Przekierowanie portu w LINKSYS WRT54GL tomato1.11
Moderator: Moderatorzy
Przekierowanie portu w LINKSYS WRT54GL tomato1.11
Witam serdecznie, jestem nowym i niedoświadczonym użytkownikiem więc na początek proszę o wyrozumiałość
A teraz przejdę do krótkiego opisu mojego problemu:
Mam w domu router LINKSYS WRT54GL z wgranym oprogramowaniem Tomato wersja 1.11. Router ten ma przypisane stałe IP. Od niego odchodzą 2 kable rj45 do zwykłych komputerów domowych, które mają przypisane standardowe wewnętrzne adresy ip (192.168.1.140 itp...). Chciałbym aby jeden z komputerów a konkretnie mój miał przypisany stały port. Chodzi mi o to że użytkownik który będzie chciał się połączyć z moim komputerem (a konkretnie z serwerem ftp) wpisze adres IP + port który jest przypisany na stałe do mojego komputera.
Czyli np użytkownik który będzie chciał się połączyć z moim komputerem wpisze np xx.xx.xx.x:2716 i automatycznie ruter przekieruje go na mój komputer.
Grzebałem trochę w oprogramowaniu tomato, ale muszę przyznać iż nie potrafię tego ustawić.
Dołączam fotkę w której w.g ustawia się przekierowywanie portów:
http://www.fotoo.pl/hosting-zdjec/img/c ... tomato.JPG
Wszystkich użytkowników którzy mogą mi pomóc proszę o pomoc smile.gif
A teraz przejdę do krótkiego opisu mojego problemu:
Mam w domu router LINKSYS WRT54GL z wgranym oprogramowaniem Tomato wersja 1.11. Router ten ma przypisane stałe IP. Od niego odchodzą 2 kable rj45 do zwykłych komputerów domowych, które mają przypisane standardowe wewnętrzne adresy ip (192.168.1.140 itp...). Chciałbym aby jeden z komputerów a konkretnie mój miał przypisany stały port. Chodzi mi o to że użytkownik który będzie chciał się połączyć z moim komputerem (a konkretnie z serwerem ftp) wpisze adres IP + port który jest przypisany na stałe do mojego komputera.
Czyli np użytkownik który będzie chciał się połączyć z moim komputerem wpisze np xx.xx.xx.x:2716 i automatycznie ruter przekieruje go na mój komputer.
Grzebałem trochę w oprogramowaniu tomato, ale muszę przyznać iż nie potrafię tego ustawić.
Dołączam fotkę w której w.g ustawia się przekierowywanie portów:
http://www.fotoo.pl/hosting-zdjec/img/c ... tomato.JPG
Wszystkich użytkowników którzy mogą mi pomóc proszę o pomoc smile.gif
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Przekierowanie portu w LINKSYS WRT54GL tomato1.11
Rozumiem, że chodzi o dostanie się na komputer z Internetu, tzn od "Zewnętrznej" strony routera?
Jeśli tak to musisz zrobić forward portu.
www.portforward.com <- tutaj teoria i praktyka (ale nie wiem czy do tomato)
w tomato robisz to na zkładce Port Forwarding
Swoją drogą masz bardzo starą wersję pomidora, warto zrobić upgrade.
Jeśli tak to musisz zrobić forward portu.
www.portforward.com <- tutaj teoria i praktyka (ale nie wiem czy do tomato)
w tomato robisz to na zkładce Port Forwarding
Swoją drogą masz bardzo starą wersję pomidora, warto zrobić upgrade.
Tak tak dokładnie jak mówisz, chcę się dostać "z zewnątrz" do mojego komputera. No właśnie domyślam się iż muszę to zrobić w zakładce Port Forwarding , ale nie mam zielonego pojęcia co muszę wpisać w odpowiednie pola.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Proto: protokół na jakim działa program do którego chcesz się dostać
Src Address: olej to
Ext port: port widoczny z zewnątrz, czyli 2716 w twoim przykładzie
Int port: port na którym faktycznie działa program do którego chcesz się dostać
Int Address: adres twojego kompa w sieci lokalnej na którym odpalony jest program
Description: dowolny opis
Src Address: olej to
Ext port: port widoczny z zewnątrz, czyli 2716 w twoim przykładzie
Int port: port na którym faktycznie działa program do którego chcesz się dostać
Int Address: adres twojego kompa w sieci lokalnej na którym odpalony jest program
Description: dowolny opis
Działa, wielkie dzięki
:)
A mam takie pytanie jeszcze jego jeśli jesteś może zorientowany to słyszałem że w tomato jest taka opcja że router sam dzieli łącze, w zależności od tego który komputer jest w danej chwili online. Albo jak np jeden komputer coś ściąga i drugi chce skorzystać z internetu to tomato automatycznie temu pierwszemu zmniejsza limit ściągania tak aby ten drugi mógł swobodnie surfować po necie
:) Nie wiem czy to jest jakaś plotka czy może na prawdę jest gdzieś tam taka opcja ???

