Huawei E220 - PROBLEM:(

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pawel1924
Stały użytkownik forum

Huawei E220 - PROBLEM:(

Post autor: Pawel1924 »

Witam. :)

Wziąłem sobie internet w play z modemem Huawei E220.
Mam parę pytań.
1- mam zasięg HSDPA (5 kresek, maksymalnie), ale net chodzi wolno prędkość na www.speedtest.pl mam w granicach 100-300 kbps, internet się muli. Czy da się coś zrobić aby to poprawić??? Czy może są miejsca przy których modem nie powinien leżeć???

2- Chciałem go rozkręcić aby spróbować podłączyć antenę zewnętrzną ale po odklejeniu naklejki na spodzie modemu spostrzegłem że tam nic nie ma po prostu plastik żadnych śrubek, nic. Czy to znaczy że się nie da go rozkręcić??? czy jest tylko na zatrzaski i trzeba go po prostu rozłożyć???

3- Czy jak bym go "wyrzucił za okno na kablu usb" :D to miał by lepszą prędkość???

Przypominam że mam największy zasięg czyli HSDPA na 5-ciu kreskach.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Huawei E220 - PROBLEM:(

Post autor: ja.michal »

Pawel1924 pisze:Czy da się coś zrobić aby to poprawić??? Czy może są miejsca przy których modem nie powinien leżeć???
Sprawdź czy nie masz bałaganu w komputerze.
Czy te prędkości tak zawsze czy wieczorami? Jaki ping masz?
Pawel1924 pisze:Chciałem go rozkręcić aby spróbować podłączyć antenę zewnętrzną ale po odklejeniu naklejki na spodzie modemu spostrzegłem że tam nic nie ma po prostu plastik żadnych śrubek, nic. Czy to znaczy że się nie da go rozkręcić??? czy jest tylko na zatrzaski i trzeba go po prostu rozłożyć???
Jest oddzielny wątek o podłączaniu anteny do E220. Skoro odkleiłeś naklejkę do modemu to znaczy, że będziesz brał tego Playa na 100%? Warunkiem zwrotu jest nienaruszony stan modemu.
Pawel1924 pisze:Czy jak bym go "wyrzucił za okno na kablu usb" :D to miał by lepszą prędkość???
Zależy jak długi kabel. Jak jest kiepski kabel i zbyt długi to modem robi się niestabilny.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Pawel1924 pisze:Chciałem go rozkręcić aby spróbować podłączyć antenę zewnętrzną ale po odklejeniu naklejki na spodzie modemu spostrzegłem że tam nic nie ma po prostu plastik żadnych śrubek, nic.
Albo zrobili nową obudowę albo źle patrzyłeś, zajrzy do wątku e220 i antena zewnętrzna, przez pewnien czas udzie medytowali czy to aby jakiś potencjomert nie jest, ale w końcu sie zwyłą sruba okazał.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
AdiosAmigos

Post autor: AdiosAmigos »

Miałem taki sam problem w playu , tyle że z modemem e160, okazalo sie zeymagania modemu to win xp sp2, ja mialem sp1.. poszedlem do kumpla ktory ma sp2 i chodzilo tak jak powinno, zaraz sciągnełem u siebie sp2 i wszystko śmiga jak burza!
Sprawdź jaki masz service pack, jesli masz sp1 to zaraz ściągaj sp2 i bedzie git! w
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

AdiosAmigos, teraz to się sam SP3 nawet zainstaluje jeśli jest auto. :)
AdiosAmigos

ja.michal pisze:AdiosAmigos, teraz to się sam SP3 nawet zainstaluje jeśli jest auto. :)
Nie kazdy z tego korzysta, mnie np to strasznie wkurza, ale niech sprawdzi ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

AdiosAmigos pisze:Nie kazdy z tego korzysta, mnie np to strasznie wkurza, ale niech sprawdzi ;)
No wkurza jak się kopie. Ja mam włączone, żeby pokazał co jest i sobie wybieram co ma się ściągnąć a co nie. :)
Pawel1924
Stały użytkownik forum

okazalo sie zeymagania modemu to win xp sp2, ja mialem sp1.. [/guote]
Mam sp1 ale będę nie długo instalował windows xp z sp3 czyli wtedy powinno chodzić lepiej?

