Bezprzewodowy router dla neostrady

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
booger
Początkujący użytkownik forum

Bezprzewodowy router dla neostrady

Post autor: booger »

Witam! Aktualnie pracuję na routerze pentagram cerberus, jednak chciałbym drugi komputer przestawić (oba stacjonarne) do innego pokoju. Potrzebuję do tego routera bezprzewodowego :)
Moje pytanie jaki router polecacie dla neostrady? (aktualnie 1mb w przyszłości więcej)
Jeden komputer chciałbym podłączyć kablem LAN, drugi wifi i tu jest jakaś karta asusa. Nie jest ona tragicznie zła, ale też nie za dobra.

Chcę mieć rozwiązanie za około 120zł i nie gubiło zasięgu jeśli chodzi o wi-fi. Może zainwestować w jakiś router z karta sieciową USB? Mogę dołożyc kasę jeżeli jest to naprawdę potrzebne.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Bezprzewodowy router dla neostrady

Post autor: wojteks »

booger pisze:Może zainwestować w jakiś router z karta sieciową USB? Mogę dołożyc kasę jeżeli jest to naprawdę potrzebne.
LiveBox? to porażka, nie polecam nikomu i nigdy.
booger pisze:Chcę mieć rozwiązanie za około 120zł
Trudno będzie taki tani znaleźć przy obecnym kursie dolara. Poniżej przykładowe routery:

http://allegro.pl/item496535973_linksys ... 3lata.html
http://allegro.pl/item494277908_tp_link ... netia.html
http://allegro.pl/item494052343_pentagr ... _l_gw.html

Oczywiście jest wiele innych routerów WiFi do neostrady.
Nie pomagam na PW!
booger
Początkujący użytkownik forum

Post autor: booger »

Właśnie patrzyłem pomiędzy tym pierwszym co podałeś, a trzecim. Martwie się jedynie, że ta karta wi-fi, którą mam w komputerze będzie słabo sygnał łapała.
Może kupić jakiś router z karta sieciową wkładaną do usb?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

booger pisze:Może kupić jakiś router z karta sieciową wkładaną do usb?
Nie ma sensu, lepiej kupić osobno.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Router polecam WAG200G. U mnie działa na neo 6Mb/s bez zarzutów. Minusem jest cena bo najwyższa z pośród całej stawki. Możesz poszukać używanego. Drugim minusem jest stała antenka. Mi osobiści przydałaby się jakaś większa.
booger pisze:drugi wifi i tu jest jakaś karta asusa. Nie jest ona tragicznie zła, ale też nie za dobra.
Myślę, że jak do 1Mb/s na 2 komputery to taka karta wystarczy chyba, że daleko komputery od routera mają stać.
Z kart WiFi na USB polecam Edimax EW-7318USg. Bardzo dobrze zbiera. Można wymienić antenkę na większą.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

booger pisze:że ta karta wi-fi, którą mam w komputerze będzie słabo sygnał łapała.
Zawsze jakąś lepszą antenkę można zastosować
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