Problem z Blueconnect compressor w starterze
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problem z Blueconnect compressor w starterze
Do tej pory używałem SimDaty, ale ostatnio w mojej okolicy pojawił się nadajnik Ery 3G więc postanowiłem przetestować Blueconnect starter. Wczoraj go uruchomiłem i pojawił się problem z Blueconnect Compressorem, a jest dla mnie ważny.
Po poprawnej instalacji i połączeniu się z siecią chwilę mryga ikonka po czym pojawia się komunikat "usługa optymalizacji jest niedostepna". W ulotce do startera jest opisany compressor więc raczej usługa powinna być dostępna. Wyrzuciłem na czas prób firewalla (Zone Alarm) i antywirusa (avwin) więc tu też nie powinno być problemu.
Myslałem, że może do kompresji wymagany jest Blueconnect manager, ale tego chyba nie można dostać do wersji "starter", przynajmniej nie ma go w kopercie i nigdzie nie ma kodu wymaganego by go zassać z sieci.
Jak ktoś miał podobny problem, to bardzo bym prosił o wskazówki.
Przy okazji, ten nowy nadajnik 3G jest w lini prostej za nadajnikiem z EDGE i sygnał mi się ciągle zmienia z 3G na EDGE. Jak ktoś z zaglądających tu zna metodę by wymusić kanał na Nokii N70 to byłbym wdzięczny za informację.
Z góry dziękuję z poradę i pomoc
Gerard
Po poprawnej instalacji i połączeniu się z siecią chwilę mryga ikonka po czym pojawia się komunikat "usługa optymalizacji jest niedostepna". W ulotce do startera jest opisany compressor więc raczej usługa powinna być dostępna. Wyrzuciłem na czas prób firewalla (Zone Alarm) i antywirusa (avwin) więc tu też nie powinno być problemu.
Myslałem, że może do kompresji wymagany jest Blueconnect manager, ale tego chyba nie można dostać do wersji "starter", przynajmniej nie ma go w kopercie i nigdzie nie ma kodu wymaganego by go zassać z sieci.
Jak ktoś miał podobny problem, to bardzo bym prosił o wskazówki.
Przy okazji, ten nowy nadajnik 3G jest w lini prostej za nadajnikiem z EDGE i sygnał mi się ciągle zmienia z 3G na EDGE. Jak ktoś z zaglądających tu zna metodę by wymusić kanał na Nokii N70 to byłbym wdzięczny za informację.
Z góry dziękuję z poradę i pomoc
Gerard
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z Blueconnect compressor w starterze
Trybu tylko 3g nie masz, powinien być jak w każdej innej nokiiss79 pisze: Nokii N70 to byłbym wdzięczny za informację.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Masz rację, powinien być w każdej nokii, ale niestety w N70 nie makrystianb pisze:Trybu tylko 3g nie masz, powinien być jak w każdej innej nokii

-
- Użytkownik forum
Niestety nie pomogły telefony i mail do Ery. Mówią że posprawdzają i tak sprawdzają od tygodnia, a Panie z którymi się rozmawia wiele nie są w stanie powiedzieć, poza tym, że teoretycznie powinno działać
Próbowałem na czystym systemie, próbowałem z bluetooth zamiast kabelka i efekt podobny, compresor nie chce ruszyć.
Zostają mi dwie możliwości, albo winny jest starter (np. ma jakąś blokadę) albo modem w N70.
Jeśli ktoś miał podobne problemy i udało mu się je rozwiązać to proszę o pomoc.
Gerard

Próbowałem na czystym systemie, próbowałem z bluetooth zamiast kabelka i efekt podobny, compresor nie chce ruszyć.
Zostają mi dwie możliwości, albo winny jest starter (np. ma jakąś blokadę) albo modem w N70.
Jeśli ktoś miał podobne problemy i udało mu się je rozwiązać to proszę o pomoc.
Gerard
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
ss79, Jaką datę modyfikacji ma instalka BCC której użyłeś?
Co w dokumentacji programu napisali o współpracy z Windows 98?
Na stronie era.pl jest bcc.exe z dnia 04 wrzesień 2007.
Co w dokumentacji programu napisali o współpracy z Windows 98?
Na stronie era.pl jest bcc.exe z dnia 04 wrzesień 2007.
