Jaka antena
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jaka antena
Chcem antenę kierunkową na edge 1800 mhz do bts-a w odległości 6 km i kabel długości 15m. Słyszałem, że kabel spowalnia internet dlatego chciałem kupić antenę mocniejszą.
AKtualnie na zwykłym modemie mam.
Edge 900 mhz (ten sam bts tylko na słabszym paśmie)
Moc sygnału -77dBm, 18dBi, 40%. Prędkość to 2kb/s w porywach do 5kb/s (sprawdzane du meterem).O ile polepszy mi sygnał antena kierunkowa, zamieszczona na dachu. A może zamontować antenę niżej i zaoszczędzić kabla (trochę prędkości).
Mam jeszcze jedno pytanie czy wszystkie konektory indukcyjne uniwersalne pracują na paśmie 1800 mHz bo ja tu myślę o antenach itp., a przecież nie mam wejścia na antenę w modemie i myślę o zakupie jakiegoś konektora.
Czy konektor nie będzie spowalniał internetu.
Lepsze pasmo 900mHz z 4 kreskami czy 1800mHz z 5 kreskami.
Mile widziane linki do aukcji i produktów ze sklepów internetowych.
AKtualnie na zwykłym modemie mam.
Edge 900 mhz (ten sam bts tylko na słabszym paśmie)
Moc sygnału -77dBm, 18dBi, 40%. Prędkość to 2kb/s w porywach do 5kb/s (sprawdzane du meterem).O ile polepszy mi sygnał antena kierunkowa, zamieszczona na dachu. A może zamontować antenę niżej i zaoszczędzić kabla (trochę prędkości).
Mam jeszcze jedno pytanie czy wszystkie konektory indukcyjne uniwersalne pracują na paśmie 1800 mHz bo ja tu myślę o antenach itp., a przecież nie mam wejścia na antenę w modemie i myślę o zakupie jakiegoś konektora.
Czy konektor nie będzie spowalniał internetu.
Lepsze pasmo 900mHz z 4 kreskami czy 1800mHz z 5 kreskami.
Mile widziane linki do aukcji i produktów ze sklepów internetowych.
Który BTS najlepszy !?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jaka antena
Anten na 1800MHz stricte nie robią. Są wielozakresowe, ale odradzam osobiście.dagi12 pisze:Chcem antenę kierunkową na edge 1800 mhz do bts-a w odległości 6 km i kabel długości 15m.
Nie spowalnia internetu tylko nieco zysk anteny zabiera.dagi12 pisze:Słyszałem, że kabel spowalnia internet dlatego chciałem kupić antenę mocniejszą.
kb/s czy kB/s?dagi12 pisze:Prędkość to 2kb/s w porywach do 5kb/s

Nie wiadomo. Zależy od warunków.dagi12 pisze:.O ile polepszy mi sygnał antena kierunkowa, zamieszczona na dachu.
Lepsza widoczność z dłuższym kablem może dać w rozrachunku lepszy zysk niż opuszczanie anteny. Wskazane jest wynieść antenę tak wysoko aż będzie widoczność optyczna z BTSem.dagi12 pisze:A może zamontować antenę niżej i zaoszczędzić kabla (trochę prędkości).
Chodzi Ci o ten naklejany konektor? Jak tak to on nie działa na 1800MHz.dagi12 pisze:Mam jeszcze jedno pytanie czy wszystkie konektory indukcyjne uniwersalne pracują na paśmie 1800 mHz
Nie. Zabierze nieco zysku anteny. Może to być niezauważalne.dagi12 pisze:Czy konektor nie będzie spowalniał internetu.
Ja osobiście wybrałbym antenę na 900MHz z dużym zyskiem dzięki czemu będzie można dać dłuższy kabel. Do tego taką antenę można skierować na bardziej oddalony BTS który może być mniej obciążony i mieć EDGE.dagi12 pisze:Lepsze pasmo 900mHz z 4 kreskami czy 1800mHz z 5 kreskami.

