Bezpieczeństwo w GPRS ?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Thomas_67
Początkujący użytkownik forum

Bezpieczeństwo w GPRS ?

Post autor: Thomas_67 »

Może to zabrzmi lamersko ale
GPRS trans. pakietowa ok.
- Jest otwarty tunel, czy istnieje mozliwość włamu na takie łącze (gdzieś się doczytałem, że tak) zabezpieczenie własnego kompa pomijam, bo to oczywiste.
- Czy istnieje szansa, by ktoś bez mojej wiedzy dokonał np. w czasie trwania sesji, wysyłki jakiejś ilości np. sms obciążających mnie.
- Dla mnie jest to jednak telefon z funkcją modemu a historia zna różne wypadki.
- kwestia jest prosta aktywacja blueconnect a po kradzieży PCMCIA został mi tymczasowo telefon z GPRS-e (ERA twardo twierdzi, że jak sam nie wykonam połączenia, czy też nie wyślę z tego numeru sms-a, to wszystko będzie ok i pozostanie mi li tylko abonament)
- znając geniusz różnych elementów, można się przecież spodziewać cudów.
- pomijam takie sytuacje, gdzie zawiesza mi się sesja ale czasem zdarza się muszę wyciągnąć baterię, by zresetować telefon (Nokia 6310i + BT).
Wygląda to tak, że połączenie jest aktywne, internet zwalnia prawie do zera, telefon działa ale nie odpowiada ani jeden klawisz na nim, wówczas bateria out i wszystko wraca do normy.
Awatar użytkownika
MaciekAdv
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Bezpieczeństwo w GPRS ?

Post autor: MaciekAdv »

Kiedyś też mnie interesowało czy internet tak zwany komórkowy jest bezpieczny. Znalazłem w internecie pewien artykuł na ten temat(niestety nie pamietam strony) z którego wynikało że ten roadzaj internetu jest jednym z bezpieczniejszych o ile nie najbezpieczniejszym. Niestety nie pamietam dlaczego, ale jak poszukasz w necie to na pewno coś znajdziesz na ten temat.
Pozdrawiam
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Bezpieczeństwo w GPRS ?

Post autor: Szadzik »

Taki internet jest bezpieczny przede wszystkim dlatego, że jesteś za NAT, który nie przepuszcza nić poza pożądanym ruchem i ma poblokowane porty.
Back to the Future ;)
ODPOWIEDZ