Tak.onimusza666 pisze:czy obecne karty wi-fi będą z tym współpracować?
Internet Orange Freedom PRO - CDMA - pierwsze wrażenia
Moderator: Moderatorzy
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet Orange Freedom PRO - CDMA - pierwsze wrażenia
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
- balbina1
- Stały użytkownik forum
Szkoda, a już myślałem że pogonię TP do roboty. Dzięki Patryk za wyjaśnieniePatryk_ pisze:Neostrada to nie usługa powszechna.
Chodzi o zupełny "brak możliwości technicznych" podłączenia telefonu stacjonarnego.

Pozdrawiam 

- wojteks
- *** Administrator ***
Nawet Onet daje linki do CDMA450
http://www.fkn.pl/1,351,1872397,1,wiadomosc.html
http://www.fkn.pl/1,351,1872397,1,wiadomosc.html
Nie pomagam na PW!
- balbina1
- Stały użytkownik forum
Dowiedziałem się jeszcze na infolinii że nie wszystkie nadajniki z wykazu do 31.12 są odpalone, na wielu są jeszcze prowadzone prace, także są szanse że do końca roku zasięg powinien się zwiększyć (mam nadzieję że u mnie też)
Pozdrawiam 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Na "moim" BTSie (Andrychów - Wieprz) żadnych prac nie widać,ani żadnych nowych anten,a ta stacja leży w granicach powiatu,który ma być gotowy do końca rokubalbina1 pisze:Dowiedziałem się jeszcze na infolinii że nie wszystkie nadajniki z wykazu do 31.12 są odpalone, na wielu są jeszcze prowadzone prace

Może zdążą,może nie...
[ Dodano: 2008-12-02, 09:19 ]
Dzieci Neostrady szalejąwojteks pisze:Nawet Onet daje linki do CDMA450

- wojteks
- *** Administrator ***
Ale przynajmniej w tym artykule jasno pisze do czego ma być to CDMA450 i dlaczego będzie oferowane klientowi w ostatniej kolejności.Patryk_ pisze:Dzieci Neostrady szaleją
Kabla miedzianego (adsl, sieci kablowe), światłowodu, DOBREJ sieci radiowej, 3G/HSPA to nigdy nie zastąpi.
Inna sprawa to limit 3GB na miesiąc bo to co po limicie zostanie to do e-maila i przeczytania jakichś wiadomości wystarczy.
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To w takim razie jak mam wybór ,to co z tego było by najleprze dla mnie :
Internet przez wifi 5ghz (3-4 km) - 2,4 ghz nie chcą mi założyć
3g/hsdpa (łapię z anteną z 6-7 km)
Czy te cdma450 ? pewnie też z anteną zewnętrzną
możecie pomóc ?
Internet przez wifi 5ghz (3-4 km) - 2,4 ghz nie chcą mi założyć
3g/hsdpa (łapię z anteną z 6-7 km)
Czy te cdma450 ? pewnie też z anteną zewnętrzną
możecie pomóc ?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Myślę,że nikt świadomy,że to tylko niecałe 10 MHz pasma nie twierdził,że CDMA ma zastąpić kabelwojteks pisze:Kabla miedzianego (adsl, sieci kablowe), światłowodu, DOBREJ sieci radiowej, 3G/HSPA to nigdy nie zastąpi.

To od początku do końca miało być rozwiązanie dedykowanie likwidowaniu białych plam internetowych.
Podobnie z limitem - nikt się mam nadzieję nie spodziewał braku limitu,bo to jest nierealne,a jedynie lepszej jego organizacji (np.2 GB w szczycie, kilkanaście GB między pólnocą a ósmą rano +poblokowane p2p).
Sztywny limit to bezsens - w nocy sieć leży odłogiem.
[ Dodano: 2008-12-02, 11:42 ]
Wifi,ale operator zestawiający łącza P2MP na 3-4 km (zapewne do tej samej bazy podpina też klientów na kilakset metrów) to już prawie uryna,i różnie to może biegaćKhalbar pisze:możecie pomóc ?