Np. taka na 900MHz.dagi12 pisze:Mile widziane linki do aukcji i produktów ze sklepów internetowych.

http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm
-
Chcesz powiedzieć, że nie ma anten gsm na 1800mHzja.michal pisze:Anten na 1800MHz stricte nie robią.
kB/s i chyba sam lepiej wiem jaki mam internet (mam edge uwierz)ja.michal pisze:kb/s czy kB/s? Jak kb/s to tragedia. Tak czy inaczej wygląda to na GPRS tylko
Po czym wnioskujesz, że nie mam EDGE. Mam edge i w dodatku bardzo mało obciążony BTS, ale mój modem korzysta z 900mHz dlatego jedyną opcją zwiększenia szybkości jest zmiana 1800mHzja.michal pisze:Ja osobiście wybrałbym antenę na 900MHz z dużym zyskiem dzięki czemu będzie można dać dłuższy kabel. Do tego taką antenę można skierować na bardziej oddalony BTS który może być mniej obciążony i mieć EDGE
A są jakieś konektory na 1800mHzja.michal pisze:Chodzi Ci o ten naklejany konektor? Jak tak to on nie działa na 1800MHz
Który BTS najlepszy !?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na 1800mHz na pewno nie bo małe "m" to mili a nam chodzi "M" mega.Chcesz powiedzieć, że nie ma anten gsm na 1800mHz

Nie robią na 1800MHz niestety. Tylko takie wielozakresowe od 900-2100 co działa kiepsko.
To wyrażaj się dokładniej bo wyglądało inaczej.dagi12 pisze:kB/s i chyba sam lepiej wiem jaki mam internet (mam edge uwierz)

Raczej nie.dagi12 pisze:dlatego jedyną opcją zwiększenia szybkości jest zmiana 1800mHz
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Konektory są do modemów a nie do częstotliwoście. Jaki masz dokładnie modem?dagi12 pisze:A są jakieś konektory na 1800mHz
-
Option Icon II :ja.michal pisze:Konektory są do modemów a nie do częstotliwoście. Jaki masz dokładnie modem?
Czarny gładki znaczek orange, wejście na karte i usb.
ja.michal pisze:To wyrażaj się dokładniej bo wyglądało inaczej. A 5 KB/s to jakiś skopany ten EDGE bo GPRS to 7KB/s.
Chyba odpowiedziałem ci na pytanie (słaby zasięg).dagi12 pisze:Moc sygnału -77dBm, 18dBi, 40%.
To lepiej wielozakresowa na gsm 1800Mhz
Czy 900mhz na gsm 900Mhz.
A i jeszcze mam taki dylemat patrz
Na mapach bts pokazuje mi, że bts ma 900Mhz/1800Mhz
A na btsearch, taką samą lokalizacje, ale inny CID, LAC i pasmo na 900Mhz tylko
http://www.vpx.pl/zdjecie,aasw.html
http://www.vpx.pl/zdjecie,asdwdwe.html
Który BTS najlepszy !?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakoś nie wierzę. Z czego wnioskujesz że masz EDGE?dagi12 pisze:kB/s i chyba sam lepiej wiem jaki mam internet (mam edge uwierz)
EDGE to EDGE, niezależnie od częstotliwości maksymalnie 236kbps i to wszystko.dagi12 pisze:dlatego jedyną opcją zwiększenia szybkości jest zmiana 1800mHz
Klejonych ja nie znam. Z konektorami indukcyjnymi jest tak samo jak z antenami na 1800MHz po prostu nikt tego nie robi.dagi12 pisze:A są jakieś konektory na 1800mHz
Nie pomagam na PW!
-
Okej czyli nawet nie mam co o gsm1800 marzyć.wojteks pisze:Klejonych ja nie znam. Z konektorami indukcyjnymi jest tak samo jak z antenami na 1800MHz po prostu nikt tego nie robi.
W menu bussines everywhere piszę, że mam edge.wojteks pisze:Jakoś nie wierzę. Z czego wnioskujesz że masz EDGE?
W topnetinfo piszę, że mam edge.
Mam słaby transfer bo mam słaby zasięg (tylko 2 kreski bo mam przy komputerze stacjonarnym modem, prawie na podłodze i w dodatku w piwnicy, bo tam mam pokój).
Dlatego potrzebna mi jakaś mocna antena, bo chcem 20m/15m kabel, żeby poprowadzić antene na dach i konektor indukcyjny do mojego modemu, który niestety nie ma wejścia na antenę zewnętrzną.
Który BTS najlepszy !?
- wojteks
- *** Administrator ***
Na początek proponuję przedłużacz USB tak z 3m i modem testowo za okno od strony BTSa.dagi12 pisze:Chyba odpowiedziałem ci na pytanie (słaby zasięg).
Zdecydowanie to rozwiązanie.dagi12 pisze:Czy 900mhz na gsm 900Mhz.
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe jak to chcesz przeprowadzic w Orange = na 90% Common BCCHdagi12 pisze:ale mój modem korzysta z 900mHz dlatego jedyną opcją zwiększenia szybkości jest zmiana 1800mHz

