BE + laptop + router + 2xPC

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
huckster
Początkujący użytkownik forum

BE + laptop + router + 2xPC

Post autor: huckster »

Witam wszystkich magików bez kabli!

Przeprowadziłem się do nowego mieszkania, w którym nie mam (na razie) stałego dostępu do Internetu. Wcześniej miałem UPC, podłączony do routera WRT54GL i dalej przez WiFi do dwóch komputerów stacjonarnych.

Teraz chciałbym wykorzystać jako punkt dostępowy laptopa z kartą Business Everywhere (schemat tak jak w załączniku).

Od razu mówię, że czytałem FAQ (to: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009 ) - ale chciałbym wiedzieć dokładnie co robić jak dzisiaj wrócę do domu i będę wszystko podłączał.

1. na routerze nic nie zmieniam, prawda (czy mam wyłączyć DNS?)

2. na laptopie w połączeniach sieciowych wybieram Business Everywhere i w opcjach zaznaczam "Zezwól na korzystanie z tego połączenia innym komputerom"

3. wszystkie 3 komputery są w tej samej sieci lokalnej (to ma znaczenie?)

4. podłączam się BE - router nadaje sygnał wifi - 2 PC teoretycznie powinny mieć już też internet, tak?

Czy o czymś zapomniałem? Help! (i dzięki z góry za pomoc)

Tomek
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez huckster, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: BE + laptop + router + 2xPC

Post autor: Jo_gurt »

huckster pisze:1. na routerze nic nie zmieniam, prawda (czy mam wyłączyć DNS?)
Nie do końca. Musisz wyłączyć DHCP i laptopa podłączyć do gniazdka LAN. WAN pozostaje pusty.
huckster
Początkujący użytkownik forum

Re: BE + laptop + router + 2xPC

Post autor: huckster »

Wielkie dzięki Jo_gurt - działało od razu :)
ODPOWIEDZ