GPRS & WIFI w Toshiba G900

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ssavages
Początkujący użytkownik forum

GPRS & WIFI w Toshiba G900

Post autor: ssavages »

Witam!
Kupiłem Toshibe G900 w sklepie internetowym, bez żadnych ustawień.
Czy ktoś skonfigurował internet w tym telefonie? Prosiłbym o instrukcje... :roll:
Drugim moim problemem jest WIFI.
Włączam wifi. wszystko się ładnie łączy, ale kiedy otwieram Opere wyskakuje błąd "network problem".
Proszę o pomoc :ok:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: GPRS & WIFI w Toshiba G900

Post autor: zDaleKi »

ssavages pisze:Czy ktoś skonfigurował internet w tym telefonie? Prosiłbym o instrukcje... :roll:
Drugim moim problemem jest WIFI.
Sprawdzałeś to co opisaliśmy tu: > Konfiguracja PDA <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
safira27

Post autor: safira27 »

Pomocy! :cry: ` Probuje na wszelkie sposoby skonfigurowac toske z internetem i nic. Nadal wyskakuje mi "network problem". Albo ja jestem taka tepa i popelniam jakis blad albo z moja toska jest jakis problem. Czy jest ktos ze slaska, kto moglby mi to zrobic osobiscie? Zaplace. (Nikt z serwisow nie chce mi tego zrobic.)

Pozdrawiam safira.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez safira27, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Tutaj znajdziesz konfigurację palmtopa odnośnie usług wszystkich polskich operatorów.
K L I K
T U T A J jest więcej informacji...:)
safira27

Dzięki dobrzy ludzie za pomoc! (Bóg wam w dzieciach wynagrodzi. :D )Nareszcie mi się udało skonfigurować moją tośkę :hurra:, chyba nie jestem aż tak tępa .Teraz chodzi jak trzeba. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez safira27, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

safira27 pisze:Dzięki dobrzy ludzie za pomoc! [...] Teraz chodzi jak trzeba
Cieszymy się, że udało Ci się skonfigurować Tośkę ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
safira27

Cześć! :zawstydzony: No i znów potrzebowałabym skorzystać z waszej ogromnej wiedzy ( :padam: podziwiam was za taką wiedzę) na temat Tośki .Chcialabym zainstalować skype. Czy jest to możliwe na Tośce?Jeżeli tak to proszę o instrukcje jak to zrobić. Standardowo pozdrawiam wszystkich :)
zDaleKi

Sciagasz wersje Skype na PDA, instalujesz i juz.

Tu jest link: http://www.skype.com/intl/en/download/s ... owsmobile/

Jak bedziesz miala problemy, to beda dalsze instrukcje. Bo teraz pisze z PDA. ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
safira27

BliSki jesteś kochany! :D Zawsze znasz odpowiedz na zadane pytanie. Chyle czoła dla twojej ogromnej wiedzy o PDA i komputerach. Dziekuję bardzo za pomoc(któryś raz z rzędu). :roll: Pozdrawiam
zDaleKi

safira27 pisze:Dziekuję bardzo za pomoc
Proszę bardzo i polecamy się na przyszłość. :]
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
djtechnoo

problem z wlaczeniem gprs i polaczeniem z internetem

Post autor: djtechnoo »

mam problem z połączeniem jakiego kolwiek połączenia z netem po przywróceniu wszystkiego do ustawień fabrycznych :-| w tym foniku (toshiba G900)
otóż, przypadkowo wszystko przywróciłem do ustawień fabrycznych poprzez "MASTER CLEAR"
a przedtem wszystko grało pięknie ładnie a teraz nie ma mocnych aby połączyć się z netem, i nie da rady nawet GPRS włączyć;/ nawet pobieranie ustawień ze strony Toshiby nic nie daje, nadal się nie łączy, a na wyświetlaczu widnieje cały czas ikonka E zamiast G a wcześniej się pojawiało G (GPRS) jak wcześniej, zdaje się robię to samo co wcześniej i nic, nic się nie łączy, a kasę czasami pobiera, choć nie wiem za co :mad: porady, które tutaj znalazłem też nic nie dają (a na samym początku pomogły) i nie wiem co już mam robić ;/ może trzeba jakieś sterowniki wgrać czy co? będę ogromnie wdzięczny kto mi pomorze z tym problemem.
PS. telefon działa w sieci Orange
zDaleKi

djtechnoo pisze:nadal się nie łączy, a na wyświetlaczu widnieje cały czas ikonka E zamiast G a wcześniej się pojawiało G (GPRS)
Ale E to lepiej, bo masz EDGE (czyli lepsze od GPRS).
Próbowałeś ręcznie to konfigurować tak jak opisane jest tu: > Konfiguracja połączenia z internetem na PDA <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
djtechnoo

toshiba g900 brak GPRS i jakiego kolwiek połączenie z intern

tak próbowałem tym sposobem, niestety nic to nie dało ;/
sieci bezprzewodowe wykrywa, ale niestety internet się nie włącza, do tego co jakiś czas jakiś komunikat się wyświetla z IP, że nie mam go czy coś takiego ;/

