Jestem nowy na forum - czytam je od kilku godzin i wiele się dowiedziałem o internecie przez komórkę. Ale byłbym wdzięczny za radę od forumowych fachowców

Czy przez łącze komórkowe (UMTS) da się w praktyce efektywnie korzystać z wideorozmowy (przez Skype albo inny program)? A jeśli tak to którego dostawcę polecacie ? Na co przede wszystkim zwracać uwagę przy wyborze? Widziałem że np. Plus w testach ma wyższy upload co domyślam się że jest istotne przy takim połączeniu. A jakie znaczenie przy wideorozmowie ma Ping? Kwestia opóźnień w transmisji?
Kilka szczegółów dot sposobu korzystania z łącza
- miejsce używania: przede wszystkim w domu - Warszawa, centrum (ul. Poznańska, pomiędzy Wilczą a Hożą, jakieś 100m od Marszałkowskiej), znacznie rzadziej inne miejsca
- wg. mapy BTSów najbliższe nadajniki UMTS to Plus (jeden w odl. ok 100m, drugi 200m) i Play (150m), Orange (150m) i Era (3 nadajniki, jakieś 300m do każdego)
- mieszkanie na parterze, okna na ciasne podwórko (domyślam sie że to może negatywnie wpłynąć na zasięg)
- cena nie gra większej roli (bardziej już czas trwania umowy, bo łącze potrzebne jest na rok)
- korzystanie z rozmów wideo gł. w godzinach 13-15 (ja w tym czasie będę w strefie czasowej +7h)
Będę wdzięczny za każde info na ten temat - także to na ile działania takiego łącza są w praktyce "kapryśne" (wiem że potrafi zrywać połączenia, są opóźnienia - czy w centrum miasta też jest takie ryzyko?). Może ktoś z was korzystał z Internetu przez komórkę w tej okolicy?
A może ktoś zna jakieś inne sensowne rozwiązanie w tej okolicy(lokalny dostawca internetu)? Niestety Neo z różnych powodów nie można założyć, operatorzy TV kablowej też nie oferują w tej lokalizacji dostępu do sieci.
Tymczasem mam zamiar wziąć Play Online na 7 dni testu - ale wiadomo, na podstawie tak krótkiego okresu ciężko wyciągać długoterminowe wnioski.
Z góry wielkie dzięki!
Tadex