Mam neta i nie mam neta :P

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

Mam neta i nie mam neta :P

Post autor: sluchacz. »

Witam,Otóż mój problem polega na tym, że podłączony do komputera telefon 5200 łączy się z internetem a gdy chcę korzystać w telefonie np: z oper lub gg wyskakuje : ,, Najpierw uaktywnij dane pakietowe '' Co mam zrobić? Posiadam aktualnie blueconnect z przekroczonym limitem danych ( w sensie że w tele mam karte blueconnecta :) ) i internet jest powolny. Czy jak będę korzystał w tele. to bedzie szybciej smigalo? A wracając do poprzedniego wątku ... jak to skonfigurować? Czy połączenie w komórce nie będzie pobierało pieniędzy z konta , tylko z mb z limitu? Czy w nokii 5200 mozliwa jest technologia EDGE bo mam ikonkę E przy połączeniu ? Proszę o szybką pomoc.
Ostatnio zmieniony 2008-11-24, 19:48 przez sluchacz., łącznie zmieniany 1 raz.
:hyhy: GlobeTrotter jest the best :hyhy: (EDGE) :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Mam neta i nie mam neta :P

Post autor: wojteks »

sluchacz. pisze:Czy jak będę korzystał w tele. to bedzie szybciej smigalo?
Jak masz limit to szybciej nie będzie. Limit to limit i koniec.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

OK a co z tą konfiguracją ?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

OK a co z tą konfiguracją ?
Ściągnij prawidłową ze strony Nokii lub Ery. I ustaw jako aktywną. Za pomoca czego łączysz się przez modem? Dial up czy jakis program?
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

Jeszcze jedno : Mianowicie Czy da się w tej nokii poprawić jakoś szybkość transmisji danych Czy istnieją jakieś stabilizatory, bądź konektory?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

sluchacz. pisze:Czy w nokii 5200 mozliwa jest technologia EDGE bo mam ikonkę E przy połączeniu ?
Aha. Ten telefon ma bodajrze 10 klase nawet ;) Czyli do 236 kb/s

[ Dodano: 2008-11-24, 19:33 ]
sluchacz. pisze:Czy da się w tej nokii poprawić jakoś szybkość transmisji danych
A ile masz teraz? Bo niektórych rzeczy nie przeskoczysz.
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

Aha czyli posiada tą technologię?

[ Dodano: 2008-11-24, 19:36 ]
Obecnie mam 2-3 kreski na 4 możliwe . Czyli co nie ma żadnych stabilizatorów bądź konektorów? Pytam o to ponieważ przy ściąganiu transfrer bardzo skacze nieraz jest 22 nieraz 12 itp.

[ Dodano: 2008-11-24, 19:39 ]
Dial-up nieraz program i w Apn'ie jest wpisane erainternet i hasło takie samo i nazwa użytkownika też :) Tzn. w programie nokia pc suite w ustawieniach połączeń tak jest bo jak zadzwoniłem do BOK BC to mi tak pani kazała zrobić . Mianowicie Przez kabel na kompie się łączę bez problemu :) a jak chcę uruchomić przeglądanie stron w kom. to pisze ,, Najpierw uaktywnij dane pakietowe'' Konfiguracja ze strony nic tu nie da . Próbowałem już to zrobić i nic :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

sluchacz. pisze:Konfiguracja ze strony nic tu nie da
Z której strony?

Komendy w kompie maja priorytet nad tymi w telefonie dlatego działa Ci jako modem.
sluchacz. pisze:Aha czyli posiada tą technologię?
Tak posiada.
sluchacz. pisze:Obecnie mam 2-3 kreski na 4 możliwe
A jak wystawisz np za okno to ile jest? (serio się pytam)
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

Bez większej różnicy ... 3-4-2 waha się bardzo :) pytam czy mozna jakoś ustabilizować ten zasieg np stałe 3 kreski. I czy mozna po przekroczeniu limitu jakoś przyśpieszyć pobieranie i otwieranie stron?

[ Dodano: 2008-11-24, 19:58 ]
Ze strony Ery . Z tego co tam wyczytałem to pisze ze blueconnecta mozna uzywac zarowno w telefonie jak i w kompie.
Usunięto pajace.
Ostatnio zmieniony 2008-11-24, 21:02 przez sluchacz., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

sluchacz. pisze:I czy mozna po przekroczeniu limitu jakoś przyśpieszyć pobieranie i otwieranie stron?
Nie.
sluchacz. pisze:Z tego co tam wyczytałem to pisze ze blueconnecta mozna uzywac zarowno w telefonie jak i w kompie.
Popróbuj z konfiguracjami. Zobacz na stronie Nokii. Pisałam już dlaczego Ci działa w kompie a w telefonie nie.
sluchacz. pisze:pytam czy mozna jakoś ustabilizować ten zasieg np stałe 3 kreski.
Antena. Ale w tym przypadku albo rozbierzesz telefon i przylutujesz antenę zewnętrzną albo rozejrzyj się za modemem z wejściem na antene.
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

takie ''spróbuj na stronie nokii'' mnie nie rusze :zdziwko: musze wiedziec dokladnie co i gdzie szukać . Próbowałem wielu sposobów , zaden nie działa Pomoze ktoś?

[ Dodano: 2008-11-24, 20:17 ]
A jak skonfiguruję źle ? i jak na fakturze przyjdą makabryczne sumy do zapłaty za korzystanie z np: wap lub CSD a nie z danych pakietowych? widzisz to jest takie ustawianie w ciemno. Nie jestem taki tempy ale sam wole tego nie tykać . :hyhy: Wolę się poradzić specjalistów :cwaniak:

Usunięto pajace.
Ostatnio zmieniony 2008-11-24, 20:50 przez sluchacz., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

sluchacz. pisze:wap lub CSD a nie z danych pakietowych?
Się nie ściąga o pierwsze takich konfiguracji.

http://bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40545#40545 - tu masz temat o konfiguracjach. Spróbuj manualnej konfiguracji dla Ery do danych pakietowych.

[ Dodano: 2008-11-24, 20:21 ]
A tutaj konfigurator na stronie Nokii: http://www.nokia.pl/link?cid=PLAIN_TEXT_265534
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

Dzieki Jutro sie pobawie z tymi konfiguracjami Jeszcze raz tx sam bym tego nie znalazł :)

Usunięto pajace.
Ostatnio zmieniony 2008-11-24, 20:50 przez sluchacz., łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Witam! tak jak mówią tu na forum ''pewnych rzeczy nie przeskoczysz'' i to jest prawda,ja mam neta w orange(telefon jak w podpisie) wcześniej używałem nokii N95 i 5300 ale nie byłem z nich zadowolony,w moim miejscu zamieszkania , nie wiem czemu ale nokie mają problemy z zasięgiem i jako modem najlepiej spisuje się soniacz z podpisu.
W orange mam EDGE i nie potrzebnie podniosłem sobie pakiet na 6GB bo z tą prętkością,wiecznymi zawiechami nie jest realne wykożystanie tego limitu.
Zamierzam kupić modem czy ruter z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej bo testowałem konektor do telefonu ale nie przyniosło to żadnych zmian.
W internecie komórkowym rozmowy głosowe mają priorytet dlatego tak się dzieje że skacze szybkość ściągania.U mnie na razie najwięcej osiągnąłem 238,7kbit/s a tak przeważnie jest z tym różnie.
ODPOWIEDZ