TL-WA501G a podział łącza radiowego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TL-WA501G a podział łącza radiowego
Witam
To mój pierwszy post na forum. Przeszukałem dokładnie całe forum ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie które chcę zadać w tym wątku.
Posiadam internet radiowy (antena na dachu podłączona do radiówki w kompie). Internet "przypisany" jest do mojej karty za pomocą MAC adresu.
Mam dwa AP TL-WA501G i chcę podzielić to łącze za ich pomocą mniej więcej tak: internet->WA501G (client) ->rj45->WA501G(ap)->wifi w domku (karty radiowe w każdym kompie).
Mój problem polega na tym że nie potrafię skonfigurować pierwszego ap-ka w trybie klienta internetu usługodawcy. Nie potrafię odnaleźć opcji klonowania MACa moje karty.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby (jak małpie) napisać po kolei co i jak powinien zrobić aby ustawić poszczególen ap-ki?
Bardzo proszę o odpowiedź.
To mój pierwszy post na forum. Przeszukałem dokładnie całe forum ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie które chcę zadać w tym wątku.
Posiadam internet radiowy (antena na dachu podłączona do radiówki w kompie). Internet "przypisany" jest do mojej karty za pomocą MAC adresu.
Mam dwa AP TL-WA501G i chcę podzielić to łącze za ich pomocą mniej więcej tak: internet->WA501G (client) ->rj45->WA501G(ap)->wifi w domku (karty radiowe w każdym kompie).
Mój problem polega na tym że nie potrafię skonfigurować pierwszego ap-ka w trybie klienta internetu usługodawcy. Nie potrafię odnaleźć opcji klonowania MACa moje karty.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby (jak małpie) napisać po kolei co i jak powinien zrobić aby ustawić poszczególen ap-ki?
Bardzo proszę o odpowiedź.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: TL-WA501G a podział łącza radiowego
Nie ma i nie da się tego zrobić.blue_lizard pisze:Nie potrafię odnaleźć opcji klonowania MACa moje karty.
Żeby podzielić sygnał musisz mieć router więc zamiast jednego AP musisz mieć np. Tp-Link wr543g który będzie Clientem i routerem (oczywiście zakładam że nie ma zabezpieczenia po "ttl")
A jak to dokładnie skonfigurować to poczytaj

Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za odpowiedź. Wychodzi na to że sprzedawca w sklepie mnie oszukał. Sprzedał mi dwa TL-WA501G i powiedział że jeden wystarczy ustawić jako client a drugi jako ap i spiąć je kablem rj45.
Zastnawia mnie tylko jedna rzecz. TL-wa501G ma cztery tryby pracy w tym jeden "client" w trybie tym wystarczy podać MAC dostępnej sieci radiowej i (o ile nie ma zabezpieczen) to tl-wa501G powinien zadziałać jako router (to znaczy odebrać internet drogą radiową i podać go na rj45) Czy dobrze myślę??
Zastnawia mnie tylko jedna rzecz. TL-wa501G ma cztery tryby pracy w tym jeden "client" w trybie tym wystarczy podać MAC dostępnej sieci radiowej i (o ile nie ma zabezpieczen) to tl-wa501G powinien zadziałać jako router (to znaczy odebrać internet drogą radiową i podać go na rj45) Czy dobrze myślę??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie do końca bo tam routera nigdzie nie ma. Odbiera sygnał radiem i wrzuca go na RJ45, taki "Reverse-AP" (to ja wymyśliłem tą nazwę, nie wrzucać w googlablue_lizard pisze:Czy dobrze myślę??

- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, to jest tryb AP Client czyli zamienia sygnał WiFi radiowy na kabel ehternet i nic więcej.blue_lizard pisze:to tl-wa501G powinien zadziałać jako router (to znaczy odebrać internet drogą radiową i podać go na rj45) Czy dobrze myślę??
Tryb AP to zmiana kabla na WiFi a AP Client na odwrót.
Nie pomagam na PW!
-
wojteks pisze:[...]
Nie, to jest tryb AP Client czyli zamienia sygnał WiFi radiowy na kabel ehternet i nic więcej.
Tryb AP to zmiana kabla na WiFi a AP Client na odwrót.

