Internet Orange Freedom PRO - CDMA - pierwsze wrażenia
Moderator: Moderatorzy
Re: Internet Orange Freedom PRO - CDMA - pierwsze wrażenia
To jak to ma w końcu być 450 zastąpi pasmo 900 ? czy ''900''dalej będzie?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No co ty? Nikt nigdy czegoś takiego nie pisał. CDMA zastąpi NMT (NMT to 450MHz)onimusza666 pisze:450 zastąpi pasmo 900
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Adamusek xD, łącznie zmieniany 1 raz.
HSDPA ~90KB/s, 10km od nodeB -103dBm
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
Nie powiedziałem że ktoś pisał-zastanawiam się tylko czy dalej będzie 900,1800 itd.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
onimusza666, może wejść 3G na 900, ale to chyba w Playu coś kombinują. Takie informacje czytałem na forum.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
Też to czytałem! a pytam się z tego względu że z czego dowiedziałem się tu na forum iż te wyższe ''standarty''mają kłopoty z przeszkodami i dużymi odległościami, i myślę jak to będzie z tym CDMA w ''moim''lesie? 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Te częstotliwości są używane przez sieci GSM.onimusza666 pisze:tylko czy dalej będzie 900,1800 itd.
CDMA to zupełnie co innego.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Cudów się nie spodziewaj. Będzie znacznie lepiej niż na 900 ale i tak mogą być problemy przy mgle/deszczu/śnieżycy. Czym innym jest rozmowa w analogowej sieci NMT a czym innym jest transmisja danych cyfrowych (zupełnie inny rodzaj modulacji, znacznie bardziej podatna na zakłócenia).onimusza666 pisze:CDMA w ''moim''lesie
Cały ten system jest właśnie po to aby pokryć zasięgiem miejsca gdzie nie opłaca się inwestować w nadajniki GSM z transmisją inną niż GPRS a co najwyżej EDGE.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dlatego tak jak pisałem,aby osiągnąć porównywalny zasięg,BTSów CDMA powinno być znacznie więcej niż NMT - tak,jak w Czechach.wojteks pisze:Czym innym jest rozmowa w analogowej sieci NMT a czym innym jest transmisja danych cyfrowych (zupełnie inny rodzaj modulacji, znacznie bardziej podatna na zakłócenia).
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie był bym tego taki aż bardzo pewien, NMT jest analogowe, a to właśnie te sygnały są najbardziej podatne na zakłócenia (choćby cyfrowa tv, na byle kawałku drutu byle dobrą długośc miał można bez strat odbierać, a gdzie trzeba taki kawałek drutu wsadzić zeby analoga w takiej samej jakości odebrać?? Odpowiedź do nadajnikawojteks pisze:Czym innym jest rozmowa w analogowej sieci NMT a czym innym jest transmisja danych cyfrowych (zupełnie inny rodzaj modulacji, znacznie bardziej podatna na zakłócenia).

[ Dodano: 2008-12-03, 17:51 ]
To jest raczej związane z przepustowością sieci, czestoliwość nie guma rozciągnąć sie nie da.Patryk_ pisze:Dlatego tak jak pisałem,aby osiągnąć porównywalny zasięg,BTSów CDMA powinno być znacznie więcej niż NMT - tak,jak w Czechach.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale jak szumi i trzeszczy to mózg domyśli się co tam miało być w wielu przypadkach.krystianb pisze:NMT jest analogowe, a to właśnie te sygnały są najbardziej podatne na zakłócenia
A w komórce cyfrowej masz zanik/szarpanie.
I znowu nie do końca dobre porównanie. Lepszym by było porównanie tv satelitarnej analogowej i cyfrowej. Analog szumiał i dostawał kresek jak był słaby sygnał ale obraz był płynny. Tv cyfrowa dostaje kwadratów albo obraz się zatrzymuje albo zanika.krystianb pisze:cyfrowa tv, na byle kawałku drutu byle dobrą długośc miał można bez strat odbierać
Te same problemy wystąpią przy CDMA450 i słabym zasięgu a że to łączność 2 kierunkowa to będą powtórzenia pakietów itp. oczywiście niewidoczne dla użytkownika ale spowalniające transmisję.
Z tym się też nie zgodzę, stacje NMT mogły być co 90km a transmisja danych na takie odległości z takimi dużymi prędkościami nie wchodzi w grę bez dużych anten zewnętrznych u klientów.krystianb pisze:To jest raczej związane z przepustowością sieci, czestoliwość nie guma rozciągnąć sie nie da.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A ja proponuje sie zainteresować na jakiej mocy nadaje analog a na jakiej cyfra, słyszałem coś takiego ze na tym samym maszcie nadajnik analogowy i dvbt oba maja podobny zasieg (tyle ze analog ma chyba 1kW a cyfra 100W) Ja porównywałem zakłucenia a nie ich efekty. A czy czasem telefony NMT nie mają nadajnikow 10W?? Coś mi sie tak wydaje....wojteks pisze:I znowu nie do końca dobre porównanie. Lepszym by było porównanie tv satelitarnej analogowej i cyfrowej. Analog szumiał i dostawał kresek jak był słaby sygnał ale obraz był płynny. Tv cyfrowa dostaje kwadratów albo obraz się zatrzymuje albo zanika.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To tylko po części prawdakrystianb pisze:To jest raczej związane z przepustowością sieci, czestoliwość nie guma rozciągnąć sie nie da.