[guote]Albo zrobili nową obudowę albo źle patrzyłeś, zajrzy do wątku e220 i antena zewnętrzna, przez pewnien czas udzie medytowali czy to aby jakiś potencjomert nie jest, ale w końcu sie zwyłą sruba okazał.
tej śrubki to na pewno jej nie ma po prostu na spodzie modemu pod naklejką nic nie ma sam plastik żadnych potencjometrów śrubek czy innych, jest sam biały plastik.
Czytałem tam ten wątek i nie mam czegoś takiego jak tam na zdjęciach. To jak go otworzyć??

Wynik testu:
Download: 267 kbps
Upload: 27 kbps
IP: 78.30.99.65
Latency: 503 ms

Taki wynik osiągnąłem przy zasięgu HSDPA i maksymalnej ilości kresek w programie zarządzającym modemem. Tak że chyba coś jest nie tak.
Sprawdź czy nie masz bałaganu w komputerze.
Czy te prędkości tak zawsze czy wieczorami?
prędkości są takie raczej przez cały dzień. Z małymi wahaniami między 400-100 kbps
Zależy jak długi kabel. Jak jest kiepski kabel i zbyt długi to modem robi się niestabilny.
a skąd wziąć taki dobry przewód i długi bo bylem wczoraj w media m... i mieli tam tylko takie zwykłe przedłużacze usb o dł 1,8m więc kupiłem trzy połączyłem i raczej różnicy nie ma obojętnie gdzie bym stał w pokoju.
AdiosAmigos

Jak zainstalujesz tego xp z sp3 o którym wspominiałes to powinno chodzić, jestem nawet troche pewny że bedzie chodzic na 100%, w przeciwnym przypadku musisz zadzwonić do Playa.. Jak bym polecił tobie odrazu pobrać sp2, ten co ja ściągnęłem, jest na 100% pewny i sprawdzić czy to cos pomoze, bo z tym windowsem nowym to chyba raczej nie dziś? (napisałes niedługo instaluje xp sp3) a tak zostawisz pobieranie na noc i rano juz powinien być przy tym łączu co masz teraz.

Do pobierania polecam ci Download Accelerator Plus, jest darmowy i troche wspomaga pobieranie, a wrazie jakiegos kłopotu np. zwiecha kompa czy cos innego, mozna kontynuować pobieranie od momentu kiedy zostało przerwane, w przeglądarkach tez tak niby jest, ale nie zawsze to działa :)

Tu masz Download Accelerator Plus (6mb): http://www.download.com/3001-2071_4-108 ... l-10037157

a tu Service Pack2(260mb): http://download.microsoft.com/download/ ... P2-PLK.exe

[ Dodano: 2008-11-24, 17:01 ]
Więc kupiłem trzy połączyłem i raczej różnicy nie ma obojętnie gdzie bym stał w pokoju.
Przy twoim sygnale nie ma sensu nic kombinować, taki długi kabel moze tylko pogorszyć sprawę..
Problem jest raczej, moim zdaniem z kompem, pewnie masz spory syf i do tego sp1..
Ja mialem świeżego xp ale sp1 i osiągałęm bez problemu 1000kb/s ale tylko na speed test, a do otwierania stron nie chciał juz tego wykorzystywać...Jak by mógł ale gdy chciał to nie mógł :P teraz jak zainstalowalem sp2, do otwierania kazdej strony uzuwa nawet 800kb albo i wiecej, zalezy jaka strona.
Tak więc pobieraj DAPa i sp2, a w tym czasie mozesz isc z modemem do kumpla ktory ma sp2 lub 3 i sprawdzic czy u niego jest ok :) Jeśli masz możliwość taką, :)
Jeszcze jedno, na speedtest.pl prędkości roznie pokazuje mi np dzis pokazalo jakos 150, bardzo dziwne.. na www.speedtest.net zawsze pokazuje mi podobnie 800-1000 kb/s :)
Ostatnio zmieniony 2008-11-24, 19:01 przez AdiosAmigos, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