[ Dodano: 2008-11-18, 12:08 ]
jest udało się:) przywróciłem wszystko do ustawień fabrycznych z podłączonym kablem USB do komputera, i chyba właśnie to pomogło, (może jakieś sterowniki pobrał) nie wiem, nie znam się, ważne, że działa :)
teraz mam inny problem:)
otóż jak jest kabel podłączony do kompa to jest net, GPRS niestety nie, konfiguracje sciagalem ze strony Toshiby, nic to nie dalo, a jak zrobić żeby łączyło się tez z siecią wifi? sieci wykrywa pięknie ładnie, ale nie łączy się
PS, dzięki Bliski tak w ogóle za pomoc :)
zDaleKi

djtechnoo pisze:do tego co jakiś czas jakiś komunikat się wyświetla z IP, że nie mam go czy coś takiego
A dokładnie jak brzmiał ten komunikat?
djtechnoo pisze:otóż jak jest kabel podłączony do kompa to jest net
Ale czy w takim wypadku nie masz sieci z PCta?
djtechnoo pisze:GPRS też pobiera dobrze dane
OK, czyli GPRS/EDGE działa jak rozumiem?
djtechnoo pisze:jak zrobić żeby łączyło się z siecią wifi? sieci wykrywa pięknie ładnie
Jak wykrywa Ci sieć i dajesz połącz, to nie łączy?
Swoja droga jakie to sieci, bo może mają zabezpieczenia i dlatego ten problem? Zobacz na jakimś darmowym hot-spocie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
djtechnoo

ok, komunikatu o IP już nie ma:)
BliSki pisze:Ale czy w takim wypadku nie masz sieci z PCta?
nie wiem co to jest
BliSki pisze:OK, czyli GPRS/EDGE działa jak rozumiem?
z tym GPRS to ja już sam nie wiem jak jest, otóż zainstalowałem np GG i chodzi pięknie ładnie, ale jak chcę jakieś strony przeglądać w mojej Toshibie to nie ma neta, nie łączy się;/
BliSki pisze:ak wykrywa Ci sieć i dajesz połącz, to nie łączy?
Swoja droga jakie to sieci, bo może mają zabezpieczenia i dlatego ten problem? Zobacz na jakimś darmowym hot-spocie.
no może i zabezpieczone, bo jakieś kłódki są, jutro przejdę się na miasto to sprawdzę na darmowym.:)
zDaleKi

djtechnoo pisze:otóż zainstalowałem np GG i chodzi pięknie ładnie, ale jak chcę jakieś strony przeglądać w mojej Toshibie to nie ma neta, nie łączy się
To by wskazywało na to, że DNSy są źle wpisane. Wpisz OpenDNS albo ustaw na automat. W tej chwili nie pamiętam w której to jest zakładce, musisz poszukać.
Mam, w tym poście http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=79340#79340 dodałem gdzie jest o DNSach, sprawdź to ustawienie co tam jest wpisane.
djtechnoo pisze:no może i zabezpieczone, bo jakieś kłódki są
To masz odpowiedź, czemu się nie możesz podłączyć. ;)
Pamiętaj też o tym <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>
djtechnoo pisze:jutro przejdę się na miasto to sprawdzę na darmowym
Powinno działać. :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
djtechnoo

djtechnoo pisze:jutro przejdę się na miasto to sprawdzę na darmowym
Tak więc byłem dziś w centrum miasta i połączyłem się z darmowym netem i wszystko działało w jak najlepszym porządku:)

Jest jeden mankament z tym netem GSM tzn, jak zainstaluje konfigurację ze strony Toshiby to automatycznie nie mogę już używać neta poprzez mego kompa (przez kabel USB) nawet po wybraniu ustawień, aby net łączył się poprzez usługodawcę ISP, a przed pobraniem tych ustawień ze strony Toshiby wszystko pięknie grało, a jak pobiorę to tylko GG działa i nic więcej
A z tym DNS to nie wiem ocb ;/ szukałem tego w fonie i nie znalazłem ;/
na razie więc wstrzymałem się z pobraniem ustawień ze str, Toshiby :) i chwilowo nie wiem co robić ;/ ;)
Ostatnio zmieniony 2008-11-19, 14:06 przez djtechnoo, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

djtechnoo pisze:połączyłem się z darmowym netem i wszystko działało w jak najlepszym porządku
Czyli jednak moje przewidywania okazały się prawidłowe.
djtechnoo pisze:A z tym DNS to nie wiem ocb
A patrzyłeś do tego linka i do tych ustawień zaawansowanych? Co tam jest ustawione teraz?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
djtechnoo

