Siec Wifii w domu ..
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Siec Wifii w domu ..
Witam, mam taki problem. Mianowicie chcialbym miec internet w calym domu radiowy tak zeby mozna bylo podlaczyc mojego laptopa, siostry komorke i komputer ktory jest na parterze. Nie byloby problemu tylko mam obecnie internet radiowy (antena na dachu, sciagajaca sygnal z pobliskiego osiedla). Tutaj moje pytanie czy istnieja takie routery ktore jednoczesnie zbieraly by sygnal z anteny (antene podlaczam do routera poprzez wtyczke taka wkrecana nie wiem jaki jest jej symbol jesli bd trzeba to pogrzebie i znajde) i jednoczesnie rozprowadzal sygnal na dom. Kolega polecil mi router Linksys WRT54GL. Chcialbym zeby bylo to jedno urzadzenie. Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam;)
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Siec Wifii w domu ..
Praktycznie nie opłacalne, chyba że MT czyli MikroTik na płycie Alix albo RB RouterBoard.Chabs pisze:Chcialbym zeby bylo to jedno urzadzenie.
Jakie masz zabezpieczenia w sieci? <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> bo od tego zależy wybór routera.
Nie pomagam na PW!
-
robilem TTl i wyszlo mi 55 czyli chyba da rade rozdzielic sygnal, poza tym znajoma dokladnie tak samo zrobila u siebie tylko dala dwa urzadzenia, mnie by zalezalo na jednym w miare mozliwosci..
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to tak jak wspomniał kolega wojteks - MikroTik na RouterBoard i wio.Chabs pisze:mnie by zalezalo na jednym w miare mozliwosci..
- wojteks
- *** Administrator ***
Żeby było prościej to specyfikacja zestawu:Jo_gurt pisze:MikroTik na RouterBoard i wio
1. RB xxx z 2 gniazdami mPCI oraz licencją
2. 2 karty mPCI (jedna jako APC druga jako AP)
3. Pigtaile do anten 2 szt.
4. jakaś obudowa
5. zasilacz do tego.
6. znajomośc systemu MikroTik do odpowiedniej konfiguracji tego wszystkiego.
Prostsze/tańsze są jednak 2 urządzenia:
1. Tp-Link WR543G jako AP Client, router
2. Tp-Link WA501G jako AP (nadajnik WiFi na dom)
Nie pomagam na PW!
-
czyli w tym momencie to urzadzenie co podalem nie sprawdzi sie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie urządzenie podałeś? bo ja nie widze żadnej sugestii co do urządzenia.Chabs pisze:czyli w tym momencie to urzadzenie co podalem nie sprawdzi sie
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mówisz o Linksys WRT54GL? Sprawdzi się jako jedno z pary urządzeń, jak u twojej znajomej. Sam - nie.Chabs pisze:czyli w tym momencie to urzadzenie co podalem nie sprawdzi sie?