i o to chodzi dużo jest miejsc gdzie net nie dociera,lub jak jest to po GPRS - a limity-no cóż trzeba to jakoś sobie zagospodarować,co z tego że mam te 6GB jak nie mogę tego wykorzystać? net tak nie stabilny że nie raz czy dwa musiałem coś ściągać od nowa bo przerwało!To od początku do końca miało być rozwiązanie dedykowanie likwidowaniu białych plam internetowych.
PS.doradżcie mi jakąś kartę wi-fi do kompa-tyle tego jest a ja się nie znam.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
http://www.dipol.com.pl/karta_pci_wlan_ ... _N2971.htmonimusza666 pisze:doradźcie mi jakąś kartę wi-fi do kompa-tyle tego jest a ja się nie znam.
-
wojteks pisze: A gdzie i za co Orange ma takie ceny?
A no Faktycznie sie pozmieniało teraz sporo, dawno nie patrzyłem ale w czasach gdy zastanawiałem się nad wzięciem orange free to kosztowało 60 zł albo 120 zł miesięcznie
tylko płacić za prędkość egda nawet 60 zeta sie nie opłaca
Tonący brzytwy się chwyta!-jak byś nie miał innej opcji to i orange dobre-chyba że możesz obyć się bez neta.Khalbar pisze: A no Faktycznie sie pozmieniało teraz sporo, dawno nie patrzyłem ale w czasach gdy zastanawiałem się nad wzięciem orange free to kosztowało 60 zł albo 120 zł miesięcznie
tylko płacić za prędkość egda nawet 60 zeta sie nie opłaca
[ Dodano: 2008-12-02, 12:44 ]
Dzięki Patryk_ za odpowiedż-i dlaczego ta?Mój ''mechanik''od komputera namawia mnie na tą:ASUS WL-130N Wireless PCI Standard N .

-
Zgadzam się z tym co mówisz ale ja po prostu mam na horyzoncie leprze opcje podłączenia do netu dlatego nie zaryzykował bym podpisywania umowy na rok,dwa tylko wolę poczekać (a sam mam orange free na kartę aktualnie i działam na edge 1000 -3000 ms pinga)onimusza666 pisze:Tonący brzytwy się chwyta!-jak byś nie miał innej opcji to i orange dobre-chyba że możesz obyć się bez neta.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Khalbar, łącznie zmieniany 1 raz.
No tak jak masz inną opcję to możesz poczekać-ja też mam orange umowa tylko na rok bo nie chciałem ich sprzętu , mam EDGA inne sieci tego u mnie nie mają , a do UNTS 10km.przez las ,więc czekam tego CDMA jak zbawienia i jak będę mógł to wezmę ale też tylko na rok lub czas nie określony bo mieszkam przy torach kolejowych pod które do końca roku mają niby położyć światłowód , więc coś może z tego wyniknie. Pozdrawiam.Khalbar pisze:Zgadzam się z tym co mówisz ale ja po prostu mam na horyzoncie leprze opcje podłączenia do netu dlatego nie zaryzykował bym podpisywania umowy na rok,dwa tylko wolę poczekać (a sam mam orange free na kartę aktualnie i
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ale co ma wyniknąć ?onimusza666 pisze:bo mieszkam przy torach kolejowych pod które do końca roku mają niby położyć światłowód , więc coś może z tego wyniknie.
Światełko sobie będzie leciało,ale to nie rura wodociągowa czy linia energetyczna,że wpinasz się doń w dowlnym miejscu...musisz to zrobić na węźle,a ten będziesz miał w najbliższym mieście.
Jak weźmiesz 4-5 Mbit/s symetrycznych za 800 zł/mc,to Cię podepną,a odbierzesz sobie sam z miasta

Niestety dla indywidualnych klientów internet z TKT do dwie opcje: BSA na linii TP albo DSL na linii kolejowej dla tych,którzy mają telefon kolejowy.
No Patryk_ to ''zabiłeś mi ćwieka''
A ci z PKP obiecywali mi złote góry
Dobrze że ktoś jest w temacie , bo ja dalej bym się łudził.Ale pożyjemy zobaczymy. 