Antena na dachu ----> TL501G(Ap Client)---->Rj45---->TL501G(AP)---->Wifii (PC i notebook z kartami radiowymi odbierają internet)
Wiem, że kombinuję, ale chyba przeliczyłem swoje siły i teraz próbuję jakoś wyjśc z tego problemu. Mam już kupione Tl501G i dlatego tak uparcie chcę je wykorzystać

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-12-03, 09:25 ]
Wycinam zbędny cytat.
Ostatnio zmieniony 2008-12-03, 09:24 przez blue_lizard, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie zadziała dla 2 komputerów równocześnie chyba że wykupisz u dostawcy drugie IP (drugi dostęp). Musisz mieć router żeby podzielić 1 IP na 2 komputery.blue_lizard pisze:Antena na dachu ----> TL501G(Ap Client)---->Rj45---->TL501G(AP)---->Wifii (PC i notebook z kartami radiowymi odbierają internet)
To jednego z nich sprzedaj, jeżeli kupowałeś przez internet to do 10 dni możesz zwrócić nieużywane urządzenie/produkt.blue_lizard pisze:Mam już kupione Tl501G
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki wielkie za pomoc.
WA501g kupiłem w sklepie i niepotrzebnie posłuchałem sprzedawcy. Może jeszcze uda mi się go zwrócić.
Szukałem w FAQ i trochę mi się rozjaśniło
Czy na zakończenie moge prosić jeszcze o krótki opis jak w takim razie zrobić podział radiówki przy pomocy WA501G, WR543G ? Dzwoniłem do usługodawcy i mówił że nie będzie problemu z przepisaniem nowego MAC'a i że nie stosują zabezpieczenia TTL.
Jeszcze raz dziękuję za tak szybką pomoc, przyznam że to forum mnie szczerze i pozytywnie zadziwiło. Zazwyczaj jakiś "nowicjusz" spotyka się z odpowiedziami typu "UŻYJ SZUKAJ!!"
WA501g kupiłem w sklepie i niepotrzebnie posłuchałem sprzedawcy. Może jeszcze uda mi się go zwrócić.
Szukałem w FAQ i trochę mi się rozjaśniło

Czy na zakończenie moge prosić jeszcze o krótki opis jak w takim razie zrobić podział radiówki przy pomocy WA501G, WR543G ? Dzwoniłem do usługodawcy i mówił że nie będzie problemu z przepisaniem nowego MAC'a i że nie stosują zabezpieczenia TTL.
Jeszcze raz dziękuję za tak szybką pomoc, przyznam że to forum mnie szczerze i pozytywnie zadziwiło. Zazwyczaj jakiś "nowicjusz" spotyka się z odpowiedziami typu "UŻYJ SZUKAJ!!"

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Użyj Szukaj!blue_lizard pisze:Czy na zakończenie moge prosić jeszcze o krótki opis jak w takim razie zrobić podział radiówki przy pomocy WA501G, WR543G ?

Może to wyglądać tak samo jak podałeś wyżej z dwoma WA501G, ale zamiast jednego wrzucasz WR543G. Może być zamiast pierwszego albo zamiast drugiego.
W pierwszym przypadku WA501G wpinasz do gniazdka LAN, konfigurujesz WR543G w tryb WISP, podajesz nowy MAC operatorowi i śmiga.
W drugim przypadku wpinasz WA501G w gniazdko WAN w WR543G i zostawiasz go w trybie Gateway. Znowu nowy MAC do operatora i już.
-
Jeszcze raz dziękuje kolegom 
Teraz pozostało wprowadzić teorię w czyn !

Teraz pozostało wprowadzić teorię w czyn !
- wojteks
- *** Administrator ***
Bez problemu powinno dać się zwrócić bo to nie jest ten towar który potrzebowałeś.blue_lizard pisze:WA501g kupiłem w sklepie i niepotrzebnie posłuchałem sprzedawcy. Może jeszcze uda mi się go zwrócić.
Co do konfiguracji WR543 i wa501 odeślę cie doblue_lizard pisze:Zazwyczaj jakiś "nowicjusz" spotyka się z odpowiedziami typu "UŻYJ SZUKAJ!!"

Nie pomagam na PW!
-
HEHE na koniec zamelduję o sukcesie 
Wymieniłem jednego WA501G na WR543G.
Sieć zrobiłem tak: ISP-->WR543G(APC Router + klonowanie MAC sieciowki)-->LAN(rj45)-->WA501G-->WIFI w domu.
O dziwo wszystko działa
Jeszcze raz dziękuję kolegom za pomoc. Teraz czas na zabawe z zabezpieczenim sieci
)

Wymieniłem jednego WA501G na WR543G.
Sieć zrobiłem tak: ISP-->WR543G(APC Router + klonowanie MAC sieciowki)-->LAN(rj45)-->WA501G-->WIFI w domu.
O dziwo wszystko działa

Jeszcze raz dziękuję kolegom za pomoc. Teraz czas na zabawe z zabezpieczenim sieci

- wojteks
- *** Administrator ***
Dlaczego "o dziwo" to po prostu musi działać.blue_lizard pisze:Sieć zrobiłem tak: ISP-->WR543G(APC Router + klonowanie MAC sieciowki)-->LAN(rj45)-->WA501G-->WIFI w domu.
O dziwo wszystko działa
Nie pomagam na PW!