Ruter Option Globesurfer II

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

EmTeeDee

Re: Ruter Option Globesurfer II

Post autor: EmTeeDee »

Czyli nie polecasz rutera Option Globe Surfer II ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

[email protected] pisze:Czyli nie polecasz rutera Option Globe Surfer II ?
Mało kto go ma, tak na prawde nie wiadomo co to w ogole jest, nie wiem czy to dobre czy to złe.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Nie tyle,żebym go nie polecał,lecz istnieją o wiele tańsze i bardziej funkcjonalne rozwiązania ;)
EmTeeDee

Rozumiem :cfaniak: no cóż ja potrzebuję czegoś co by poprawiło mi korzystanie z neta,w tej chwili mam EDGE ale wybiegam trochę w przyszłość, może kiedyś ''dosięgnie"mnie UMTS dlatego potrzebuję czegoś co obsługuje wszystkie technologie i jest do komputera stacjonarnego(laptopy mnie nie interesują) i najlepiej z możliwością podłączenia anteny aby wzmocnić i poprawić sygnał.Im dłużej przeglądam to forum tym bardziej nie wiem czego chcę :cry: Nie wiem sam czy tylko modem na usb,czy karta PCMCIA , czy też ruter.Najważniejsze aby poprawiło by mi to jakość połączenia internetu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

[email protected] pisze:Nie wiem sam czy tylko modem na usb,czy karta PCMCIA , czy też ruter.
WRT54G3G+GT Max+antena. :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Bedę nudny :hyhy: - WL500gP +duży biały Option Icon 1.8 +antena
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:WRT54G3G+GT Max+antena.
To w razie czego w puszce przy antenie a kabel ethernet do komputera bo ciągnięcie długiego kabla antenowego nie ma sensu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:bo ciągnięcie długiego kabla antenowego nie ma sensu.
Jesli chodzi o 2G@900 MHz,to do 10m kabla jeszcze ujdzie ;)
EmTeeDee

Patryk_ pisze:Bedę nudny :hyhy: - WL500gP +duży biały Option Icon 1.8 +antena
:D Nudny jesteś :hyhy: Czy chodzi tobie o Option GlobeSurfer Icon? taki jak w ofercie Orange?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze:To w razie czego w puszce przy antenie a kabel ethernet do komputera
Ale wymienić antenę od WiFi na zewnętrzną z dużym zyskiem i nawet Ethernet niepotrzebny. No jeszcze kwestia zasilania. ;)
Patryk_ pisze:Jesli chodzi o 2G@900 MHz,to do 10m kabla jeszcze ujdzie ;)
Albo 3G 900 z którym Play coś zaczyna kombinować. :cfaniak:

[ Dodano: 2008-11-30, 16:33 ]
[email protected] pisze:Czy chodzi tobie o Option GlobeSurfer Icon? taki jak w ofercie Orange?
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Patryk_ pisze:Jesli chodzi o 2G@900 MHz,to do 10m kabla jeszcze ujdzie
Ale 10m to nie jest dużo dla 900 ale dla 1800 czy 2100 to 1m jest OK. 10m przeważnie braknie do planowanego ustawienia komputera/routera a po przejściu na 3G konieczna będzie jego wymiana na krótki i przełożenie routera do puszki.
Ostatnio zmieniony 2008-11-30, 16:40 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze:konieczna będzie jego wymiana.
Niestety tak. Chyba, że jak napisałem, 3G będzie na 900.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Ale 10m to nie jest dużo
Akurat starczy na parometrowy maszcik na dachu i kawałek po strychu...a dalej po skrętce czy 802.11...