A mam takie pytanie jeszcze jego jeśli jesteś może zorientowany to słyszałem że w tomato jest taka opcja że router sam dzieli łącze, w zależności od tego który komputer jest w danej chwili online. Albo jak np jeden komputer coś ściąga i drugi chce skorzystać z internetu to tomato automatycznie temu pierwszemu zmniejsza limit ściągania tak aby ten drugi mógł swobodnie surfować po necie

-
- Początkujący użytkownik forum
Hejka mam ten sam router i Tomato w wersji 1.23. Mam podobny problem co miał założyciel wątku (albo taki sam
). Z tego co tu wyczytałem rozmawiacie o przekierowywaniu portów, a ja chciałbym (chyba) przekierować adres ip. Tzn. chciałbym założyć na swoim komputerze własny serwer Enemy Territory, tak, aby osoby spoza sieci lokalnej mogły bez problemu wejść na mój serwer. Wygląda to w ten sposób, że jak już mam uruchomiony swój serwer, otwierając grę, muszę wpisać ip wewnętrzne oraz port 27960 (192.168.1.101 itp.), natomiast moje ip zewnętrzne jest inne i chciałbym, żeby na moim komputerze miał moje ip zewnętrzne.
Pozdrawiam
Edit: trochę poczytałem o tych portach i zastanawiam się czy to nie jest tak, że opisana wyżej przez Was f-cja "port forvarding" działa w ten sposób, że w niej na stałe dla swojego komputera ustale ip wewnętrzne, a dla serwera wymyślę sobie jakiś port inny niż 27960, np. 192.168.1.101:26893 i wtedy ktoś z zewnątrz będzie mógł na mój serwer wejść. Proszę, wytłumaczcie jak to jest...

