany IP i jakie wtedy mam ustawic IP na komputerze??
Acces Point to TP-Link WA-501g wiec raczej nie jest przezroczysty, byl on polecany bardzo czesto na tym dforum wiec go wybralem. Moze jednak lepiej bylo by zmienic go na innego albo top powinnien byc router jako pierwszy a potem AP tylko ze niby Asus 2l-500gp ma funkcje APC ale nikt nie wie jak ja wlaczyc

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na komputerze. Jeśli mówisz, że wcześniej działało na automacie to spróbuj tak ustawić. AP musi mieć wyłączony serwer DHCP jeśli takowy posiada.chomikwasz pisze:Ale to IP mam ustawic na Acces Poincie czy na komputerze?
-
a to nie mam ustawic takiego IP na AP w zakladce network a w kompie np koncowke zmienic na np jeden wiecej?
bo uslugodawca widzi IP kompa czy IP AP:?
bo uslugodawca widzi IP kompa czy IP AP:?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Adres IP w AP służy tylko do tego aby się z nim połączyć i skonfigurować. Potem ruch IP odbywa się już między dostawcą a komputerem. Czyli dostawca widzi adres IP kompa.
-
ustawilem recznie adres IP 10.160.18.154 i przy ustawianiu wyskakuje okienko ze dany adres IP juz istnieje... po czym sprawdzam ze jest ustawiony, ale na pasku wyskakuje ikonka ze pobiera adres IP pobiera dluzsza chwile i nic nad nie ma neta. a w Ap co mam ustawic w zakladce network? bo ustwialem najpierw IP 10.160.18.154 potem 10.160.18.155 a na koncu DHCP a na kompie tez te 3 sposoby i nic?
[ Dodano: 2008-11-19, 18:12 ]
Dzwonile do dostawcy i dodal MAC routera.
i dowiedzialem sie ze na AP mam ustawic adres 10.160.18.154 a na routerze 10.160.18.155 ale nie wiem gdzie sie to IP ustawia w AP??
[ Dodano: 2008-11-19, 18:12 ]
Dzwonile do dostawcy i dodal MAC routera.
i dowiedzialem sie ze na AP mam ustawic adres 10.160.18.154 a na routerze 10.160.18.155 ale nie wiem gdzie sie to IP ustawia w AP??
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wchodzisz w ustawienia i zmieniasz adresację APchomikwasz pisze: i dowiedzialem sie ze na AP mam ustawic adres 10.160.18.154 a na routerze 10.160.18.155 ale nie wiem gdzie sie to IP ustawia w AP??
-
w network i tam ustawiam Static IP tak?
-
Jeżeli chcesz zmienić adres IP AP to nie w static IP tam ustawiasz adres portu WAN.chomikwasz pisze:w network i tam ustawiam Static IP tak?
Ip zmienia się w network--LAN--Ip address
-
tylko ze to jest TP-Link tl-wa501g on ma tylko jedno wyjscie rj45 wiec nie ma rozdzielenia na WAN i LAN
-
Nie znam tego modelu więc zapewne masz rację. To w takim razie IP zmienia się tam gdzie napisałeś 

