Dir-300 - problem z połączeniem WLAN niewszystkich urządzeń

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matigdy
Początkujący użytkownik forum

Dir-300 - problem z połączeniem WLAN niewszystkich urządzeń

Post autor: matigdy »

Witam,
przesiadłem się z Dl-604 na Dir-300, wszystko ładnie ustawiłem, laptop połączył się bezprzewodowo, dwa pozostałe komputery kablem, bramka VoIP PAP2 też kabelkiem. I teraz pojawia się problem:
tylko bramka łączy się z Internetem (można wykonywać połączenia) a komputery nie chcą wyświetlać stron www...
Adres MAC routera jest sklonowany z bramki VoIP (taki adres ma provider internetu w swojej bazie), z routerem Dl-604 wszystko śmigało dobrze, z tym niestety nie...
Pisałem do D-link'a, ale niestety jeszcze nie odpisali mi...
Dlatego proszę Was o pomoc :)
Z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Dir-300 - problem z połączeniem WLAN niewszystkich urządzeń

Post autor: krystianb »

matigdy pisze:Adres MAC routera jest sklonowany z bramki VoIP
A w ogole dostęp do www masz wykupiony? Bo to jakieś dziwne rozwiązanie. Dostawca może blokować porty choćby 80...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

matigdy pisze:tylko bramka łączy się z Internetem (można wykonywać połączenia) a komputery nie chcą wyświetlać stron www
Moje przypuszczenie jest takie, że gdzieś nie masz wpisanych adresów DNS. Natomiast bramka VoIP potrafi łączyć się po IP (ewentualnie wykorzystuje STUN) i jej DNS nie musi być potrzebny.

Prosty test czy działa Ci GG na kompie. Bo jeżeli tak, to na 100% wina DNSów.
Wpisz takie DNSu takie jak u nas w FAQ > DNS < wpisz te OpenDNS i po kłopocie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:Prosty test czy działa Ci GG na kompie. Bo jeżeli tak, to na 100% wina DNSów.
Nie taki całkiem prosty, bo znam przypadek kiedy zwykłe www sie nie ładowało a https juz tak (ewidetna bloka portu 80 była po niezapłaconym rachunku...)
zDaleKi

krystianb pisze:znam przypadek kiedy zwykłe www sie nie ładowało a https juz tak (ewidetna bloka portu 80 była po niezapłaconym rachunku...)
Oczywiście że jest taka możliwość. Ale z tego co zrozumiałem, to u autora pytania na starym sprzęcie to chodziło.
matigdy pisze:przesiadłem się z Dl-604 na Dir-300
matigdy pisze:z routerem Dl-604 wszystko śmigało dobrze

[ Dodano: 2008-11-14, 22:02 ]
Tak teraz się zastanawiam jeszcze, może na starym routerku było podbicie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> ??
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
matigdy

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Mati>PING www.bez-kabli.pl

Badanie www.bez-kabli.pl [193.218.155.114] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 193.218.155.114: bajtów=32 czas=19ms TTL=56
Odpowiedź z 193.218.155.114: bajtów=32 czas=21ms TTL=56

Statystyka badania ping dla 193.218.155.114:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 19 ms, Maksimum = 21 ms, Czas średni = 19 ms

C:\Documents and Settings\Mati>

To jest na starym routerze, gadu nie działa na nowym (dir-300).
Probowałem podłączyć nowy router pod stary i też nowy nie przekazywał sygnału do komputerów...
W tej samej sieci sąsiadce ustawiałem najtańszy router TP-Link model WR340GD i nie było z nim problemu najmniejszego...

[ Dodano: 2008-11-14, 23:51 ]
krystianb pisze: A w ogole dostęp do www masz wykupiony? Bo to jakieś dziwne rozwiązanie. Dostawca może blokować porty choćby 80...
Np. teraz użytkuję to łącze, jest wszystko opłacone. Słusznie BliSki zauważył - na starym routerze wszystko jest OK, teraz on jest podłączony. Zastanawia mnie dlaczego ten stwarza takie opory... I co na to odpowie D-link..
zDaleKi