Pozdrawiam
Edit: trochę poczytałem o tych portach i zastanawiam się czy to nie jest tak, że opisana wyżej przez Was f-cja "port forvarding" działa w ten sposób, że w niej na stałe dla swojego komputera ustale ip wewnętrzne, a dla serwera wymyślę sobie jakiś port inny niż 27960, np. 192.168.1.101:26893 i wtedy ktoś z zewnątrz będzie mógł na mój serwer wejść. Proszę, wytłumaczcie jak to jest...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
feniks, generalnie chodzi dokładnie o to samo co wyżej. Przekierowywanie całego adres IP nie ma sensu (eliminujesz użycie więcej niż jednego kompa na raz, czyli tak jak bez routera). Możesz ustawić strefę DMZ ale jest to rozwiązanie raczej niezalecane ze względów bezpieczeństwa. Pozostaje forward odpowiedniego portu (lub odpowiednich portów). Musisz tylko się zorientować na jakich portach śmiga serwer ET i takie przekierować na lokalny adres swojego komputera.
-
Daję port forwarding (Basic) i tam nie ruszam zaznaczonego "On", te proto to nie wiem jakie dać, bo nie udało mi się dowiedzieć na jakim protokole działa gra Enemy Territory (o ile w ogóle o to chodzi), więc zostawiłem zaznaczone TCP. Src Adress nie ruszałem. Ext Ports dałem 27960 i Int Port dałem 27960. W pole Int Address wpisałem 192.168.1.100 (bo jak wpisuje w programie cmd ipconfig, to pisze mi, że moje ip to właśnie 192.168.1.100. Teraz nie wiem czy to dobrze wszystko powpisywałem i nie wiem pod jakie ip mają ludzie wchodzić na mój serwer, bo nie do końca to wszystko rozumiem. ;/
dodam, że w konsoli serwera po wpisaniu komend net_ip, net_port wyskakuje mi:
]net_ip
"net_ip" is:"localhost" default:"localhost"
latched: "192.168.1.100"
]net_port
"net_port" is:"27960" default:"27960"
w configu serwera mam tak ustawione:
set net_ip "192.168.1.100" (ustawia ip na 192.168.1.100)
set net_port "27960" (ustawia port na 27960)
dodam, że w konsoli serwera po wpisaniu komend net_ip, net_port wyskakuje mi:
]net_ip
"net_ip" is:"localhost" default:"localhost"
latched: "192.168.1.100"
]net_port
"net_port" is:"27960" default:"27960"
w configu serwera mam tak ustawione:
set net_ip "192.168.1.100" (ustawia ip na 192.168.1.100)
set net_port "27960" (ustawia port na 27960)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Daj na BOTH więc.feniks pisze:proto to nie wiem jakie dać, bo nie udało mi się dowiedzieć na jakim protokole działa gra Enemy Territory (o ile w ogóle o to chodzi), więc zostawiłem zaznaczone TCP
W zasadzie dobrze, ale najlepiej by było jakbyś miał jednak na static ustawiony ten adres a podejrzewam, że jest na DHCP.feniks pisze:W pole Int Address wpisałem 192.168.1.100 (bo jak wpisuje w programie cmd ipconfig, to pisze mi, że moje ip to właśnie 192.168.1.100.
Twój zewnętrzny adres IP.feniks pisze:nie wiem pod jakie ip mają ludzie wchodzić na mój serwer,
-
Załączam screen na którym zaznaczyłem to co pozmieniałem. Pytanie czy dobrze to zrobiłem?
Kliknij, aby powiększyć:

Może od razu o coś się innego zapytam. Ostatnio na routerze nie miałem zainstalowanego tomato i miałem problem z konfliktem adresów IP. Wyskakiwał mi co pewien czas komunikat, że "Istnieje konflikt adresów ip z innym systemem w sieci". Podejrzewam, że problemem była błędna konfiguracja routera, tzn. wówczas prawdopodobnie komputer siostry korzystał z tego samego wewnętrznego adresu IP. Po zmianach, które przedstawiłem na wyżej umieszczonym screenie, problem się znów pojawił. Czyli Internet jest na zmianę u mnie lub u siostry. Gdy na danym komputerze jest konflikt adresów IP nie da się też wejść na stronę routera. Pytanie: Czy nie da się tak zrobić, żeby mój i siostry komputer miałby na stałe przypisane swoje adresy wewnętrzne IP??
Edit: Co do ustawień Port Forvarding'u, jeśli one byłby dobrze skonfigurowane, nie wiem czy ja w ogóle mógłbym wejść na mój serwer z adresu /connect moje ip:27960 jednak póki co to jest nie możliwe.
możliwe natomiast jest nadal wchodzenie na serwer z mojego komputera, wpisując w grze:
/connect localhost:27960
/connect 192.168.1.100:27960
Załączam screen z ustawieniami Port Forvarding:

Kliknij, aby powiększyć:

