Witam wszystkich serdecznie
Korzystając z okazji, podepnę się do tematu. Mam problem z routerem WGR614 Wireless-G 54, na którym ostatnio stawiałem sieć u znajomej.
Tworzyłem sieć - PC, laptop (Asus, dopiero co kupiony), router (kupiony dzień po laptopie - nówka). Na laptopie system win XP prof z SP2, pościągane aktualizacje. Internet przez stałe łącze, zmienne ip.
W sobotę podłączyłem całość (korzystając m.in. z tutoriala stąd - wielkie dzięki)

, najpierw sprawdziłem sieć po kablu - wszystko działało.
Następnie odpiąłem kabel od laptopa, skonfigurowałem WIFI - również bez problemów. Sieć działała - zabezpieczona przez klucz WPA. IP przydzielane dynamicznie przez DHCP.
Na koniec zmieniłem IP na sztywne, włączyłem przekazywanie portów na routerze z laptopa (m.in. pod p2p) - tu również bez jakichkolwiek problemów.
Po dwóch dniach bezproblemowej pracy, internet przestał działać na laptopie (WLAN, LAN działa). Ping zwraca wynik: host nieosiągalny. Po podpięciu kabla internet jest, więc nie działa jedynie punkt dostepowy po wifi.
Próbowałem zrestartować router (to pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy, że mógł się zapchać). Niestety nie pomogło. Reinstalacja sterowników do kart sieciowych w laptopie - ten sam wynik.
Próbowałem na nowo zestawić łącze w routerze, próbowałem na nowo skonfigurować sieć w laptopie. - Ten sam wynik, widzi sieć bezprzewodową, loguje się do niej (wynik - jakość sygnału znakomita), ale nie jest w stanie podłączyć się przez nią do internetu.
Próba powrotu do zmiennego ip przyznawanego przez DHCP - kończy się na komunikacie "oczekuje na przydzielenie adresu ip", który trwa i trwa....
Co ważne - w niedzielę w zakładce pokazującej podpięte do routera urządzenia, widoczne było to w formie:
[adres ip laptopa] [nazwa sieciowa laptopa] [adres MAC laptopa]
[adres ip PC] [nazwa sieciowa PC] [adres MAC PC]
Obecnie ta sama zakładka wygląda tak:
[ ] [ ] [adres MAC laptopa]
[adres ip PC] [nazwa sieciowa PC] [adres MAC PC]
Czyli nie widzi zarówno ip laptopa, jak i identyfikatora w sieci.
Prosiłbym o porady, jak to można naprawić, ew co reklamować.
Acha, niestety wczoraj nie miałem możliwości sprawdzenia sieci innym laptopem, a na bieganie po Katowicach i szukanie czynnego hotspota, było odrobinę za późno