-
- Użytkownik forum
KrissTofferr, wersję używałem najnowszą, sprawdziłem teraz, jest to ta sama wersja.
Co do Win 98 to mam je tylko w pracy, a w domu uzywam XP. Z XP nie powinno być problemów - a jednak ja je mam. Próbowałem też na 98, ale program się nie instaluje (brak jakiegoś dll), ale to akurat nie jest dla mnie ważne, interesuje mnie XP.
Co do Win 98 to mam je tylko w pracy, a w domu uzywam XP. Z XP nie powinno być problemów - a jednak ja je mam. Próbowałem też na 98, ale program się nie instaluje (brak jakiegoś dll), ale to akurat nie jest dla mnie ważne, interesuje mnie XP.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
ss79, Sprawdź programem DumpLsp jakich pośredników LSP masz zainstalowanych w systemie. Powinien być tylko ten zainstalowany przez BCC czyli wpis z nazwą "Bytemobile" lub "BMNET".
-
- Użytkownik forum
System mam czysty, zresztą próbowałem na nowo zainstalowanym systemie i innym komputerze, jest to samo.
Sprawdziłem jeszcze inny telefon S55 i też kompresor nie startuje.
W tej sytuacji zostaje tylko wina po stronie startera ERY. Niestety na maila nie raczą odpisać a na telefoniczne zgłoszenie zobowiązali się odpowiedzieć w ciągu tygodnia, więc są ponad tydzień spóźnieni. Twierdzą że ta usługa powinna działać.
Ostatnia szansa to będzie zakup drugiego startera Blueconnecta, albo olanie Ery i jej 3G, na rzecz Orange bez 3G ale z działającą kompresją.
Dziękuję za dotychczasową pomoc.
Sprawdziłem jeszcze inny telefon S55 i też kompresor nie startuje.
W tej sytuacji zostaje tylko wina po stronie startera ERY. Niestety na maila nie raczą odpisać a na telefoniczne zgłoszenie zobowiązali się odpowiedzieć w ciągu tygodnia, więc są ponad tydzień spóźnieni. Twierdzą że ta usługa powinna działać.
Ostatnia szansa to będzie zakup drugiego startera Blueconnecta, albo olanie Ery i jej 3G, na rzecz Orange bez 3G ale z działającą kompresją.
Dziękuję za dotychczasową pomoc.
Wykonałem parę prób z tym kompresorem na XP, instalacja bezbolesna, jedyne co zaobserwowałem to pogorszenie jakości obrazu, może się to sprawdza na słabych łączach, na dobrych to nie ma sensu.ss79 pisze:interesuje mnie XP
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
ss79, Mam jeszcze kilka pomysłów:
1. Spróbuj użyć innej nazwy APN niż obecnie używasz.
2. Upewnij się że DNS są ustawione na wybór automatyczny.
3. Wyłącz usługę roamingu.
1. Spróbuj użyć innej nazwy APN niż obecnie używasz.
2. Upewnij się że DNS są ustawione na wybór automatyczny.
3. Wyłącz usługę roamingu.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,
Ja mam Blueconnect 39 i tu gdzie teraz jestem mam dupne połączenie, BC Compressor nie chce mi działać chwile się jakby loguje i znów szara ikonka w Tray'u. O co chodzi?
Za słabe połączenie?
Mam Viste 32 bit z Sp1 i najnowszymi aktualizacjami, oryginał.
Wcześniej mi ten Compressor działał. Co jest nie tak?
Ja mam Blueconnect 39 i tu gdzie teraz jestem mam dupne połączenie, BC Compressor nie chce mi działać chwile się jakby loguje i znów szara ikonka w Tray'u. O co chodzi?
Za słabe połączenie?
Mam Viste 32 bit z Sp1 i najnowszymi aktualizacjami, oryginał.
Wcześniej mi ten Compressor działał. Co jest nie tak?
"Tego co nie ma w internecie nie istnieje" - Wujek Bill
-
- Stały użytkownik forum
A czy ten caly kompresor to nie "proxy" ktore pobiera za was z internetu tresc wycina co uzna za stosowane rekompresuje obrazki i wysyła do was ?
Wiec jak proxy pada to i ikonka szara proste jak drut
Wiec jak proxy pada to i ikonka szara proste jak drut