AdiosAmigos Dlaczego mówisz aby on zainstalował SP2 skoro SP3 jest najnowszy i lepszy? Jeżeli tobie na SP2 lepiej działa to na SP3 może jeszcze lepiej funkcjonować. Szkoda limitu na SP2 najlepiej od razu SP3 pobrać.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
AdiosAmigos

SQ08 pisze:AdiosAmigos Dlaczego mówisz aby on zainstalował SP2 skoro SP3 jest najnowszy i lepszy? Jeżeli tobie na SP2 lepiej działa to na SP3 może jeszcze lepiej funkcjonować. Szkoda limitu na SP2 najlepiej od razu SP3 pobrać.
Ponieważ (nie jestem pewien) wydaje mi się ze, aby zainstalowac sp3, potrzebny jest sp2 :)
Wiec pewnie z sp1 jest tak samo, przynajmniej u mnie? ściągnelem pierw sp3 i jest plik exe ale gdy włączylem to cos to pojawil sie wiesz polecen i nic.. pobralem sp2 i wszystko mi śmignęlo bez problemow.. :)
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Aby zainstalować SP3 nie trzeba mieć SP2. Więc instalacja SP3 na SP1 w XP powinna przejść bezproblemowo.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
AdiosAmigos

SQ08 pisze:Aby zainstalować SP3 nie trzeba mieć SP2. Więc instalacja SP3 na SP1 w XP powinna przejść bezproblemowo.
Może i tak, chce tylko pomoc sprawdzic autorowi tematu czy jest net ok, do tego nie potrzeba sp3, wystarczy sp2, tymbardziej ze jest lżejszy, a autor i tak niedługo instaluje xp z sp3 :)
Pawel1924
Stały użytkownik forum

Normalnie jaka jazda :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Zainstalowałem już xp z sp3.
podłączam modem
zasięg HSDPA 5 kresek
Włączam net...................................................nic....................i nic.................i nic

Konkretnie du.a nie wiem co się stało zasięg mam ale strony ładują się jak......
nic nie mogę ściągnąc.

W programie tym od pley szybkośc pobierania strasznie skacze od 0 do 400 i tak cały czas.
Co może byc???
co mam sprawdzic?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Pawel1924 pisze:ale strony ładują się jak......
Ładują się czy sie nie ładują? Jak nie to może problem z DNSami, jak bardo wolno to może wina nadajnika. Akurat taka pora jest.
Pawel1924
Stały użytkownik forum

nie no ładują się ale bardzo wolno. Jak by się nie ładowały to bym nic nie napisał

Jeszcze jedno, jest takie coś - jak chce coś ściągnąc to na początku wyskakuje 200KB/s
i jest tak przez 3 sekundy po czym spada do 180KB/s, 100, 50,30,20 kb/s i w końcu 20 nie przekracza już a czasem to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> spadnie do 0 i przerywa się ściąganie
Ostatnio zmieniony 2008-11-24, 20:57 przez Pawel1924, łącznie zmieniany 1 raz.
AdiosAmigos

Pawel1924 pisze:nie no ładują się ale bardzo wolno. Jak by się nie ładowały to bym nic nie napisał

Jeszcze jedno, jest takie coś - jak chce coś ściągnąc to na początku wyskakuje 200KB/s
i jest tak przez 3 sekundy po czym spada do 180KB/s, 100, 50,30,20 kb/s i w końcu 20 nie przekracza już a czasem to »»błąd ort.«« spadnie do 0 i przerywa się ściąganie
To normalka, u mnie nawet miałem 350kb/s przez
3 sekundy i tak jak u ciebie pozniej do 20 nawet spadało i pozniej tez skakało troche..
Co do ładowania stron, zadzwon do playa nawet teraz.
Z telefonu play *500, z innego niz play 790500500
Pawel1924
Stały użytkownik forum

Co do ładowania stron, zadzwon do playa nawet teraz.
Z telefonu play *500, z innego niz play 790500500
Zrobiłem tak, typ powiedział że coś zrobił i miałem za 15 min zobaczyc efekt. :]
I zobaczyłem ....... że nic się nie zmianiło :zly:

