Problem - Antena i dostawca internetu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Delaro
Początkujący użytkownik forum

Problem - Antena i dostawca internetu

Post autor: Delaro »

Witam , mam bardzo nietypowy problem. Dostawca mojego Internetu by założyć siec u nas na osiedlu która się łączy droga radiowa musiał ustawić na nim 3 anteny - które tworzą ze sobą trójkąt w jakiejś większej odległości. No i fakt chciał ze jedna z tych anten wylądowała u mnie na dachu. Problem polega na tym ze operator ostatnio zaczyna za bardzo odwalać, a ja chce sprawdzić czy mi sie oplaca u niego oferta. Ok przejdźmy do problemu:
Na antenach sie nieznam na dach raczej nie wejdę by sprawdzić jaka to jest, lecz do niej sa podpiete dwa urzadzenia takze - Hub(czy cos podobnego) Planet FSD-803 oraz urządzenie do restartu wrazie jakby pradu nie bylo - Active Power. Te 3 urządzenia - Antena , Planet i ActivePower chodza 24/7 i pobieraja prad odemnie. Pytanie jest takie: czy rachunek co miesieczny z samych tych urządzeń wynosi więcej niz 20 zl / miesiąc? Ew ile by taki rachunek wynosil. Dodam ze ActivePower czerpie jak tam pisze 200W, a reszty informacji niestety niema. Pozdrawiam i prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem - Antena i dostawca internetu

Post autor: wojteks »

Delaro pisze:Dodam ze ActivePower czerpie jak tam pisze 200W
Raczej taką moc może przełączać w celu resetowania urządzeń za nim.

Nie wiemy co jest w antenie więc trudno oszacować pobór mocy.

Jasność i pewność da Ci takie urządzenie (lub podobne) jak z linku poniżej:
http://www.sklep.elektroland.com.pl/go/_info/?id=500
Nie pomagam na PW!
Delaro
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Delaro »

Tak wlasnie na nim pisze 200W wiem ze wszyskie urzadzenia chodza non-stop i diody w nich migaja. A standardowa antena i hub razem jaka moga miec moc? W sumie tam jest troche tego podpietego pod siebie. Chce sie dowiedziec poniewaz rachunek za prad troche wzrósł a mam upust od dostawcy 20zl mniej za internet a ja czuje ze po prostu mnie koles "kroi" Pozdrawiam

EDIT

No właśnie ja tez mam 512 i muszę płacić 30 zl. ~_~ ale czuje ze to się zmieni niedługo ponieważ myślę ze dopłacam im do tego businessu mając tylko 20 zl upustu
Ostatnio zmieniony 2008-11-25, 11:51 przez Delaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Delaro pisze:urządzenie do restartu wrazie jakby pradu nie bylo - Active Power.
To prawdopodobnie to jest to http://www.activepower.pl/produkty.php i nie służy do restartu tylko do potrzymania zasilania, 200W to jest maxymalna moc możliwa do dostarcznia do urządznia w razie braku zasilania, zdaje się ze to jest najtańszy model, ktory przy prawidłowym zasilaniu w ogole nie pracuje.

[ Dodano: 2008-11-25, 11:45 ]
A maxymalny poboór mocy, innych urządzeń możesz odczytać z zasilaczy, niestety zwykle naklejki są od strony wtyczki i bez wyłączania cieżko odczytać.

[ Dodano: 2008-11-25, 11:48 ]
Delaro pisze:rachunek za prad troche wzrósł a mam upust od dostawcy 20zl
Porządni dostawcy to dają net za darmo temu co im dach udostępnia. Co prawda nie najszybszy ale kolezanka ma 512kb gratis.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Delaro pisze:czuje ze po prostu mnie koles "kroi"
To zakup urządzenie z wcześniejszego postu i wykaż dostawcy że Cie "kroi".

Zwykle jest tak, że osoba która ma u siebie anteny dostawcy ma internet za darmo, jakiś normalny pakiet np. 512kbps.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