Modem nie miesci sie w gniazku.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bajtak
Użytkownik forum

Modem nie miesci sie w gniazku.

Post autor: Bajtak »

Witam ostatnio kupiłem laptopa z wejscie na modem PCMI czy jakos tak to sie nazywa :P
jednak gdy chcialem wlozyc modem okazalo sie ze na szerokosc jest ok ale w srodku jest cos co blokuje i modem nie da sie wlozyc [http://photos03.allegro.pl/photos/400x3 ... 95518930_1] taki mam modem, jesli by ktos chcial moge tez zrobic fotke gniazka w laptopie. I pytanie czy sa rozne rodzaje modeli tzn dlugosc szerokosc, i jesli tak to jaki modem moge tam podpiąc zeby pasowal? jeszcze jedna sprawa czy sa modemy na usb tzn zeby tam wlozyc karte sim i sie z niej laczyc z internetem ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Modem nie miesci sie w gniazku.

Post autor: krystianb »

Bajtak pisze:jednak gdy chcialem wlozyc modem okazalo sie ze na szerokosc jest ok ale w srodku jest cos co blokuje i modem nie da sie wlozyc
A czy aby nie masz w notebooku gniazda expresscard 54mm?? Szerokość ma taką samą, ale sposób podłaczenia zupełnie inny. Jakiego masz laptopa??
Bajtak pisze:jeszcze jedna sprawa czy sa modemy na usb tzn zeby tam wlozyc karte sim i sie z niej laczyc z internetem ?
Każdy modem na usb ma gniazdo karty sim i teoretycznie z każdego można łączyć sie z netem, ale zdażają sie niekompatybilności czasem zdarza się zbyt mała wydajność prądowa gniazda usb, albo jakieś inne cuda.
Bajtak pisze:jesli by ktos chcial moge tez zrobic fotke gniazka w laptopie.
Ten modem przy normalnym gniezdzie pcmcia powinien tylko czarną cześcią z tworzywa wystawać, cześć metalowa powinna mieścić sie w gnieździe.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Bajtak
Użytkownik forum

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=478749948

taki laptop, jutro zrobie fotke rl, bo teraz juz mi sie nie chce zabardzo zgrywac na kompa fotek z aparatu :)

[ Dodano: 2008-12-03, 01:19 ]
" Ten modem przy normalnym gniezdzie pcmcia powinien tylko czarną cześcią z tworzywa wystawać, cześć metalowa powinna mieścić sie w gnieździe."

problem w tym ze modemu nie mozna podlaczyc bo w srodku cos blokuje ze nie dochodzi caly, jutro zrobie fotke to pokaze to.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Bajtak pisze:taki laptop
Albo jestem ślepy i nie widze tam czarodziejskiego guziczka eject przy gnieździe, albo to jest expresscard i tego guzicza wtedy tam nie ma prawa być. Jak będziesz robił fotki to zrób fotke zaślepki od złącza.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Bajtak pisze:taki laptop
Przydałyby się jakieś konkretne oznaczenia laptopa typu MD9600? czy podobne.
krystianb pisze:albo to jest expresscard
Znalazłem aukcję na której sprzedawca nazwał to PCMCIA Express (też Medion i nie ma przycisku eject)
Nie pomagam na PW!
Bajtak
Użytkownik forum

Przepraszam was za tak slabe zdjecia, ale nie mam umiejetnosci fotografa :( moze jakoś sie domyslicie o co chodzi,

czerwona ramka zaznaczylem normalne wejscie modemu,
zoltym jest zaznaczone gniazko na samym koncu wejscia w ktore sie podpina modem,
no ale wlasnie niebieska ramka zaznaczone jest cos co blokuje wepchnięcie modemu do gniazka, jakis kawalek metalu, nie mam pojecia co to jest.

btw. kupilem juz modem usb nie mam zamiaru sie meczyc takim starociami :P

http://img219.imageshack.us/my.php?image=test1my6.jpg

http://img216.imageshack.us/my.php?image=test2nt6.jpg

[ Dodano: 2008-12-03, 19:10 ]
ten kawalek metalu znajduje sie w polowie wejscia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Bajtak pisze:zoltym jest zaznaczone gniazko na samym koncu wejscia w ktore sie podpina modem,
To jest gniazdo Expresscard 54mm i modemu PCMCIA do niego nie włożysz a tylko modem na Expresscard.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