Czy to zadziała?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chudy911
Początkujący użytkownik forum

Czy to zadziała?

Post autor: chudy911 »

Witam wszystkich,mianowicie mam takie pytanko czy da się tak podzielić internet:
komputer z internetem radiowym->druga karta sieciowa w kompie kablem do wirelles acces pointa OvisLink MIMO-G WMM-3000AP->laptop wifi.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Czy to zadziała?

Post autor: Jo_gurt »

Tak, da się. :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

No to ja dopowiem. Musisz użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> oraz ustawić statyczny adres 192.168.0.1 na drugiej karcie. Oraz wyłączyć na AP DHCP. Skonfigurować sieć i podłączyć się do niej z laptopa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
chudy911

Dzięki serdeczne panowie za pomoc,wsio działa jak należy.
Mam tylko jeszcze jedno pytanko,czy mój dostawca widzi tego laptopa?? bo musiałem podać jego DNSy i jeszcze jak jest dzielone łącze na połowę czy dzieli zależnie od tego co się robi na kompie??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

chudy911 pisze:czy mój dostawca widzi tego laptopa
Jak będzie chciał to zobaczy albo przynajmniej będzie miał podejrzenia że dzielisz net na conajmnniej 2 komputery.
chudy911 pisze:jak jest dzielone łącze na połowę czy dzieli zależnie od tego co się robi na kompie
Nie ma żadnego podziału, kto pierwszy ten lepszy i więcej pasma weźmie (przy www to nie ma specjalnie znaczenia natomiast jest istotne do p2p)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

chudy911 pisze:Mam tylko jeszcze jedno pytanko,czy mój dostawca widzi tego laptopa??
Raczej mało który dostawca bada takie sprawy. Ale wystarczy, że popatrzy na wartość parametru TTL w pakietach wychodzących od Ciebie. Będą dwie wartości 128 oraz 127.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
chudy911

wojteks pisze:Nie ma żadnego podziału, kto pierwszy ten lepszy i więcej pasma weźmie (przy www to nie ma specjalnie znaczenia natomiast jest istotne do p2p)
A da się jakoś uszczuplić transfer na laptopa?? dajmy na to tylko żeby można było www przeglądać?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

chudy911 pisze:A da się jakoś uszczuplić transfer na laptopa
Płatne softy NetLimiter albo Bandwith Manager.
Nie pomagam na PW!
chudy911

Aha płatne ?! :D No to jeszcze raz wielkie dzięki panowie.
ODPOWIEDZ