WiMAX 2 mb czy Neostrada 1 mb (kabel)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
WiMAX 2 mb czy Neostrada 1 mb (kabel)
Co byscie wybralił. Technologia WIMAX 2 mb + telefon (2 h na stacjonarne) (bo musze) za 99 zł. /Czy Tpsa neostrada 1 mb + telefon (1 h na stacjonarne) livebox za 120 zł
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: WiMAX 2 mb czy Neostrada 1 mb (kabel)
Ja bym brał WiMax. 
Z Netii ten WiMax?
A LiveBoxa nigdy nie bierze.
30% działania 70% problemów. 

Z Netii ten WiMax?
A LiveBoxa nigdy nie bierze.

-
TAK NETIA (zaraz przy granicy Bydgoszczy - Łochowo.
ja.michal pisze:Ja bym brał WiMax.
Z Netii ten WiMax?
A LiveBoxa nigdy nie bierze.30% działania 70% problemów.
Ostatnio zmieniony 2008-11-19, 20:33 przez szczepan1970, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
szczepan1970, to zależy czy bardziej zależy ci na niski pingu czy na przepustowości.
Swoją drogą masz napisane, że masz UPC - co z nim nie tak?
-
No własnie mam UPC :-) 10 mega Śmiga jak KUBICA w formie. Mam jeszcze telefon w UPC i TV Kabel - ale za 20 dni przenoszę się do NOWEGO domu i jakiś internet trzeba mieć :-)
Jo_gurt pisze:szczepan1970, to zależy czy bardziej zależy ci na niski pingu czy na przepustowości.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A, przeprowadzka rozumiem.
W takim razie tak jak mówiłem - zależy na czym ci bardziej zależy.
-
No własnie przeprowadzka. Zależy mi zeby internet chodził. Nie gram w gry sieciowe. Internet uzywam do słuchania radia, strony internetowe, maile.
Jo_gurt pisze:A, przeprowadzka rozumiem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To ja napisał Jo_gurt.
Ja bym tylko odradzał TP. Za dużo mam doświadczenia z nimi i to niestety negatywnego.
Może jak kabel to na łączu TP? Internet + telefon w Neti. Teraz znów nowe promocje są.
Ja bym tylko odradzał TP. Za dużo mam doświadczenia z nimi i to niestety negatywnego.
Może jak kabel to na łączu TP? Internet + telefon w Neti. Teraz znów nowe promocje są.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
szczepan1970, w takim układzie oba się sprawdzą. Kieruj się ceną, sympatią do operatora czy czym tam chcesz. Ja korzystam z WiMAXa i jestem zadowolony. Online gram niewiele, przerw przez jakieś półtora roku było może ze 4-5h w sumie. Ping na poziomie 50ms, ale z tym różnie w każdym miejscu, może być i koło 30ms a może być i 100ms.
Telefon bez zarzutów.
Telefon bez zarzutów.
-
Będę miał antenkę na dachu. Dzisiaj ekipa zakładała kable do TV (POLSAT Cyfrowy) Załozyli 150 metrów kabla. W dziale technicznym Netii dowiedziałem się, że ta antenka będzie podłączona na zwykłej skretce. dzisiaj i ją załozyłem bo za 2 dni wchodzi ekipa od kafelek, paneli itd. Nowe kucie nie wchodzi w gre.
[ Dodano: 2008-11-19, 20:50 ]
a może inny kabel trzeba położyć ? Jutro jeszcze mogę to zrobić.
ja.michal pisze:To ja napisał Jo_gurt.
[ Dodano: 2008-11-19, 20:50 ]
a może inny kabel trzeba położyć ? Jutro jeszcze mogę to zrobić.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Najlepszą opcją było by założenie "rurki"PVC takiej własnie do przewodów i ewentualnie czegoś czym można było by kable przeciągnąć, wtedy zero zmartwień na przszłość, w końcu kiedyś każdy kabel może odmowić posłuszeństwa ze starości.a może inny kabel trzeba położyć ? Jutro jeszcze mogę to zrobić.
[ Dodano: 2008-11-19, 22:19 ]