[ Dodano: 2008-11-30, 16:39 ]
[email protected] pisze:Czy chodzi tobie o Option GlobeSurfer Icon? taki jak w ofercie Orange?
Tak,o takie coś.
Bardzo dobry modem :)
EmTeeDee

Ciekawe jak cenowo stoi ten modem w orange lub ''gdzie indziej''aby nie allegro i czy ma blokadę sim?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ciekawe jak cenowo stoi ten modem w orange lub ''gdzie indziej''aby nie allegro i czy ma blokadę sim?
Ten modem jest w cenie. Nie jest go wiele i zazwyczaj ma blokadę.
EmTeeDee

Czyli jak dla mnie najlepsze rozwiązanie to zakup u orange?Ale to wiązało by się z przedłużeniem umowy?Czego na razie nie chcę-kończy mi się w maju a czekam na CDMA i co z tego wyniknie-kto wygra i czy nie będzie do tego potrzebny jakiś specjalny sprzęt? :niepewny:
darek
Stały użytkownik forum

Post autor: darek »

krystianb pisze:
Mało kto go ma, tak na prawde nie wiadomo co to w ogole jest, nie wiem czy to dobre czy to złe.

Mam go już rok i nie sprawił mi problemów. Odpalenie polegało na włożeniu sima, podłączeniu zasilania, anteny i konfiguracji "dalej", "dalej", "ok". Co do anteny i kabla to ATK20 i 10 metrów kabla, EDGE z prawie 10 km, siła sygnału bardzo dobra 51dBm, więc chyba nie tak źle. Jeśli chcesz mieć krótki kabel to wystarczy że umieścisz GSII na poddaszu a na zimę ubrać w steropianowe opakowanie(miałem tak przez pierwszy miesiąc na antenie dookólnej z 3 m kabla. Później zniosłem go na parter żeby net był też w piwnicy. W wakacje udostępniałem też sąsiadom mieszkającym ok 80 m ode mnie a GSII nie ma żadnych antenek. Sprawdzając zasięg wifi odeszłem 120 m od okna pokoju w którym stoi modem, wtedy było 1 z 5 kresek zasięgu i net działał. Myślę że warto go kupić i nie mieć problemów z działaniem składanego sprzętu
EmTeeDee

Mi on też się podoba z tego względu że ma ''w sobie''wszystko czyli nie trzeba kombinować-wkładam simkę i wszystko działa.Inne rutery trzeba dobierać do modemów itd.W sumie to może i wystarczył by mi modem,ale jak wspomniałem lepiej wybiegać w przyszłość bo może okazać się że za miesiąc czy rok będziemy potrzebować czegoś innego.W domu są dwa komputery,ten drugi używany jest przez 8letniego bratanka,mieszkamy trochę na odludziu(najbliższy sąsiad kilometr dalej) i jedyna rozrywka to tv.lub gry komputerowe,oczywiście z tym netem to można sobie pograć jedynie na wyspie gier lub kurniku.Ale lepszy rydz jak nic . :cry:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

[email protected] pisze:kto wygra i czy nie będzie do tego potrzebny jakiś specjalny sprzęt?
A kto ma wygrać i co jest do wygrania ? :rotfl:
PTK ma rezerwację na 450 MHz od 1991 roku, sprzedaż CDMA rusza jutro,a zasięg ogólnopolski ta usługa ma osiągnąć za rok.

Sprzęt jest potrzebny zupełnie inny od tego do GSM/UMTS.
EmTeeDee

Sprzęt jest potrzebny zupełnie inny od tego do GSM/UMTS.
Czyli trzeba na razie wstrzymać się z zakupami? ;)
Ostatnio zmieniony 2008-11-30, 18:45 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

[email protected] pisze:Czyli trzeba na razie wstrzymać się z zakupami?
Ja bym sie wstrzymał.
Spójrz prawdzie w oczy - UMTS będzie u Ciebie może za 15 lat,jak GSM pójdzie do likwidacji - nikt na małych wioskach o rzadkiej zabudowie nie będzie stawiał nodówB za setki tysięcy złotych.
Chyba,że wybudujesz maszt metr nad drzewa i będzie widział się z sektorem stacji.

Trzeba się cieszyć,że w ogóle jakis GSM jest,nawet podły :),i ze wchodzi 3G w postaci CDMA-EVDO.
Jeszcze nie tak dawno jak nie miałes linii kablowej,po której lączyłeś się z 0202122 z zawrotną prędkością ~50 kbit/s (jak linia była dobra i krótka !) i w cenie 0,35 zł/3 min,to nie miałeś Internetu.
Później pojawił się GPRS w cenie 60-70 gr za 100 KB.

A dzisiaj ludzie narzekają.
ODPOWIEDZ