-
Czy w CDMA występuje ograniczenie szybkości w skutek słabego zasięgu innych użytkowników usługi np. w usłudze Blueconnect w godzinach dopołudniowych mam do 220 kb/s lecz wieczorem do 32kb/s (czuję się jakbym miał limit). Ta sytuacja występuje od dłuższego czasu.
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
To nie zależy od niej tylko od OptiPOSa.balbina1 pisze:czy oszustwo ze strony tej Paniusi z tp?
Po wpisaniu adresu wyskakują takie mozliwości:
aktywacja możliwa - dostępne wszystkie oferty,
aktywacja możliwa - słaby zasięg - dostępne tylko oferty na próbę,
aktywacja niemożliwa - brak dostępnosci ofert CDMA,
adres niezidentyfikowany - dostępne tylko oferty na próbę.
-
- Stały użytkownik forum
Korzystam jeszcze z radiotelefonu w NMT więc jeśli mam zasięg i normalnie rozmawiam to z zasięgiem CDMA nie powinno być problemu prawda?.Zasięg NMT będzie podobny jak CDMA? Jeśli się mylę to poprawcie mnie.
tom_kas
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Z anteną zewnętrzną czy na "patyku" od terminala ?Korzystam jeszcze z radiotelefonu w NMT więc jeśli mam zasięg i normalnie rozmawiam
[ Dodano: 2008-12-02, 22:28 ]
W skrajnych przypadkach - oczywiście tak,istnieje.szwed11 pisze:Czy w CDMA występuje ograniczenie szybkości w skutek słabego zasięgu innych użytkowników
-
- Stały użytkownik forum
Na patyku od terminala.Nie mam anteny zewnętrznej
tom_kas
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No to z CDMA problemu nie będzie.
-
- Stały użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
A ja dzisiaj dzwonię do biura obsługi, a tam miła pani mówi mi, że Orange Free Dom Pro jest dostępny tylko po łączu telefonicznym
. Normalnie aż mi się śmiać chciało. Widać, że Orange nieźle ich przeszkoliło
.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie wiadomo,czy śmiać się,czy płakaćA ja dzisiaj dzwonię do biura obsługi, a tam miła pani mówi mi, że Orange Free Dom Pro jest dostępny tylko po łączu telefonicznym

-
- Użytkownik forum
Ja dzisiaj byłem w salonie Orange, powiedziano mi że jak nie sięga CDMA to i tak warto wziąść tą ofertę bo niedługo uruchomią kolejne nadajniki a do tego czasu można mieć te 3GB w technologii EDGE. Zawsze to lepsze niż w plusie płacić 75 zł też za EDGE i 3 GB. (UMTS u mnie nie sięga wógóle)
Więc w piątek stanę się zapewne szczęśliwym(mam nadzieję ) posiadaczem nowego neta.
Więc w piątek stanę się zapewne szczęśliwym(mam nadzieję ) posiadaczem nowego neta.
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Mi kobieta w salonie Orange powiedziała to samo - trzeba mieć linię telefoniczną, a dostęp bez linii ma być od stycznia...
Myślę że tak mówią, bo:
Myślę że tak mówią, bo:
A dalej:W zależności od preferencji klienta, możliwy jest podział na dostęp stacjonarny i mobilny. Dostęp mobilny planowany jest na czerwiec 2009.
I co o tym mysleć...Uwaga: Stacjonarny dostęp do internetu oparty jest o siec kablową TP
-
- Stały użytkownik forum
Szkolić ich raz jeszcze bo nie wiedzą co mówią
Przed chwilą dzwoniłem na infolinię - Pan powiedział to co w info na stronie jest napisane. Aha, router jest oczywiście OBOWIĄZKOWY, to tak jak w "Misiu"- kawa i wuzetka jest obowiązkowa./..
Ze strony orange.plAby korzystać z Orange Freedom Pro nie musisz posiadać łącza telefonicznego. Dzięki bezprzewodowemu routerowi WiFi możesz swobodnie korzystać z zasobów internetu z prędkością
do 1 Mb/s w całym domu.
Przed chwilą dzwoniłem na infolinię - Pan powiedział to co w info na stronie jest napisane. Aha, router jest oczywiście OBOWIĄZKOWY, to tak jak w "Misiu"- kawa i wuzetka jest obowiązkowa./..
-
To ja jeszcze zadam małe pytanko
Na tej mapie z orange z CDMA jest też widoczny zasięg 3g !!
Wnioskuje z tego tyle jeśli łapie UMTS/HSPA to i złapie CDMA ? (oczywiscie z wysoko osadzoną anteną)
Na tej mapie z orange z CDMA jest też widoczny zasięg 3g !!
Wnioskuje z tego tyle jeśli łapie UMTS/HSPA to i złapie CDMA ? (oczywiscie z wysoko osadzoną anteną)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie, 2 różne technologie, nie wiem po co oni w tej chwli w ogole zrobili to na jednej mapie???Khalbar pisze:Wnioskuje z tego tyle jeśli łapie UMTS/HSPA to i złapie CDMA ? (oczywiscie z wysoko osadzoną anteną)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!