Prepaid
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prepaid
Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum, i naprawdę przeczytałem już wiele, ale z tych profesjonalnych artykułów nie rozumiem połowy słów nawet. Ja od razu przejdę do rzeczy może: w domu mam neta przez kabel, ale zamierzam kupić laptopa, i czasami (kilkanaście razy w roku, ale za każdym razem przez +- tydzień) będę potrzebował internetu mobilnego. Najlepszym dla mnie rozwiązaniem jest internet prepaid. Nie chciał bym kupować drogiego modemu, czy da się to załatwić przez telefon (Samsung G810)? Proszę o poprowadzenie krok po kroku jak to zrobić. Czy jeżeli kupię sobie zestaw startowy danej sieci za granicą, to w tym kraju też będę mógł korzystać z internetu? Według mnie najlepszym rozwiązaniem w Polsce jest internet w Play, ponieważ za 30zł mam niecałe 2GB. Nie wiem czy czegoś nie doczytałem, ale na stronie Play jest chyba promocja świąteczna, że dostaję zestaw z modemem (Huawei 220 czy jakoś tak) za grosze, bo coś koło 30zł chyba. Czy mógłby ktoś zweryfikować tą informację? Proszę o szybkie odpowiedzi, bo potrzebuję tego internetu już za 2 tygodnie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Prepaid
Jak najbardziej. Masz w nim HSDPA 3.6 Mbps.krzychu94 pisze:da się to załatwić przez telefon (Samsung G810)

Tak. Najlepiej byłoby mieć taką kartę dedykowaną do internetu, żeby nie płacić majątku za dane.krzychu94 pisze:Czy jeżeli kupię sobie zestaw startowy danej sieci za granicą, to w tym kraju też będę mógł korzystać z internetu?
Owszem. Ale tam gdzie jest zasięg sieci macierzystej Playa.krzychu94 pisze:Według mnie najlepszym rozwiązaniem w Polsce jest internet w Play, ponieważ za 30zł mam niecałe 2GB.
Z tego co widzę to niema takiego zestawu, żeby był modem na kartę za 30zł. Promocja świąteczna tyczy się raczej abonamentu.krzychu94 pisze:Huawei 220 czy jakoś tak) za grosze, bo coś koło 30zł chyba.
-
co do tego modemu, to nie ważne chyba, jeżeli mogę go zamienić telefonem, a swoją drogą, to szybko odpowiadacie na forum. bardzo fajnie i miło.http://internet.playmobile.pl/maps/ a tutaj niby cała polska jest pokryta, a w miastach 3G. A z tym telefonem, to jak to działa, podłączam telefon do kompa przez USB albo BT i co dalej? wyświetli mi się jako dysk przenośny, albo samsungowskie PC Suite zależnie od wyboru, i co? A ten Play to tak realnie to ma dobry zasięg, np. jak będę jechał pociągiem to skorzystam z internetu na jakiejś ludzkiej prędkości? Jeśli Play ma słaby zasięg, to co najlepiej. Dla przykładu jak wezmę sobie plusa czy coś za 3grosze/100kb czy jakoś tak, to sprawdzenie maila to grosze, ale na przykład mogę sobie posłuchać radia internetowego, czy obejrzeć teledysk na youtube itp?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
"Zasieg" w całej polsce to jest roaming plusa i dotyczy tylko kart głosowych, karty internetowe maja roaming plusowy wyłaczony i w kraju działają tylko na własnych nadajnikach play (tylko 3g), czyli jazda pociągiem odpda póki co i raczej długo będzie odpadała, bo w tej chwili chocby w plusie sie czarne dziury zdarzają nawet bez gprsu, jakiś czas temu chciałem necie posiedzieć to zrezygnowałęm bo sie nie dało, modem cześciej szukał sieci niż przesyłał dane (relacja włocławek-kutno)krzychu94 pisze:http://internet.playmobile.pl/maps/ a tutaj niby cała polska jest pokryta, a w miastach 3G.
O tym na prepaidzie (z wyjątkiem play) radze zapomnieć, wyssa każdą kwote w pare minut, nawet radio internetowe w lepszej jakości, wystarczy podzielić bitrate przez 8 i juz mamy ~ile ilobajtow pobiera w ciągu sekundy!!! O youtube wole nie wspominać.krzychu94 pisze:ale na przykład mogę sobie posłuchać radia internetowego, czy obejrzeć teledysk na youtube itp?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
dobra, jedno pytanie, w zasadzie to, które mnie najbardziej nurtowało, już wyjaśniłem, wiem jak używać internetu przez komórkę (za pomocą programu PC Studio 7 w moim przypadku) Tylko teraz wybranie sieci, w której najlepiej zakupić kartę. Play ma największy limit, ale małe pokrycie, czyli bez sensu, a inne mają większe pokrycie (tak przypuszczam) ale limit taki, że się wyczerpie po kilkakrotnym przejrzeniu maila i sprawdzeniu na przykład jakichś wiadomości czy coś, a jak jeszcze będzie tam grafika (a będzie na pewno!) to oOo... aż strach się bać. Czy dobrze wnioskuję? Jest jakiś sposób żeby mieć limity jak w play'u lub na abonamencie, a przy tym żeby to było prepaid i z dużym pokryciem? Chyba najlepiej będzie jak sobie kupię kartę playa i jeszcze jakiejś innej sieci dla porównania (która ma największy zasięg?), i sprawdzę co wyjdzie w praniu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Powinna być opcja połączenia z internetem gdzieś w tym programie. Wpisujesz APN, login, hasło i jazda.krzychu94 pisze:(za pomocą programu PC Studio 7 w moim przypadku

