Router D-Link 624+ a bez +
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Router D-Link 624+ a bez +
Mam problem z połączeniem się z siecią. A mianowicie: mam do dyspozycji dwa routery wymienione w temacie. Mam punkt dostępowy i po wprowadzeniu niezbędnych danych (takich jak SSID, kanału, rodzaj kodowania i klucz itd.) Do routera z "+" wszystko pięknie chodzi. Natomiast po wprowadzeniu tego do teoretycznie nowszego routera nie działa połączenie z AP. Co może być nie tak? DWL-900AP+ takie urządzenie jest stosowane do AP. Aha nie ma żadnego filtrowaniu po MAC czy coś. Jeszcze jedno moje spostrzeżenie jest takie że w statusie routerów w tym z "+" w wireless jest podane tak: jakiś MAC, SSID, KANAŁ i kodowanie natomiast w tym bez "+" jest to samo tylko bez adresu MAC. Macie może jakieś sugestie i propozycje związane z tym tematem?
PS Aha jeszcze jedno, mój router czyli DI-624 ma teoretycznie szybsze łącze bo do 108Mb/s w g a ten z "+" ma tylko 54. Chociaż z tego co czytałem to nie ma różnic w rzeczywistości.
PS Aha jeszcze jedno, mój router czyli DI-624 ma teoretycznie szybsze łącze bo do 108Mb/s w g a ten z "+" ma tylko 54. Chociaż z tego co czytałem to nie ma różnic w rzeczywistości.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router D-Link 624+ a bez +
northwood, nie bardzo rozumiem jak to chcesz podłączyć. Może jakiś rysunek?
-
- Użytkownik forum
No tu nie bardzo jest co rysować:
Połączenie obecnie wygląda tak:
DWL-900AP+(jako AP)+antena kierunkowa-------(tu jest przestrzeń
)----- i router D-Link z podpiętą antenką która sobie radzi z odbiorem. DI-624+ i działa takie ustawienie.
Natomiast ja chcę zamiast DI-624+ wstawić nowy DI-624(bez tego plusa w nazwie) ale po wprowadzeniu danych z DI-624+ do DI-624 nie działa połączenie
Połączenie obecnie wygląda tak:
DWL-900AP+(jako AP)+antena kierunkowa-------(tu jest przestrzeń

Natomiast ja chcę zamiast DI-624+ wstawić nowy DI-624(bez tego plusa w nazwie) ale po wprowadzeniu danych z DI-624+ do DI-624 nie działa połączenie

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
northwood, nie mam dostępu do 624+ ale w emulatorze 624 nie ma czegoś takiego jak tryb client/wisp
Wrzuć screena może z jednego i z drugiego z ustawień tych trybów.

-
- Użytkownik forum
No i tutaj jest właśnie problem bo w zasadzie nie ma czegoś takiego jak ustawienie routera na tryb Client. Bo te routery domyślnie działają jako Client/AP.
Więc tak, mam jeszcze trochę informacji. Router 624+ działa jako AP a DWL-900AP+ jako klient. Ale przy takich samych ustawieniach mój router 624 nie widzi DWL-900AP+
Więc tak, mam jeszcze trochę informacji. Router 624+ działa jako AP a DWL-900AP+ jako klient. Ale przy takich samych ustawieniach mój router 624 nie widzi DWL-900AP+
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Pierwsze słyszęnorthwood pisze:Bo te routery domyślnie działają jako Client/AP.

Bo to DWL ma widzieć router a nie odwrotnie.Router 624+ działa jako AP a DWL-900AP+ jako klient. Ale przy takich samych ustawieniach mój router 624 nie widzi DWL-900AP+
-
- Użytkownik forum
Już wszystko wiem
Dowiedziałem się wszystkiego empitycznie
Rozumiem zdziwienie kolegi Jo_gurt z resztą słuszne. Router działa tylko jako AP. Więc z połączeniem też sobie poradziłem