A czy można w jakiś sposób polepszyc albo ustabilizowac łącze???
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Pawel1924 pisze:A czy można w jakiś sposób polepszyc albo ustabilizowac łącze???
Najprościej i najskuteczniej to używając anteny kierunkowej. Dzięki temu można wybrać sobie BTS który jest mniej obciążony i oczywiście korzystać z tego co do tej pory ale z o wiele bardziej stabilnym linkiem z dotychczasowym BTSem.
Pawel1924
Stały użytkownik forum

A jeżeli posiadam również modem AnyDATA ADU-E100D ze sferii taryfa transfer night i download mam na poziomie 100KB/s - 130KB/s i to dzięki tej antenie którą można pod niego podłączy bo bez niej to ledwo mam zasięg.

Czy da się tą antenę podłączy pod modem ... e220???

[ Dodano: 2008-11-25, 13:03 ]
Miałem taki sam problem w playu , tyle że z modemem e160, okazalo sie zeymagania modemu to win xp sp2, ja mialem sp1.. poszedlem do kumpla ktory ma sp2 i chodzilo tak jak powinno, zaraz sciągnełem u siebie sp2 i wszystko śmiga jak burza!
Sprawdź jaki masz service pack, jesli masz sp1 to zaraz ściągaj sp2 i bedzie git! w
Znalazłem problem :]

po zainstalowaniu tego xp z sp3 net chodził do du.y ale jak zaniosłem modem do kumpla on ma sp2 to net działa dobrze, nawet bardzo dobrze czyli wina jest po stronie windy z sp3.

co zrobić??
są jakieś aktualizacje do modemu??? do sp3??? czy zostaje mi powrót do windy z sp2???

dodam że na sp3 zasięg mam słabszy i "skaczący". a na sp2 mam zawsze HSDPA na full zasięgu
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Pawel1924 pisze:Czy da się tą antenę podłączy pod modem ... e220???
Niestety Sferia to CDMA czyli inna częstotliwość. Potrzebna inna antena do 3G.
Pawel1924 pisze:ak zaniosłem modem do kumpla on ma sp2 to net działa dobrze
A może kumpel mieszka dalej i po prostu łapie inny nadajnik?
AdiosAmigos

Mówiłem odrazu żeby pobrać sp2 :)
U mnie na sp2 był troche słabszy sygnał niz na sp1..
Mysle ze jak sciagniesz sp2 to juz powinno być ok..
Napisz jeszczde jakiego masz kompa
Pawel1924
Stały użytkownik forum

Komp....
athlon x2 4000+
ati radeon hd 2600
2GB ramu kingston
dysk 320GB.
A może kumpel mieszka dalej i po prostu łapie inny nadajnik?
Nie. Mieszka po sąsiedzku. Poza tym aby wykluczy sprawę z nadajnikami uprosiłem go i przenieśliśmy na godzinę jego kompa do mnie i chodziło jak ta lala :hyhy:
A po podłączeniu do mojego z sp3 zamula....... to mało powiedziane.

A może są jakieś aktualizacje do modemu???

czy zostaje mi tylko instalka windowsa z sp2??? :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Pawel1924, chyba masz śmietniczek w systemie, albo jakiś firewall lub antywirus.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:chyba masz śmietniczek w systemie, albo jakiś firewall lub antywirus.
Jest jeszcze taka sprawa, że albo porty usb nie wyrabiają, albo kontroler usb niekompatybiny z modemem, przynajniemniej kiedyś takie rzeczy były możliwe, pamietam coś było z modemami od neostrady i usb którejś firmy juz nie pamietam ktorej, nawet na płycie od neo były jakies sterowniki do tych kontrolerow.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Pawel1924
Stały użytkownik forum

chyba masz śmietniczek w systemie, albo jakiś firewall lub antywirus.
śmietnieczek??? dopiero winde zainstalowałem.