Może od razu o coś się innego zapytam. Ostatnio na routerze nie miałem zainstalowanego tomato i miałem problem z konfliktem adresów IP. Wyskakiwał mi co pewien czas komunikat, że "Istnieje konflikt adresów ip z innym systemem w sieci". Podejrzewam, że problemem była błędna konfiguracja routera, tzn. wówczas prawdopodobnie komputer siostry korzystał z tego samego wewnętrznego adresu IP. Po zmianach, które przedstawiłem na wyżej umieszczonym screenie, problem się znów pojawił. Czyli Internet jest na zmianę u mnie lub u siostry. Gdy na danym komputerze jest konflikt adresów IP nie da się też wejść na stronę routera. Pytanie: Czy nie da się tak zrobić, żeby mój i siostry komputer miałby na stałe przypisane swoje adresy wewnętrzne IP??
Edit: Co do ustawień Port Forvarding'u, jeśli one byłby dobrze skonfigurowane, nie wiem czy ja w ogóle mógłbym wejść na mój serwer z adresu /connect moje ip:27960 jednak póki co to jest nie możliwe.

możliwe natomiast jest nadal wchodzenie na serwer z mojego komputera, wpisując w grze:
/connect localhost:27960
/connect 192.168.1.100:27960
Załączam screen z ustawieniami Port Forvarding:

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie. I to nieźle namieszałeś. Konfiguracji WAN nie ruszaj. Jaki masz adres IP od operatora? Serwer DHCP zostaw włączony.feniks pisze:Pytanie czy dobrze to zrobiłem?
Da się oczywiście. Albo zostaw włączony serwer DHCP albo poustawiaj statyczne adresy na komputerach.feniks pisze:Czy nie da się tak zrobić, żeby mój i siostry komputer miałby na stałe przypisane swoje adresy wewnętrzne IP??
-
Konfiguracji WAN mam nie ruszać ale rozumiem, że Static mam zostawić, tak??
Adres mojego IP od operatora (wg stron typu "moje ip") to: 92.244.32.2'
Włączyłem z powrotem serwer DHCP.
Adres mojego IP od operatora (wg stron typu "moje ip") to: 92.244.32.2'
Włączyłem z powrotem serwer DHCP.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie, tam ma być tak żeby działał ci net. Czyli najpewniej DHCP.feniks pisze:że Static mam zostawić, tak??
A taki dostaje router?feniks pisze:Adres mojego IP od operatora (wg stron typu "moje ip") to: 92.244.32.2'
-
Zmieniłem na DHCP.Jo_gurt pisze:Nie, tam ma być tak żeby działał ci net. Czyli najpewniej DHCP.
Na pierwszej stronie routera jest napisane m.in. coś takiego:Jo_gurt pisze:A taki dostaje router?feniks pisze:Adres mojego IP od operatora (wg stron typu "moje ip") to: 92.244.32.2'
WAN
Connection Type DHCP
IP Address 10.164.1.37
Subnet Mask 255.255.0.0
Ale jak wejdę na jakąkolwiek stronę typu "moje ip", pisze mi, że moje zewnętrzne ip to: 92.244.32.2
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to przede wszystkim nie masz publicznego adresu IP od operatora, więc żadne forwardy ci nie pomogą - nici z serwera. Chyba, że masz jakiś forward zrobiony u niego? lub stawiasz serwer dla ludzi ze swojej sieci?feniks pisze:IP Address 10.164.1.37
-
Więc pozostaje mi zmiana adresu IP prywatnego na publiczny (bo ja na pewno mam IP prywatne). Patrzyłem w cenniku Astera, że taka zamiana kosztuje 10zł. Chciałbym mieć tylko 100% pewność, że po tym zabiegu będę mógł przekierować porty na moim routerze i ludzie będą mogli wejść na mój serwer, wpisująć moje zewnętrzne ip i dany port. Wolałbym też wiedzieć czy zmiana adresu IP z prywatnego na publiczny ma jakieś wady.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Taka jest idea publicznego IP.feniks pisze:Chciałbym mieć tylko 100% pewność, że po tym zabiegu będę mógł przekierować porty na moim routerze i ludzie będą mogli wejść na mój serwer
Myślę, że to jest dyskusja na odrębny i długi wątek. Generalnie ma to wady i zalety jak wszystko obecnie. Z wad teoretycznie większe prawdopodobieństwo włamania np. na router. Mniejsza anonimowość.feniks pisze:Wolałbym też wiedzieć czy zmiana adresu IP z prywatnego na publiczny ma jakieś wady.
Z zalet: możliwość podłączenia serwera, m.in. FTP itd.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Serwer już działa. Dzięki za pomoc. 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Cieszę się.feniks pisze:Serwer już działa.
Proszę bardzo.feniks pisze:Dzięki za pomoc.
A jeżeli chcesz wiedzieć więcej o zaletach i wadach publicznego IP, to możesz założyć nowy temat, to się zapewne użytkownicy wypowiedzą.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Hejka a może jeszcze w tym temacie zapytam się pewną funkcją w Tomato. Jest taka zakładka Bandwidh, która się dzieli na Real-Time, Last 24 Hours, Daily, Weekly i Monthly, czyli jest to funkcja, która powinna zapisywać ilości pobieranych danych przez Internet no i w sumie zapisuje ale tylko na jeden dzień (na pamięć ulotną). W konfiguracji mam zaznaczone Enable i Save History Location: RAM (Temporary) czyli pamięć ulotna. Mam też zaznaczone Save Frequency i Save On Shutdown. Próbowałem zamienić RAM (Temporary) na jakąś inną pamięć, np. Custom Path ale mi coś nie wychodziło. Po wpisaniu jakiejś ścieżki z tymi sleszami router nic nie zapisuje. Na stronach statystyk pojawia się informacja The rstats program is not responding or is busy. Try reloading after a few seconds. Co mam zrobić, aby statystyki mi się zapisywały. Dodam, że gdy wyłączam komputer, listwą od razu wyłączam też router.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jakiej konkretnie?feniks pisze:Po wpisaniu jakiejś ścieżki z tymi sleszami router nic nie zapisuje.
Raczej średnio dobra praktyka.feniks pisze:Dodam, że gdy wyłączam komputer, listwą od razu wyłączam też router.
-
Oj nie pamiętam dokładnie, bo tę ścieżkę przekopiowałem z jakiegoś innego forum, do którego nie mogę znaleźć linka.Jo_gurt pisze: Jakiej konkretnie?

