EDIT:
Po ustawieniu optymalizacji na moje wole łącze GPRS Wink otworzyłem stronę serwisu aukcyjnego (wiadomo) i wpisałem w pole szukaj 6630. Strona otworzyła się o ok 2 sekundy szybciej i miniaturki szybciej wyskakiwały.
Programy tego typu optymalizują połączenie z internetem według swojego ustalonego schematu. W niektórych sytuacjach potrafią przyspieszyć łącze, a w niektórych je spowolnic. Dzieje się tak, ponieważ transfer w gprsie nie jest stały lecz ruchomy (w zależności od obciążenia sieci) i dlatego nigdy na stałe nie zoptymalizują łącza komórkowego z internetem. Jeżeli przespiesza to widocznie wartość MTU jest bliska wartości schematycznej, ale jeżeli będzie się znacząco różniła to wtedy zaobserwujemy spadek prędkości.
Tylko z tym ostatnim ostrożnie. Wszelkie adresy for dyskusyjnych, banków itp należy wpisać w wykluczeniach. Nie mogą być przepuszczane przez ten program, ponieważ potrafi ostro namieszać.
Google się z niego wycofało po wielu skargach ale ja uważam, że jest świetny, tylko trzeba go "z głową" poustawiać.
Co ciekawe , program TweakMaster podczas optymalizacji łącza proponuje 5 pozycji do wyboru. Wybierałem po kolei i testowałem. Z moich obserwacji wynika , że w moim przypadku najlepiej mi zoptymalizowało łącze na pozycji nr 4.
Miałem na EDGE w Krakowie średnio 60 kb/s.
Po zastosowaniu Tweak Master (opcja 4) transfer podskoczył do 129 kb/s.
W moim przypadku Tweak Master pomógł, ale jak wcześniej pisali Koledzy nie daje to poprawy u wszystkich.
Polecam spróbować jeśli ktoś ma zbyt wolne łącze a nie potrafi sam sobie zrobić ustawień sieci.
<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> program nie zaszkodzi , a że jest darmowy (przynajmniej przez miesiąc) to tym bardziej warto sprawdzić.
Przetestowałem ten program na gc75e i jest poprawa , jakieś 0,5 kB/s transfer się zwiększył, a na mc35i transfer nic się nie zmienił (jak pisałem wyżej).
Ja również używam tego programu i na GC79 mam transfery powyżej 5kb/s non-stop Przy okazji DU Meter dołączony do TweakMASTER'a to także doskonały program monitorujący łącze!