Przyczyn, że na nowym nie działa może być kilka.
1) Sprawdziłeś ten TTL tak jak zalecałem? Nie masz go przypadkiem podbitego na starym routerze? Jeżeli masz w nowym routerze możliwość podbicie, to ustaw to na próbę, bo nie zaszkodzi.
2) Czy na 100% jest dobrze sklonowany MAC i ten który powinien być. Pisałeś coś, że masz tam adres bramki VoIP. Dlaczego tak dziwnie? Dlaczego nie jest tam sklonowany adres kompa? Domyślam się (bo coś o tym wspomniałeś), że masz zarejestrowany MAC bramki u ISP ale czy tak faktycznie jest?
3) Co z tymi DNSami? Wpisałeś je na routerze oraz na kompach ręcznie?
4) Czytałeś poradnik Jo_gurta o konfiguracji routerów?
5) Adresacja IP na routerze musi być z innej podsieci, może przypadkiem u Ciebie jest z tej samej? Dla pewności zmień adres routera na 10.0.1.1. Podaj tu jaki masz adres na LAN i WAN.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

matigdy pisze:Np. teraz użytkuję to łącze, jest wszystko opłacone
Sorry nie doczytałem. BliSki Dobrze gada, ale na początek można by po prostu cała konfiguracje starego routera przpisać na nowy. Wejść na strary pozapisywać wszyskie strony i potem powklejać wszysko na nowy. Może wystarczy.
matigdy

BliSki pisze:Przyczyn, że na nowym nie działa może być kilka.
1) Sprawdziłeś ten TTL tak jak zalecałem? Nie masz go przypadkiem podbitego na starym routerze? Jeżeli masz w nowym routerze możliwość podbicie, to ustaw to na próbę, bo nie zaszkodzi.
Wyżej wkleiłem to co pokazuje po wpisaniu komendy do ukazania TTL, jest to test na starym routerze. Na nowym też zrobić?
BliSki pisze:2) Czy na 100% jest dobrze sklonowany MAC i ten który powinien być. Pisałeś coś, że masz tam adres bramki VoIP. Dlaczego tak dziwnie? Dlaczego nie jest tam sklonowany adres kompa? Domyślam się (bo coś o tym wspomniałeś), że masz zarejestrowany MAC bramki u ISP ale czy tak faktycznie jest?
Dobrze jest sklonowanym MAC, bo bramka łączy się wtedy z Internetem, jest adres bramki, bo to urządzenie było kiedyś na osobnej linii (była promocja 2 łącza - kable z klatki - w cenie jednego, skorzystałem z niej, gdy się skończyła to zostało jedno łącze i wtedy kupiłem router, a MAC zostawili przez przypadek bramki[/quote]
BliSki pisze:3) Co z tymi DNSami? Wpisałeś je na routerze oraz na kompach ręcznie?
w kompie ręcznie wpisywałem, w routerze zaraz wpiszę
BliSki pisze:5) Adresacja IP na routerze musi być z innej podsieci, może przypadkiem u Ciebie jest z tej samej? Dla pewności zmień adres routera na 10.0.1.1. Podaj tu jaki masz adres na LAN i WAN.
nie za bardzo wiem gdzie to sprawdzić... moglbym dostać jakieś wskazówki? :)
Dziekuje Wam za zainteresowanie moim problemem :)
zDaleKi

matigdy pisze:Wyżej wkleiłem to co pokazuje po wpisaniu komendy do ukazania TTL
Problem w tym, że dla pinga często TTL pokazywany jest poprawnie. W Tym Twoim wyniku, wygląda, że nie TTL jest problemem ale jak pisałem nie jest to jednoznaczne.
matigdy pisze:w kompie ręcznie wpisywałem, w routerze zaraz wpiszę
I jaki wynik?
matigdy pisze:nie za bardzo wiem gdzie to sprawdzić... moglbym dostać jakieś wskazówki?
Wpisz to 10.0.1.1 jako adres routera w LAN.
Ale poczekaj na wynik tych DNSów. Bo możliwe, że tu jest problem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
matigdy

Po wpisywanie DNSow tylko bramka VoIP przestała nawiązywać połączenie... Więc jest tylko gorzej... Zmieniłem tak jak było (192.168.0.1) i nawiązuje połączenie. Na stronie konfiguracyjnej routera jest ikonka z napisem "Internet ON" lub "Internet OFF", teraz wyświetla ON, jeżeli zmienię MAC na inny to jest OFF, więc router dostaje sygnał, nie chce go tylko wysyłać... Jedynie bramka VOIP ma połączenie z Internetem. Wyczytałem, że ktoś miał z tym routerem problem, bo avast mu blokował połączenie, odinstalowałem avasta, ale nic się nie zmieniło... Internetu nie ma... Ten router kupiłem z allegro jako używany miesiąc (mam gwarancje do 10.2010), możliwe, że poprzedni właściciel wprowadził jakieś swoje ustawienia.. Jak najłatwiej przywrócić ustawienia fabryczne? Może to coś pomoże...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

matigdy pisze:Jak najłatwiej przywrócić ustawienia fabryczne? Może to coś pomoże...
Powinien być przycisk z tyłu routera. Najlepiej sprawdź w instrukcji obsługi.
ODPOWIEDZ