Zawsze możesz zainstalować program do pomiaru ilości danch np. NetMeter, posiedzieć, normalnie po korzystać z internetu przez 3-4dni i na tej podstawie będziesz wiedział ile możesz zapłacić.krzychu94 pisze:że się wyczerpie po kilkakrotnym przejrzeniu maila i sprawdzeniu na przykład jakichś wiadomości czy coś
No raczej prócz Playa i abonamentu to kiszka. Masz może telefon na abonament w Plusie?krzychu94 pisze:Jest jakiś sposób żeby mieć limity jak w play'u lub na abonamencie, a przy tym żeby to było prepaid i z dużym pokryciem?
Podobno największe pokrycie EDGE ma Orange. Plus ma dobre pokrycie ale często GPRS tylko.krzychu94 pisze:Chyba najlepiej będzie jak sobie kupię kartę playa i jeszcze jakiejś innej sieci dla porównania (która ma największy zasięg?)
krzychu94, prośba mała. Zaczynaj zdania z dużej litery, kończ kropką i ogólnie używaj polskich znaków przestankowych. Łatwiej się wtedy czyta i szybciej rozumie, a co za tym idzie, szybciej się pomoże.

-
No u mnie w tym PC Studio miałem takie coś, jak połącz z internetem, czy jakoś tak i połączyło od razu. Może dla tego, że miałem zwykłą kartę. A telefon mam na abonament w orange. Zainstaluję sobie tego NetMetera, i zobaczę ile idzie przez kilka dni bez ściągania. A wtedy było bez przecinków, bo już było późno, i nawet zdania poprawnie sformułować nie mogłem. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To zobacz bo może (ale chyba nie) można włączyć pakiet internet jako dodatek do abonamentu. Chociaż Orange chyba tego nie oferuje.krzychu94 pisze:A telefon mam na abonament w orange.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Nawet tego nie trzeba. Kreator załatwi to za uzytkownikaja.michal pisze:Powinna być opcja połączenia z internetem gdzieś w tym programie. Wpisujesz APN, login, hasło i jazda.

I to jest najlepsze rozwiązaniekrzychu94 pisze:Chyba najlepiej będzie jak sobie kupię kartę playa i jeszcze jakiejś innej sieci dla porównania

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Wątek na temat > Internet w pociągu na przykładzie PKP InterCity (IC) < - wydzieliłem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
dzięki