WAG325N i repeater

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Luzer
Początkujący użytkownik forum

WAG325N i repeater

Post autor: Luzer »

Cześć jestem tu nowy, także witam wszystkich serdecznie.
Mam taki problem Router WAG325N ma bardzo kiepski zasięg, a potrzebuje przedłużyć trochę sieć tak żeby objęła mi sąsiedni budynek, odległości nie są duże jakieś 25 - 30 metrów max. I teraz pytanie czy da radę użyć do tego AP WAP11? Ma on funkcje repeatera, z tym że AP pracuje tylko w trybie b, a router w b/g a nawet n i druga sprawa AP ma tylko szyfrowanie WEPem więc pewnie w routerze też trzeba zastosować WEP zamiast WPA? Nie próbowałem jeszcze tego podłączać, bo nie wiem czy warto w ogóle brać tego AP nawet za ćwierć ceny, jeśli ma to nie wypalić. ma ktoś doświadczenie z czymś takim, ewentualnie jaki repeater byście polecili to do tego routera?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: WAG325N i repeater

Post autor: wojteks »

Luzer pisze:AP WAP11? Ma on funkcje repeatera,
Taki tryb to porażka, przeważnie nie działa.
Luzer pisze:ewentualnie jaki repeater byście polecili
AP Client + AP czyli 2 urządzenia połączone kablem ethernet. (mogą być np. linksys WAP 54, Tp-Link wa501 itp.)

Masz WAP 11 więc zrób z niego AP a dokup drugie urządzenie które będzie AP Client'em.
Nie pomagam na PW!
Luzer

Czyli jak dobrze rozumuje, to wyglądałoby tak: Do rutera podłączony przez ethernet WAP11 i do WAP11 bezprzewodowo AP Client tak?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Luzer pisze:Do rutera podłączony przez ethernet WAP11 i do WAP11 bezprzewodowo AP Client tak
Ale co chcesz przez to uzyskać? jeżeli możesz pociągnąć kabel do sąsiedniego budynku to w nim postawisz WAP 11 i tyle.

Natomiast jeżeli nie możesz tego zrobić to dokupujesz np. wa501g, konfigurujesz go jako Client do routera, spinasz go kablem z WAP11 pracującym jako AP i masz nadajnik w drugim budynku.
Nie pomagam na PW!
Luzer

A już kumam, dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