jednak zainstalowałem te ustawienia Toshiby ;/ i już nie mogę połączyć się z netem w żaden sposób ;/w ustawieniach DNS, które dostałem teraz od Toshiby jest DNS alternatywny i DNS WINS i tam jest pusto tzn " 0 . 0 . 0 . 0 "
zDaleKi

djtechnoo pisze:w ustawieniach DNS, które dostałem teraz od Toshiby jest DNS alternatywny i DNS WINS i tam jest pusto tzn " 0 . 0 . 0 . 0 "
To wpisz tam openDNS:
Podstawowy:208.67.222.222
Zapasowy: 208.67.220.220
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
djtechnoo

wpisałem... i niestety problem występuje nadal;///

[ Dodano: 2008-11-19, 15:20 ]
o i jeszcze pojawił się komunikat jak kilka dnie temu o IP
a brzmi następująco

"Nie można uzyskać adresu IP przypisanego przez serwer, Spróbuj ponownie później lub wprowadź adres IP w ustawieniach sieciowych."
zDaleKi

djtechnoo pisze:"Nie można uzyskać adresu IP przypisanego przez serwer, Spróbuj ponownie później lub wprowadź adres IP w ustawieniach sieciowych."
Ciekawy komunikat, spotykam sie z nim pierwszy raz. Czy Ty przypadkiem nie wpisałeś adresu IP dla sprzętu ręcznie zamiast uzyskiwanego automatycznie? Bo tak mi to wygląda. Najlepiej ustaw aby zarówno adres IP jak też DNSy były przyznawane automatycznie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
djtechnoo

właśnie IP mam ustawiony na automatyczny... heh
a poza tym, byłem dziś na mieście sprawdzić czy działa darmowy net z zainstalowaną konfiguracją Toshiby... i kicha... nawet wifi nie działało ;/
mimo ustawień, że nie ma się łączyć przez tą konfigurację tylko tak jak przed zainstalowaniem tej konfiguracji czyli ISP i też nic, nie wiem czy to coś ma wspólnego ze sobą, ale wiem jedno, mam gdzieś instalowanie tej konfiguracji ze strony toshiby bo (tak myślę) ona mi wszystko chrzani ;/
Ostatnio zmieniony 2008-11-20, 12:51 przez djtechnoo, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

djtechnoo pisze:mam gdzieś instalowanie tej konfiguracji ze strony toshiby bo (tak myślę) ona mi wszystko chrzani
Zatem nie instaluje tego tylko ustaw to ręcznie tak jak jest w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a>
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
djtechnoo

Bliski..... jesteś Wielki, działa (mam nadzieję, że będzie długo działać) wielkie dzięki za pomoc :super:
działa GPRS wchodzę na strony www to się otwierają, podłączam Toshibę do kompa przez USB i net też chodzi, i WIFI zapewne też (ale jeszcze nie sprawdzałem) ale raczej działa :)
jeszcze raz dzięki Bliski za swój cenny czas poświęcony dla mnie. Fajnie, że są jeszcze ludzie, którzy cierpliwie pomagają ludziom :) :ok:
djtechnoo

djtechnoo pisze:i WIFI zapewne też (ale jeszcze nie sprawdzałem) ale raczej działa :)
sprawdziłem i... też działa, po prostu super, w końcu jest skonfigurowana jak trzeba ta moja Tośka.. :ok: jeszcze raz Bliski dzięki za pomoc :ok:
zDaleKi

djtechnoo pisze:jeszcze raz Bliski dzięki za pomoc
Proszę bardzo. Cieszę się, że działa.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
atom555

Post autor: atom555 »

Mam G900 i po Master Clear i ulotnił sie driver karty SDHC 8 GB.Ściągam z internetu różne driversy SDHC właśnie do Tośki są to niby .cab ale po rozpakowaniu znajdują tam się inne pliki a nie .cab.W jaki sposób instaluje sie w tym telefonie np.driver bo programy np.mają wersje .exe i łatwo instalują sie w fonie.Proszę o radę z instrukcją obsługi :szok:
zDaleKi

Pliki typu CAB instalujesz na PDA za pomocą programu cabinstl
Wypakuj z tego Zipa plik cabinstl_en.exe i kopiujemy go do Pda.
Następnie całego CABa też wgraj do PDA. Uruchom już na pda cabinstl_en.exe i wskaż tego CABa.

Względnie można też użyć SKTools - chociaż ten program ma już o wiele więcej funkcji, ale wydaje się, że jest to następca cabinstl.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
agnie_eszka

Post autor: agnie_eszka »

WITAM,
Mam następujący problem. Skonfigurowałam połączenie GPRS, poczta działa, natomiast IE ani Opera nie łaczą się z internetem. Przeczytałam już wszystko na tym forum o ręcznej konfiguracji i nic.
ODPOWIEDZ