Nie pomagam poza forum.
-
ok mniej wiecej doszlem ze AP jest dobrze skonfigurowany
niestety z samym AP nie bede mial dostepu poniewaz MAC kompa nie jest wpisany na liste u uslugodawcy.
Teraz musze skonfigurowac router i przez niego sie laczyc. Jesli beda jakies problemy zaraz napisze.
[ Dodano: 2008-11-19, 18:59 ]
jak ustawic router na: home gateway, router czy acces point?
niestety z samym AP nie bede mial dostepu poniewaz MAC kompa nie jest wpisany na liste u uslugodawcy.
Teraz musze skonfigurowac router i przez niego sie laczyc. Jesli beda jakies problemy zaraz napisze.
[ Dodano: 2008-11-19, 18:59 ]
jak ustawic router na: home gateway, router czy acces point?
-
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja stawiam jednak na
chomikwasz pisze:home gateway
-
niestety na trybie router internet nie dziala ale za to na home gateway dziala
musialem tylko wszystko wklepywac recznie. Wiec zaczne od poczatku moze komus sie to przyda.
Uslugodawca dopisal MAC starej karty sieciowej na 2 dni zebym mogl posilkowac sie wiedza z forum przy konfiguracji tego wszystkiego. Przy podlaczeniu na "stary sposob" czyli przez karte bezprzewodowa wszedlem w start-uruchom-cmd wpisalem ipconfig/all i t pojawia sie duzo przydatnych informacji:tych uzylem przy konfiguracji( adres IP, Maska podsieci, Brama domyslna serwer DNS) a tych nie (serwer DHCP itd).
Pierwsza rzecza bylo skonfigurowanie AP czyli ustawilem recznie na nim IP 10.160.18.155 i tryb client potem poszukalem sieci uslugodawcy i sie podlaczylem w zakladce status na dole byly statystyki paczek wysylanych i odbieranych po tym poznalem ze AP jest raczej skonfigurowany poprawnie.
Druga rzecza byla konfiguracja Routera Asus wl-500gp tuta wybralem z zakladki System Setup - Operation Mode = Home Gateway potem Apply potem czas nastepna zakladka jest wybor polaczenia w moim przypadku wybralem "ADSL or other connection type that uses static IP address." i tu wpisalem IP portu WAN drugie jakie otrzymalem od uslugodawcy 10.160.18.154 gateway i DNS ze starej karty cmd-ipconfig/all kolejnym krokiem bylo ustawienie sieci WLAN ale to juz kazdy po swojemu i takze sieci LAN to juz po DHCP. usługowdawca powiedzial jedynie ze AP i Routera mam wpisywac recznie a nie używać automatycznego przydzielania. po tych zabiegach NA RAZIE wszystko dziala.
Pozdrawiam wszystkich i dziekuje serdecznie za pomoc
chomikwasz

Uslugodawca dopisal MAC starej karty sieciowej na 2 dni zebym mogl posilkowac sie wiedza z forum przy konfiguracji tego wszystkiego. Przy podlaczeniu na "stary sposob" czyli przez karte bezprzewodowa wszedlem w start-uruchom-cmd wpisalem ipconfig/all i t pojawia sie duzo przydatnych informacji:tych uzylem przy konfiguracji( adres IP, Maska podsieci, Brama domyslna serwer DNS) a tych nie (serwer DHCP itd).
Pierwsza rzecza bylo skonfigurowanie AP czyli ustawilem recznie na nim IP 10.160.18.155 i tryb client potem poszukalem sieci uslugodawcy i sie podlaczylem w zakladce status na dole byly statystyki paczek wysylanych i odbieranych po tym poznalem ze AP jest raczej skonfigurowany poprawnie.
Druga rzecza byla konfiguracja Routera Asus wl-500gp tuta wybralem z zakladki System Setup - Operation Mode = Home Gateway potem Apply potem czas nastepna zakladka jest wybor polaczenia w moim przypadku wybralem "ADSL or other connection type that uses static IP address." i tu wpisalem IP portu WAN drugie jakie otrzymalem od uslugodawcy 10.160.18.154 gateway i DNS ze starej karty cmd-ipconfig/all kolejnym krokiem bylo ustawienie sieci WLAN ale to juz kazdy po swojemu i takze sieci LAN to juz po DHCP. usługowdawca powiedzial jedynie ze AP i Routera mam wpisywac recznie a nie używać automatycznego przydzielania. po tych zabiegach NA RAZIE wszystko dziala.
Pozdrawiam wszystkich i dziekuje serdecznie za pomoc
chomikwasz
Ostatnio zmieniony 2008-11-19, 21:23 przez chomikwasz, łącznie zmieniany 2 razy.