Linksys BEFW11S4 - WIELKI PROBLEM

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
skitmen
Początkujący użytkownik forum

Linksys BEFW11S4 - WIELKI PROBLEM

Post autor: skitmen »

Witam. Szukam pomowy u Was, bo juz nikt mi nie może pomóc.
Odbieram internet w taki sposób, że na dachu mam antenę która jest podłączona do access pointa, z którego wychodzą 2 przeody LAN - jeden do mnie, a drugi do sąsiada. W AP jest ustawiony protokół PPPoE - ja mam nazwę użytkownika i hasło i tak samo mój sąsiad. I wszystko ok, tyle, że wczoraj kupiłem router Linksys z Allegro, bo chciałem mieć bezprzewodowy internet.
Kłopot w tym, że najpierw sam ustawiałem ten router, ale mi się nie udało i zadzwoniłem po gościa od którego mam internet i siedział chyba 3 godziny i też nie zrobił.
Cały czas, po ustawieniu wszystkich parametrów i po przyciśnięciu przycisku CONNECT wyskakuje błąd: PPPoE LCP negotiation fail
Moze to router jest zepsuty? Albo nie może działać w takiej konfiguracji (Router, Access Point, Serwer)?
Pomocy :(
Ostatnio zmieniony 2008-11-28, 11:51 przez skitmen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Linksys BEFW11S4 - WIELKI PROBLEM

Post autor: Jo_gurt »

skitmen, gdzie wyskakuje ten błąd? Rzuć screena.
skitmen

Tylko prosze sie nie sugerować dym DNSem, to tylko tak dla sprawdzenia.
Dodam, że nawet jak na routerze jest ustawiony PPPoE, to jak drugi raz ustawie pppoe w kompie, to mam internet. chyba router działa jako BRIDGE.... czy coś :|

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A np. twój operator nie filtruje MACa? Spróbuj sklonować.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

skitmen pisze:W AP jest ustawiony protokół PPPoE - ja mam nazwę użytkownika i hasło i tak samo mój sąsiad.
W jaki sposób na AP jest ustawione PPPoE i jak Ty i sąsiad podajcie to hasło? Bo coś mi się tu do końca nie zgadza. Rozumiem też, że to AP ustawione jest w tryb Client?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Podejrzewam, że to był pewien skrót myślowy. Koncentrator PPPoE najpewniej jest na bazie lub routerze głównym operatora a klient ustawiany na kompie. Z perspektywy klienta może się wydawać, ze loguje się do AP.
skitmen

Jo_gurt pisze:Podejrzewam, że to był pewien skrót myślowy. Koncentrator PPPoE najpewniej jest na bazie lub routerze głównym operatora a klient ustawiany na kompie. Z perspektywy klienta może się wydawać, ze loguje się do AP.
tak właśnie jest - przepraszam, ale nie do konca sie na tym znam :)

operator filtruje MAC, ale nie mojego i mojego sąsiada, chyba dlatego, że my chyba jesteśmy za tym AP i dlatego nie trzeba...?
W jaki sposób na AP jest ustawione PPPoE i jak Ty i sąsiad podajcie to hasło?
chciałem dodać, że ja mam inny login i hasło i sąsiad też ma inny...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

skitmen pisze:operator filtruje MAC, ale nie mojego i mojego sąsiada, chyba dlatego, że my chyba jesteśmy za tym AP i dlatego nie trzeba...?
Rozumiem. Ale może jednak powstał pewien konflikt w bazie PPPoE. Spróbuj jednak mienić adres MAC Linksysa na taki jaki ma twój komp. Jak nie pójdzie to możesz jeszcze spróbować na taki jak ma ten wspólny AP (jeśli go znasz).
skitmen

zmieniłem adres Linksysa na taki jaki ma moja sieciówka i dalej nic. nie znam MACa AP. chyba nie ma żadnej filtracji MAC, bo tym samym kablem podłączałem inny komputer i działał bez zarzutu.
jeszcze jakieś sugestie? ;(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Masz możliwość zrobić update firmware routera lub sprawdzenie innego sprzętu?
skitmen

update już wczoraj zrobiłem, to dziwne, bo oryginalnie był chyba: 1.52.10, a ściągnąłem: 1.50.10 - jedyny dostepny jaki znalazłem - na stronie producenta tez jakiś był, ale plik nie miał rozszerzenia, a powinien mieć *.bin.
i jeszcze coś:
1. przed upgradem bardzo długo trzeba było czekać, zanim otworzyły się poszczególne strony konfiguracji routera, ale po przyciśnięciu tego przysicku CONNECT nie wyskakiwało okienko z błędem, tylko nic sie nie działo
2. nie wiem czy ten router nie był przywieziony ze stanów, czy coś, bo w ustawieniach Wireless mam tylko 11 kanałów, chyba powinno być min. 13? może sie mylę

EDIT

teraz znalazłem nowy firmware 1.50.13 polski, teraz jest 13 kanałów, ale dalej to samo :(
skitmen

Ok. Chciałem powiedzieć, że ten linksys nie wspierał standardu CHAP coś tam coś tam :)
Teraz mam TP-LINKa od mojego dostawcy Internetu i wszystko jest ok. Ale... powiedział, że adres routera ustawił na 192.168.1.252 i taki mam zostawić, bo inaczej może wystąpić konflikt adresów... to ja sie pytam jak to możliwe, jak to jest IP do którego ja się podłączam i ten IP chyba nie ma nic wspólnego z portem WAN, który mógłby coś mieszać u niego? a może sie mylę? pomocy :|
ODPOWIEDZ