Zagęśzczenie stacji pozwala przede wszystkim na zapewnienie odpowiedniej jakości/poziomu sygnału na jak największym obszarze.
Ogromny zasięg NMT przy tylko ok.sześciuset stacjach w całej Polsce brał się przede wszystkim z faktu,iż była to sieć właściwie analogowa (cyfrowa była tylko sygnalizacja - FSK).
Dopóki nie było poważnych przekłamań w warstwie FSK,to można było gadać,oczywiście z obniżoną jakością.
Właśnie istotą radiokomunikacji analogowej jest fakt,że do utrzymania łącza na granicy słyszalności i "zrozumiałości" przekazu głosowego jest potrzebna znacznie mniejsza energia doprowadzona do radiotelefonu z anteny.
Ledwo słyszysz rozmówcę,podobnie on Ciebie,ale się dogadasz.
A w cyfrze albo masz sygnał i full jakość,albo nie ma nic - widać to najlepiej w GSM przy słabym zasięgu.
NMT "poleci" np.w górach na wielokrotnych odbiciach,gdzie GSM zdycha błyskawicznie.
Przy transmisji danych jakość łącza jest jeszcze bardziej istotna.
Ostatnio zmieniony 2008-12-03, 18:45 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
- balbina1
- Stały użytkownik forum
Czy nikt jeszcze nie korzysta z OFPro ? Brak tutaj jakichkolwiek opinii o tym necie. 

Pozdrawiam 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
DVB-T to zupełnie inna bajka - tam w wiązce (obecnie,po wejściu komercyjnym TV cyfrowej się to zmieni,gdyż pasmo nie będzie mogło być marnowane) lecą ogromne ilości danych nadmiarowych, i stosowane są anteny kierunkowe.krystianb pisze:słyszałem coś takiego ze na tym samym maszcie nadajnik analogowy i dvbt oba maja podobny zasieg (tyle ze analog ma chyba 1kW a cyfra 100W)
Dlatego np.DVB ze Skrzycznego przy 0,5 kW ma zbliżony zasięg np.do TVP2 100 kW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nokia 720 miała 7W ale to był telefon biurkowy. Terminale wielkości telefonów GSM mają 1.2W albo 2Wkrystianb pisze:czy czasem telefony NMT nie mają nadajnikow 10W
Nadajniki dvbt testowe w PL mają ponad 1kW (a w Krośnie było 19kW). Nie liczę tu Krakowa z 10W na Krzemionkach bo zasięg tam był kilka km oczywiście jeżeli było widać nadajnik.
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
7W miały największe "kaloryfery" samochodowe.krystianb pisze:A czy czasem telefony NMT nie mają nadajnikow 10W?? Coś mi sie tak wydaje....
Reczne telefony zwykle 1W (mniej niż GSM900 !),te starsze 2W.
[ Dodano: 2008-12-03, 18:48 ]
Bieszczady to podobno jeden z pierwszych regionów,w którym ma ruszyć komercyjnie sieć DVB-Twojteks pisze:(a w Krośnie było 19kW)

No cóż,jak w wielu miejscach nie ma w ogóle analogowej TV...dlatego TP Emitel stawia na dużą ilość przemienników DVB małej mocy.
- wojteks
- *** Administrator ***
To tak jak sieć 3G i NMT. Można znacznie lepiej wykorzystać przyznane częstotliwości żeby nadajniki nie zakłócały się nawzajem. Gęsta siec nadajników, małe anteny odbiorcze itp. same zalety dla klienta.Patryk_ pisze:dlatego TP Emitel stawia na dużą ilość przemienników DVB małej mocy.
Nie pomagam na PW!
To może i ''w moim lesie''da rade-może echo pomożePatryk_ pisze:NMT "poleci" np.w górach na wielokrotnych odbiciach,gdzie GSM zdycha błyskawicznie.