On nawet nie chodzi wolno, on np. podczas ładowania strony nagle staje w miejscu (transfer 0) po kilku, kilkunastu sekundach odwiesza się i ładuje się strona dalej.

sprawdzałem i w zaporze miałem zablokowaną usługę play więc wyłączyłem zaporę , wyłączyłem anty wirusa i nic to nie dało.

jutro zainstaluje windowsa z sp2. Bo chyba nie dojde do tego co z tym jest
:/ :/ :/ :/
Ostatnio zmieniony 2008-11-25, 19:00 przez Pawel1924, łącznie zmieniany 1 raz.
AdiosAmigos

Nie ma co, wina po stronie kompa.
Ewentualnie popróboj jeszcze instalowac modem we wszystkich portach usb jakie masz, jak w zadnym nie bedzie poprawy, to instaluj ten sp2 ktory podalem ci na 1 stronie i rano bedziesz mial neta :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:na płycie od neo były jakies sterowniki do tych kontrolerow.
VIA

Pawel1924, sterowniki od magistrali są? Wszystkie urządzenia po instalowane?
Pawel1924
Stały użytkownik forum

Pawel1924, sterowniki od magistrali są? Wszystkie urządzenia po instalowane?
tak wszystkie sterowniki zainstalowane.

Nawet się postarałem i zainstalowałem tego Xp z sp2 i to nic nie dało :zly:

Zasięg na full a net się zacina, on ma takie akcje że strona się wczytuje i nagle przesyłanie 0 ale zasięg nie spada po parunastu sekundach się odwiesza i idzie dalej.

Co to kurcze może byc????
ja już nie mam pomysłu :cry:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-25, 22:56 ]
Wycinam słowo zabronione regulaminem forum.

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-11-25, 22:56 ]
Zapoznaj się z regulaminem forum. Twoje przyzwyczajenia nie są mile widziane na tym forum.
Ostatnio zmieniony 2008-11-25, 22:55 przez Pawel1924, łącznie zmieniany 1 raz.
hellhammer
Użytkownik forum

Post autor: hellhammer »

AdiosAmigos pisze:Mówiłem odrazu żeby pobrać sp2 :)
U mnie na sp2 był troche słabszy sygnał niz na sp1..
Mysle ze jak sciagniesz sp2 to juz powinno być ok..
Napisz jeszczde jakiego masz kompa
Cos Ty sie tak uczepil tego sp2.

to jest bujda!!!sam sprawdzalem.
A na codzien uzywam visty sp1 to co juz u mnie bedzie lipa zawsze bo nie mam xp sp2(tak poza tematem kto dzis siediz jeszcze na xp sp1 jak juz jest sp3,a xp z sp1 to masakryczny dziad)??
albo jak ktos uzywa windows 7 beta albo windows 2003 server??
Powiedz co wtedy???

Mam taki sam problem jak autor.
Mimo ze mam 5 kresek i zasieg hsdpa na modemie huwei e220 w play (1MB za 45zl-limit 10gb)
nadajnik play 3g tez jest blisko.
I net chodzi starsznie wolno czasami <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie moge wejsc na stronki,tak nie jest zawze ale jest i to dosc czesto.
Wymienilem juz modem na nowy w play(oddalem na gware,myslalem ze cos modem nie ten tego-ale to samo bylo na zastepczym)
karta sim tez juz wymieniona.
System stawioany od nowa,bez zadnych syfow itp.
testowane na windows vista sp1 i windows xp sp2(oba leglanie z msdn aa) i na windows 7 beta 1 publicznai na roznych przegladarkach-opera,ie7,firefoxnawet na flock
Owszem tak 60-70% czasu dzial dosc <font color="#FF00FF"><b>»»dobrze««</b></font> ale te 40-30% dziala niezwykle masakrycznie.
Watpie zeby to byla wina windowsa albo przeciazenia nadajnika-bo watpie zeby nagle w rzeszowie w moim okregu zaczeto masowo uzwyac play online i telefonow z play.....

Wiec co poradzicie w moim przypadku.???
Tylko bez postow typu zainstaluj sp2-bo to dobre dla dzieci.
ping na onet z teraz-przy czym net dziala teraz nawet sprawnie.
Obrazek
ODPOWIEDZ