A takie częste wyłączanie i włączanie routera (przy okazji modemu Astera) czymś grozi? Bo jeżeli tak, to mogę skombinować jakieś dodatkowe gniazdka i router wraz z modem Aster byłby na okrągło włączony. I też chciałbym się zapytać z ciekawości ile taki router z modem biorą wat na godzinę (nie znalazłem takiej informacji)?Jo_gurt pisze:Raczej średnio dobra praktyka.
-
Odpowie mi ktoś na moje pytania??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ogólnie urządzenia elektroniczne są przeznaczone raczej do ciągłej pracy a odłączanie od prądu i podłączanie może negatywnie wpłynąć na żywotność.feniks pisze:A takie częste wyłączanie i włączanie routera (przy okazji modemu Astera) czymś grozi?
Trzeba by zmierzyć. Spróbuj poprosić kolegę Patryk_, niedawno bawił się takim sprzętem pomiarowym.feniks pisze:I też chciałbym się zapytać z ciekawości ile taki router z modem biorą wat na godzinę (nie znalazłem takiej informacji)?
-
Czyli router podłącze pod inne gniazdko (nie pod listwę od komputera), tylko chciałbym się jeszcze dowiedzieć co zrobić, aby w razie np. zaniku prądu owe statystyki zostały zachowane. Co mam wpisać w polu "Custom Path"??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
feniks, poczytaj tu: http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=17117
i jak coś to tam zadawaj pytania, Warlock zna Tomato od podszewki.
i jak coś to tam zadawaj pytania, Warlock zna Tomato od podszewki.