Komputer za szybko sie nagrzewa..
Moderator: Moderatorzy
Komputer za szybko sie nagrzewa..
Witam, posiadam lapka Fujitsu Siemens i od jakiegos czasu mam problem z nagrzewaniem,
nawet 15 nie minie a lap jest juz tak rozgrzany ze szkoda gadac, troche mnie to niepokoi, chciałem ostatnio zrobic dyfragmentacje system mechanicem, bo pokazywal w speed ze jest źle, jakies 30-40% dyfragmentacji i komp sie wyłącza bo jest za gorący..
Czy normalną rzeczą jak obciązenie oprocesora w 95% np gdy włączam firefoxa lub jakikolwiek program?
nawet 15 nie minie a lap jest juz tak rozgrzany ze szkoda gadac, troche mnie to niepokoi, chciałem ostatnio zrobic dyfragmentacje system mechanicem, bo pokazywal w speed ze jest źle, jakies 30-40% dyfragmentacji i komp sie wyłącza bo jest za gorący..
Czy normalną rzeczą jak obciązenie oprocesora w 95% np gdy włączam firefoxa lub jakikolwiek program?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Komputer za szybko sie nagrzewa..
Jeśli chwilowe tylko przy włączaniu to raczej tak. Jak dłużej to już nie.AdiosAmigos pisze:Czy normalną rzeczą jak obciązenie oprocesora w 95% np gdy włączam firefoxa lub jakikolwiek program?
Jakie konkretnie temperatury masz na kompie?
Te 95% to chwilowo, przeważnie od 0 do 60% mniej więcej,
a co do tempertatury to bym musial speedfana pobrać, ale wiem ze cos jest <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie tak bo tak sie nie działo kiedys..
a co do tempertatury to bym musial speedfana pobrać, ale wiem ze cos jest <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie tak bo tak sie nie działo kiedys..
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No jak się wyłącza to nie da się ukryć, że coś jest nie tak.
Spróbuj HWMonitor, mniejszy i czytelniejszy od speedfana.
Spróbuj HWMonitor, mniejszy i czytelniejszy od speedfana.
ok i wkleic logi tutaj?
Zabardzo nie zanam sie na tych sprawach, pomożesz?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wystarczy to?
Z tym że teraz nie jest jeszcze tak źle, najgorzej jest gdy ponad pół matrycy jest gorąca, terz dopiero zaczyna sie nagrzewac ta częśc..
Kod: Zaznacz cały
Hardware Monitor 1.0.7.1
-----------------------------------------------------
Mainboard Vendor FUJITSU SIEMENS
Mainboard Model AMILO L7320 (0x2AA - 0x7A8A8E00)
Hardware monitor
ACPI hardware monitor
Temperature sensor 0 92°C (197°F) [0xE42] (THRM)
Dump hardware monitor
Hardware monitor
FUJITSU MHV2080AT hardware monitor
Temperature sensor 0 37°C (98°F) [0x25] (HDD)
Dump hardware monitor
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja też polecam to forum każdemu, kto ma problem z laptopem lub chce kupić nowego i nie wie jakiego kupić.Jo_gurt pisze:Odnośnie lapka to polecam forum: http://forum.laptopy.info.pl
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
ACPI, mało mówi co to jest. W każdym razie ta temperatura jest dość wysoka (bardzo wysoka jeśli mierzyłeś w spoczynku). Ja bym zaczął od przeczyszczenia wszystkiego co się da. Sprężone powietrze i odkurzacz.AdiosAmigos pisze:Temperature sensor 0 92°C (197°F) [0xE42] (THRM)
Ok, zaraz rozkręzam laptopa:) Dam znać jak bedzie po wszystkim 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Zobacz jeszcze to: > Mój laptop dość mocno się nagrzewa i wentylator chodzi cały czas. Co mogę zrobić by temu zaradzić? Jak mogę wyczyścić układ chłodzenia? <AdiosAmigos pisze:zaraz rozkręzam laptopa
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Już za późno:D
Rozkręciłem lapka, i przedmuchałem go troche..

Z wentylatora wyleciał syf wielkości 0.5cm i pewnie to wspowalniało go

Teraz dyfragmentacja jest w 70% a komp nawet nie jest gorący:D 55 stropni i nawet spada od czasu do czasu!
Jo_gurt dostajesz Pomógł ode mnie:)
Bliski też dziękuje za fatyge

Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-27, 17:35 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-11-27, 17:35 przez AdiosAmigos, łącznie zmieniany 1 raz.