W komplecie z iPlusa otrzymujemy netbook Samsung NC 10 z systemem Windows XP, pamięcią 1 GB, twardym dyskiem 160 GB, kamerką internetową, Bluetooth, WiFi, czytnikiem kart SD, 3x USB, wyjściem VGA, wyjściem i wejściem audio i wbudowanym modemem HSDPA/HSUPA, kartę SIM, etui i komplet instrukcji i oprogramowania.
Netbook prezentuje się bardzo ładnie. W punkcie gdzie go kupiłem poinformowano mnie, iż z dostępnością kolorów jest tak jak przy kolorach historycznego samochodu Ford T "Możemy zapewnić Ci samochód w dowolnym kolorze, pod warunkiem, że jest to kolor czarny".

W zwykłej sprzedaży są dostępne jeszcze kolory biały i niebieski.
Netbook jest dostępny przy podpisaniu umowy na 24 miesiące. Ja wybrałem opcję z abonamentem w wysokości 110 zł. W takiej opcji otrzymujemy netbooka za 49 zł oraz 3 miesiące abonamentu za symboliczną złotówkę miesięcznie. Suma opłat, które będziemy musieli uiścić w tej opcji przez dwa lata (opłata za komputer, opłata aktywacyjna, abonament) to około 2400 zł.
W zwykłej sprzedaży taki sam netbook kosztuje około 1700 zł bez modemu. Najtańszy modem o porównywalnych parametrach kosztuje około 300-400 zł. Dodatkowo otrzymujemy za symboliczną złotówkę dwuletnią licencję na pakiet Kaspersky Internet Security (wystarczy wysłać sms z numeru iPlus i otrzymujemy klucz aktywacyjny). Wartość takiej licencji to około 300 zł. Czyli właściwie suma opłat dla Plusa jest taka sama jakbyśmy kupili komputer, modem i pakiet antywirusowy. No i na dodatek otrzymujemy dostęp do internetu............ Limit ściągania danych wynosi w wybranej przeze mnie opcji 8 GB miesięcznie....... Czy to się opłaca niech każdy oceni sobie sam

A teraz o samym komputerze.
Po prostu jestem nim zachwycony..... Ze względu na wielkość możemy praktycznie w każdym miejscu na nim pracować. Klawiatura jest wystarczająca do wygodnej pracy. Natomiast jeżeli ktoś jest bardziej wymagający może podpiąć normalną klawiaturę przez USB. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył touchpad. Sprawuje się nieźle. Nie jest to praca z myszką ale pracuje się całkiem całkiem.
Największy hit tego netbooka to bateria. Bez specjalnego oszczędzania energii bateria wytrzymuje 7 godzin !!!!!!!!!!!! Sprawdziłem to osobiście. Ten czas jest jak najbardziej realny. Z włączonym oszczędzaniem można ten czas wydłużyć. Podobno nawet do 10 godzin, jednak na razie tego nie sprawdziłem. Na razie staram się aby dobrze sformatować baterię i zobaczymy.
Miałem dosyć poważne obawy odnośnie czułości modemu i braku możliwości podłączenia anteny zewnętrznej. Poprzednio posiadałem modem HSDPA wsuwany do portu Express Card z anteną zewnętrzną 9 dbi. W miejscach, w których zazwyczaj pracuję działa stabilny EDGE, natomiast nadajnik z UMTS i HSDPA jest w pewnym oddaleniu. Na starym modemie nie mogłem się połączyć z UMTS o HSDPA nie wspomnę. Natomiast teraz modem w netbooku łączy się z HSDPA lub UMTS !!! Co prawda zasięg jest tylko dwie kreski ale zawsze........ Może to zasługa mocniejszych nadajników UMTS i HSDPA ??? Nie wiem....
Powiem szczerze, że moja mobilność i możliwość pracy w różnych warunkach wzrosły zdecydowanie. Właściwie w dowolnym miejscu gdzie jest zasięg Plusa bez dostępu do sieci elektrycznej możemy się usadowić i spokojnie pracować lub się bawić z dostępem do sieci. Ze względu na wytrzymałą baterię możemy to robić przez 7 - 10 godzin...............
Powiem szczerze dla mnie to rewolucja w zakresie mojej mobilności