Dziwna sprawa z IP publicznym dynamicznym

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MichałP
Początkujący użytkownik forum

Dziwna sprawa z IP publicznym dynamicznym

Post autor: MichałP »

Witam!
Mam modemik net box, aktywowaną usługę IP publicznego zewnętrznego i tu pojawia się dziwna sprawa. Łącze się nie przez aplikację iPlusa tylko utworzyłem sobie połązcenie dial-up. W momencie gdy rozłączam się z netem i chcę się połączyć ponownie pojawia mi się komunikat: komputer zdalny nie odpowiedział... i nie mogę się połączyć. Najciekawsze jest to iż dzieje się tak wyłącznie wtedy gdy mam we właściwościach modemu wpisaną komende inicjującą IP Publiczne. Jeżeli nie mam tam podanej komendy to mogę się łączyć i rozłączać dowoli( polecenie inicjujące sprawdzone, podał mi gościu z BOK). Może ktoś miał podobny problem? Jeżeli miałby ktoś cenne uwagi to poprosze.
Przy okazji IP aktywowałem sobie żeby używać programów p2p ale nic w moim przypadku nie daje żaden nie chodzi:( ale to sprawa na następnego posta:)
Sorki za przydługawego posta.
Pozdrawiam
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Dziwna sprawa z IP publicznym dynamicznym

Post autor: Szadzik »

1. Zweryfikuj poprawność polecenia incjującego oraz w związku z nim id użytkownika i hasła. Często jest tak, że z włączeniem IP publicznego i ustawieniem innego APN, wiąże się zmiana hasła i id użytkownika - tak jest w Orange.
2. P2p powinno działać - u mnie w orange mam ip publiczne i emule ma High ID i działa bardzo dobrze. Sprawdź porty w firewallu, czy odblokowałeś te, które potrzebne są dla programów p2p używanych przez Ciebie.
Back to the Future ;)
MichałP
Początkujący użytkownik forum

Re: Dziwna sprawa z IP publicznym dynamicznym

Post autor: MichałP »

Witam
Polecenie inicjujące jest <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> dobre a co do hasła i id użytkownika to w Plusie powiedziano mi żeby te pola zostały puste.
eMule faktyczne chodz, podłączam się do serwerów bez problemu tylko po jakiejś godzinie, czasem dwóch rozłącza się w ten sposób że nagle przestaje ściągać i wysyłać a połączenie w trayu dalej jest z tym że neta nie ma :cry: bo stronki się nie łądują. Tak jest w przypadku każdego programu p2p.
ODPOWIEDZ