Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.
W ostatnim PC Formacie (1/2009) jest artykuł na temat odblokowywania modemów GSM, m.in. E220 - niestety procedura jest (przynajmniej jak dla mnie) dość skomplikowana i ryzykowna - oceńcie sami, w razie potrzeby. Ja na szczęście kupiłem ów modem Huaweia w iPlusie, gdzie blokady o dziwo nie ma
Wydaje mi się, że trochę wprowadzasz ludzi w błąd ja.michal.
Na modemach kupowanych w promocji Plus nie zakładał simlocków (od czasów eMeM Surf, przez SE GC79, aż po dzisiejsze Huaweie). Co do "sprawy w sądzie" przyznaję się, że nie słyszałem.
Była we chyba Wrocławiu. Gość podał Plusa do sądu, że cofną mu gwarancję po zdjęciu simlocka co wg pokrzywdzonego było niesłuszne bo nie wpływało to na działanie telefonu. Była to sprawa z telefonem jeszcze zanim sieci wprowadziły internet komórkowy na szerszą skalę.
[ Dodano: 2008-12-15, 22:36 ]
Błędem byłoby mówienie, że mają simlocka.
pgoral pisze:Znaczy, że operatorzy nie powinni/nie mają prawa zakładać simlocków?
To był wyrok do konkretnej sprawy. W naszym systemie prawnym wyrok sądowy niejest podstawą prawną jak to jest w stanach. Wiąże tylko to dane zdarzenie czyli Pan X z telefonem Y wobec sieci Z.
Ale mój Huaweii miał simlocka. Wiem, że Optiony Globtrotter też raz miały a raz nie.
U innych operatorów mają praktycznie zawsze.
No właśnie. GT Combo EDGE miały simlocka.
pgoral pisze:W sumie to fakt - skoro i tak się płaci abonament to...
Też tak uważam i się zastanawiam nad sensem simlocków.
Ja podobno mam w E220 z playa simlocka, choć sam nie sprawdzałem. Za to z tego co pamiętam to w umowie mam zapis, że zdjęcie simlocka w czasie trwania umowy kosztuje ileśtam zł, a po okresie trwania umowy gratis.
W tym pliku który powstaje w opisanej metodzie. Poprostu szukaj jakiegoś kodu co ma cyfry i nie jest to 1234... i ew. znajdziesz 2 lub 3 to je wypróbujesz.