Blueconnect UMTS

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sightt
Stały użytkownik forum

Blueconnect UMTS

Post autor: sightt »

Mam pytanie czy można jakoś zwiększyć szybkość UMTS'a z 230,4 kbit/s na 384 kbit/s a może i do kilku Mbit/s (maksymalna szybkość) napisane jest że to zależy od typu terminala i jakości połaczenia :) :)
Mam modem siemens es 75 i mieszkam w wawie

Proszę o odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 2006-05-22, 17:43 przez sightt, łącznie zmieniany 1 raz.
damis
Stały użytkownik forum

Re: Blueconnect UMTS

Post autor: damis »

sightt pisze:Witam,
napisane jest w instrukcji że EDGE to ulepszony GPRS pozwalający na przesyłanie danych do 384 kbit/s, docelowo do kilku Mbit/s. :D
A w której instrukcji miałeś tak napisane i czy się EDGE nie pomylił z UMTS/HSDPA ? :)
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Blueconnect UMTS

Post autor: Enzo »

sightt pisze:Mam pytanie czy można jakoś zwiększyć szybkość UMTS'a z 230,4 kbit/s na 384 kbit/s a może i do kilku Mbit/s ... Mam modem siemens es 75 i mieszkam w wawie
Może się mylę, ale ten modem nie obsługuje UMTS, więc żeby korzystać z jego dobrodziejstw, musisz zmienić modem. Domyślam się, że chodzi Ci o wyświetlaną wartość, przy ikonie połączenia koło zegarka, więc jeżeli o to chodzi, to według mnie nie ma to wpływu na prędkość łącza (u mnie jest 115,2 kb/s). Odnośnie tych kilku megabitów, to na razie tylko teoria, w obecnej chwili maksymalna szybkość transmisji w sieciach UMTS w naszym kraju to 384 kb/s.
iPlus+E61i=FUN
ODPOWIEDZ