Aha i jeszcze jedno, kabel ehthernet do zasilania POE nie powinien być dłuższy niż 40m, na dłuższym za duże spadki napiecia. A w ogole to najlepiej <20m. Jak wychodzi dłuższy to wtedy lepiej rozgałęźnik zasilania na strychu zamonotwać, a dalej zwykłym ethernetem pociągnąć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Chciałbym doprecyzować. Standard PoE (48V DC) przewiduje możliwośc zasilania urządzeń na przewodzie o długości do 100m. Biorąc pod uwagę straty na takim przewodzie można podłączać urządzenia o max. poborze mocy do 12,9W. Czyli większość urządzeń z dedykowanym PoE powinno działać bez problemów. Chyba, że mówimy o PoE, gdzie użytkownik sam wstrzykuje w przewód nietypowe zasilanie np. 24, 12 lub 5V. Przy 12V straty w przewodzie są 17x większe niż przy 48V !krystianb pisze:...
Aha i jeszcze jedno, kabel ehthernet do zasilania POE nie powinien być dłuższy niż 40m, na dłuższym za duże spadki napiecia. A w ogole to najlepiej <20m. Jak wychodzi dłuższy to wtedy lepiej rozgałęźnik zasilania na strychu zamonotwać, a dalej zwykłym ethernetem pociągnąć.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To ja pisałem raczej o samoróbkach, kiedys przypadkiem naktąłem sie na artykuł. O 48VDC nie wiedziałem nawet.
Znam prawa fizyki i sie no prawie całkowicie zgadzam z tym tylko, 4krotne zwiekszenie prądu (4x mniejsze napiecie=4razy wiekszy prąd przy tej samej mocy) daje tylko 16 razy wiekszą emisję ciepła, czyżby aż tak tak wielki był wzrost rezystancji spowodowanej podgrzewaniem przewodu, że jeszcze cały "raz" dorzuca do strat?robsonn pisze:Przy 12V straty w przewodzie są 17x większe niż przy 48V !
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tu mamy więcej o tym: Kalkulator długości kabla/źródła zasilania dla POErobsonn pisze:Chyba, że mówimy o PoE, gdzie użytkownik sam wstrzykuje w przewód nietypowe zasilanie np. 24, 12 lub 5V.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
podpowiedź
Jak bedziesz brał wimaxa to jak chłopaki będą robili pomiar (bo najpierw tak jest)
przyjżyj się,zapytaj, czy parametry które "udało im się złapać" są w granicach
download: -65dB - -72dB czym bliżej zera tym lepiej
upload: -65dB - -72dB czym bliżej zera tym lepiej
i modulacja QAM64
To wtedy internet 2Mb/s bedzie chodził z telefonem bezproblemowo....
Jeśli nie poproś coby przesuneli antenke tu i tam, w celi "złapania" lepszych parametrów.
Jeśli zmieszczą się w tych granicach to wimax będzie rozwiązaniem 100 razy lepszym niż od telepsa jakieś, jeśli nie, to też będzie lepsze
Pzdr
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-02, 10:15 ]
Poprawa pisowni.
przyjżyj się,zapytaj, czy parametry które "udało im się złapać" są w granicach
download: -65dB - -72dB czym bliżej zera tym lepiej

upload: -65dB - -72dB czym bliżej zera tym lepiej

i modulacja QAM64
To wtedy internet 2Mb/s bedzie chodził z telefonem bezproblemowo....
Jeśli nie poproś coby przesuneli antenke tu i tam, w celi "złapania" lepszych parametrów.
Jeśli zmieszczą się w tych granicach to wimax będzie rozwiązaniem 100 razy lepszym niż od telepsa jakieś, jeśli nie, to też będzie lepsze

Pzdr
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-02, 10:15 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-12-02, 10:14 przez baza, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Rozwiń myśl. Mówisz teraz tylko o aspektach technicznych czy z niechęci to tepsy?baza pisze:wimax będzie rozwiązaniem 100 razy lepszym niż od telepsa jakieś, jeśli nie, to też będzie lepsze