jak najlepiej postąpić w moim przypadku?
Moderator: Moderatorzy
- patryk2340
- Użytkownik forum
Re: jak najlepiej postąpić w moim przypadku?
A więc dzisiaj dotarła do mnie antenka, zaraz lecę na dach montować, tyle że wolę się upewnić.... Ma być skierowana prostopadle do nadajnika, tzn tą płaską stroną tak? 

- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli to panel to tak, przodem do nadajnika a z tyłu jest montaż do masztu/uchwytu.patryk2340 pisze:Ma być skierowana prostopadle do nadajnika, tzn tą płaską stroną tak?
Nie pomagam na PW!
- patryk2340
- Użytkownik forum
No dobrze, w takim razie będę tak montował. Dzięki
[ Dodano: 2008-12-02, 21:23 ]
Kurczę okazało się, że nie mam do czego przymocowac tej anteny... Więc jutro pojeżdżę po sklepach i poszukam jakiegoś masztu do niej. Tak na próbę podłączyłem ją do modemu i postawiłem przy oknie. UMTSu nie złapało (trudno się było spodziewac innego efektu), ale sygnał EDGE jest teraz w miarę stabilny (ale tylko ok 20%). Czy ta antena też jakoś pomaga w łapaniu EDGE czy poprostu dośc długi kabel działa jak antena?
Mam nadzieję, że jutro kupię jakiś maszt i wreszcie UMTS będzie śmigał
pozdro
[ Dodano: 2008-12-02, 21:23 ]
Kurczę okazało się, że nie mam do czego przymocowac tej anteny... Więc jutro pojeżdżę po sklepach i poszukam jakiegoś masztu do niej. Tak na próbę podłączyłem ją do modemu i postawiłem przy oknie. UMTSu nie złapało (trudno się było spodziewac innego efektu), ale sygnał EDGE jest teraz w miarę stabilny (ale tylko ok 20%). Czy ta antena też jakoś pomaga w łapaniu EDGE czy poprostu dośc długi kabel działa jak antena?
Mam nadzieję, że jutro kupię jakiś maszt i wreszcie UMTS będzie śmigał
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- patryk2340
- Użytkownik forum
No więc antenka wylądowała w końcu na maszcie, net podłączany no i myślę, że jest całkiem spoko: poziom sygnału HSDPA nie spada poniżej 90%
Jednak są momenty, że chcę np. otworzyć jakąś stronkę, klikam i.. nic się nie dzieje. Sygnał prawie 100% niby wszystko ok, ale transfer 0. O co kaman? Zbyt obciążony nadajnik? Zdarza się też czasem, że rozłączy mi neta całkiem (muszę się ponownie łączyć). Jakieś sugestie? ![:]](./images/smilies/splash.gif)

- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Na jakiej wysokości?
I gdzie masz dostałeś?
[ Dodano: 2008-12-09, 23:49 ]
No i zapodaj ping i szybkość transferu od razu
I gdzie masz dostałeś?
[ Dodano: 2008-12-09, 23:49 ]
No i zapodaj ping i szybkość transferu od razu

- patryk2340
- Użytkownik forum
Antenka jest na wysokości ok 6m nad ziemią. No i może trochę przesadziłem ze słowem "maszt"
Kupiłem długą rurę, ojciec pospawał mocowania w pracy, wszystko pomalowałem i jest gitara
Muszę przyznać że nawet nieźle to wygląda
Heh, a ping i transfer? Zabij, a nie powiem
To jest komp u rodziców, po zamontowaniu antenki sprawdzałem ogólne działanie neta, ale żadnych speedtestów nie używałem. Ale ściągając jakiś program pokazywało ok 40 KB/s

Heh, a ping i transfer? Zabij, a nie powiem
- Darecky
Ale generalnie stronki szybko się wczytywały?
Ja chciałem zrobić coś takiego u siebie, tylko, że mam około 9-10km do nodeB z HSPA. No i się zastanawiam czy warto tyle pieniędzy wydawać... 6m to i u mnie by dało radę, tylko że ja pewnie będę miał maszt z drewna ( jak do ATK20). Ilu metrowy kupiłeś przewód?
Ja chciałem zrobić coś takiego u siebie, tylko, że mam około 9-10km do nodeB z HSPA. No i się zastanawiam czy warto tyle pieniędzy wydawać... 6m to i u mnie by dało radę, tylko że ja pewnie będę miał maszt z drewna ( jak do ATK20). Ilu metrowy kupiłeś przewód?
- patryk2340
- Użytkownik forum
Ogólnie net teraz działa sprawnie, już nie trzeba iść parzyć sobie kawy przy wczytywaniu jakiejś stronki
Przewód mam długi, bo 15m więc pewnie spore straty są na nim, no ale jak mówię- jestem zadowolony z efektu
Jeszcze tylko popróbuję z ustawianiem antenki na inne nadajniki (mam 3 w mniej więcej podobnych odległościach), może gdzieś będzie jeszcze lepiej. pozdro

- Darecky
I ile za nią zapłaciłeś? Ja się coraz bardziej skłaniam do opcji router asus wl500 na strychu plus 3m kabla i antena... Co by strata była mniejsza.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Straty na przewodzie mogą być i antena może dawać mniejszy zysk, ale przez wyniesienie anteny wysoko odzyskuje się niejako te dBi przez lepszą widoczność z noteB.
- patryk2340
- Użytkownik forum
Razem z kablem i przesyłką wyszło 270 zł. http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10
- Darecky
A masz widoczność optyczną z nodeb?
[ Dodano: 2008-12-10, 08:15 ]
Bo ja bym brał tak z 7m jak bez routera.
[ Dodano: 2008-12-10, 08:15 ]
Bo ja bym brał tak z 7m jak bez routera.
- patryk2340
- Użytkownik forum
Samego nadajnika nie widzę, ale widac budynki, które są obok niego wiec mam dośc dobre warunki