A tak poważnie jak wyglądają-wyglądały anteny do NMT
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To zależy.onimusza666 pisze:To może i ''w moim lesie''da rade-może echo pomoże
Jak stacja CDMA będzie daleko,to też nie bedzie dobrze działać.
W NMT było właśnie echo i inne zjawiska akustyczne,ale można było rozmawiać.
O zasięgu CDMA450 umożliwiającym szybką transmisję danych w podobnych miejscach można zapomnieć,ale las to aż taka straszna przeszkodą nie jest.
[ Dodano: 2008-12-03, 19:25 ]
Anteny klienckie ?onimusza666 pisze:A tak poważnie jak wyglądają-wyglądały anteny do NMT
Tak jak już pisałem - widać je przy budkach z Totolotkiem (sieć Lotto "chodzi" tylko parę MHz wyżej),albo możesz obejrzeć np.na stronie Dipola: http://www.dipol.com.pl/eshop/items.php ... &group=979
Jak pisałem w mojej okolicy do czerwca mają postawić 4 nadajniki-myślę że pomarańczowi wiedzą gdzie to postawić?
- wojteks
- *** Administrator ***
Anteny wyglądają tak:onimusza666 pisze:A tak poważnie jak wyglądają-wyglądały anteny do NMT
http://www.dipol.com.pl/eshop/items.php ... &group=979
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
Ale mi chodziło o te na BTS a nie w domu
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Stosowane są różnego rodzaju anteny - nowsze stacje mają anteny sektorowe mikropaskowe i szczelinowe rozmaitych rozmiarów,bardzo podobne do anten GSMonimusza666 pisze:Ale mi chodziło o te na BTS a nie w domu

,ale zdarzają się jeszcze rozwiązania w postaci krótkich anten Yagi w plastikowych płaskich bądź kulistych obudowach jak na zdjęciu poniżej:

No i oczywiście na niektórych site'ach wiszą "patyki" dookólne,dokładnie takie jak na zdjęciu poniżej (opisane "CDMA"):

Dzięki będę musiał popatrzeć po okolicy!Chociaż w mieście widziałem te płaskie gsm,patyki i różnej średnicy ''bębny'' 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
"Bębny" to anteny linii radiowych - z punktu widzenia użytkownika mało ważneonimusza666 pisze:i różnej średnicy ''bębny'

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Patryk_, Jaką antenę będziesz używał do CDMA ?
-
- Użytkownik forum
""Bębny" to anteny linii radiowych - z punktu widzenia użytkownika mało ważne" - wbrew pozorom istotne - to one zapewniaja przepustowosc dla nadajnikow GSM/UMTS/CDMA.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Chodzi mi o to,że przeciętnego użytkownika szukającego anten rozsiewczych danego systemu zwykle nie interesuje,czym BTS jest "zasilany",czy PDH,czy AMS-embroken pisze:wbrew pozorom istotne - to one zapewniaja przepustowosc dla nadajnikow GSM/UMTS/CDMA.

[ Dodano: 2008-12-03, 23:07 ]
Najprawdopodobniej żadnejPatryk_ pisze:Patryk_, Jaką antenę będziesz używał do CDMA ?

Ale jakby przyszło co do czego,to zastosują posiadaną już stalową antenę Yagi z Płońska (dokładnie taką,jakie stosuje Lotto)
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Może czas najwyższy wyprowadzić CDMA orange z newsów i wsadzić go do działu z cdma
Jak ludzie zaczną to brać to bedą mieli gdzie się o tym wypowiadać ,jak działa, itp.A tak nie każdy widzi ten wątek w newsach
Internet CDMA -
Sferia 900 MHz
Orange 450 Mhz
tak tylko proponuję

Jak ludzie zaczną to brać to bedą mieli gdzie się o tym wypowiadać ,jak działa, itp.A tak nie każdy widzi ten wątek w newsach
Internet CDMA -
Sferia 900 MHz
Orange 450 Mhz
tak tylko proponuję

Khalbar-masz rację też tak myślę dziś mamy już 4.12. więc już żaden News