Internet pomiędzy dwoma mieszkaniami w bloku.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janus
Początkujący użytkownik forum

Internet pomiędzy dwoma mieszkaniami w bloku.

Post autor: Janus »

Witam,

Chciałbym zasięgnąć porady, ewentualnie potwierdzić moje założenia :)

Mieszkania znajdują się w tym samym bloku, na tych samych poziomach, tylko że klatki są obok siebie.
Jak chcę to zrobić:
- w pierwszym mieszkaniu router TP-Link TD-W8901G, od niego antena panelowa za okno (8dB), w drugim mieszkaniu za oknem taka sama antena, a w samym mieszkaniu 2 szt. TP-Link WA501g. Pierwszy robi za AP Client, drugi jako AP nadawczy.

Prosiłbym o opinie czy będzie to chodzić tak jak powinno :), ewentualnie o rady co zrobić.
Jeszcze nasuwa mi się pytanie: czy w pierwszym mieszkaniu będę miał sieć po wi-fi ?
Rafał vel Janus
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet pomiędzy dwoma mieszkaniami w bloku.

Post autor: wojteks »

Janus pisze:czy w pierwszym mieszkaniu będę miał sieć po wi-fi ?
Może bedzie ale gwarancji nie ma.

CO do początku postu to jeżeli anteny będą się widzieć to powinno działać.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Internet pomiędzy dwoma mieszkaniami w bloku.

Post autor: krystianb »

Janus pisze:Jeszcze nasuwa mi się pytanie: czy w pierwszym mieszkaniu będę miał sieć po wi-fi ?
Niestety nie, trzeba by jeszcze jednego ap dorzucic w pierwszym miezkaniu (podłaczyć ethernetem do routera). Czy to będzie działać - powinno, choć istnieje ryzyko, że gdzieś po drodze stoi przy ścianie mikrofala;/ I jeszcze jedno, jak z zatłoczeniem w eterze? Bo jak sie nie myle to pare wolnych kanałów będzie potrzebnych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