Poza tym na takie odległości DCS wymaga czystego Frensela.
-
Przecież przedłużki nie działają mają za słabe zasilanie, a pozatym przedłużka musiałaby mieć z 20m bo bts jest z drugiej strony domu.
Który BTS najlepszy !?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Robi,robiwojteks pisze:z antenami na 1800MHz po prostu nikt tego nie robi.

Tylko nie są to produkty tak popularne,jak anteny na 900 czy 2 GHz,bo nie nadają się do telefonii komórkowej

- wojteks
- *** Administrator ***
Na 3m zadziała, to na testy tylko zeby mozna było modem wyciągnąć zza komputera a na chwile i za okno wystawić.dagi12 pisze:Przecież przedłużki nie działają mają za słabe zasilanie,
Więc cena też będzie inna niz popularnych.Patryk_ pisze:nie są to produkty tak popularne
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przecież to wygląda jak sektor do bts'aPatryk_ pisze:Tepsa stosuje te monstra do GSM4F w skrajnych warunkach.

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Szczerze mówiąc nie wiemkrystianb pisze:Jakie to ma kąty promieniowania?

Ale sektorem to na pewno nie jest,tylko tak wygląda

Ta antena jest diablo cieżka i niewygodna w montażu - dziwię się,że TP nie stosuje zamiast nich Yagi na 900 MHz,np ATK-20.
-
Jestem jeszcze za bardzo początkujący w tych sprawach, żeby zrozumieć co powiedziałeś.Patryk_ pisze:Ciekawe jak to chcesz przeprowadzic w Orange = na 90% Common BCCH :rotfl:Poza tym na takie odległości DCS wymaga czystego Frensela.
Dobrze, że szybko odpowiadacie to zdążyłem jeszcze do komputronika po przedłużke skoczyć.wojteks pisze:Na 3m zadziała, to na testy tylko zeby mozna było modem wyciągnąć zza komputera a na chwile i za okno wystawić.
Oczywiście na przedłużce nie działało dobrze, że hub jakiś stary w szafie znalazłem zaraz podam jak na tym hubie za oknem lub na parapecie działa.[/quote]
Jak się sprawuje i ile kosztuje.Patryk_ pisze:Ja kupiłem tą antenę za 30 zł z 10m kabla H155
Tu na pisałem problem, ale nikt nie odpowiedział, więc ponawiam pytania i wklejam obrazki by oszczędzić wam wysiłku klikania myszkądagi12 pisze:A i jeszcze mam taki dylemat patrz
Na mapach bts pokazuje mi, że bts ma 900Mhz/1800Mhz
A na btsearch, taką samą lokalizacje, ale inny CID, LAC i pasmo na 900Mhz tylko
http://www.vpx.pl/zdjecie,aasw.html
http://www.vpx.pl/zdjecie,asdwdwe.html

@edit:
Dam pomógł jeśli odpowiecie na pytania.
Który BTS najlepszy !?
-
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Chodzi o to,że większość stacji Orange wykorzystuje DCS1800 tylko jako kanały "rozmówne",i nie ma bezpośredniej możliwości zalogowania się do sektora 1800,gdyż nie nadaje on tzw.beaconów w kanale BCCH (Broadcast Control Channel)- telefon go nie słyszy.Jestem jeszcze za bardzo początkujący w tych sprawach, żeby zrozumieć co powiedziałeś.
Terminal loguje się do GSM900,a o ewentualnym handoverze (przełączeniu) na 1800 decyduje kontroler stacji bazowych dopiero w trakcie aktywnego połączenia głosowego czy też data,w zależności od obciążenia poszczególnych kanałów,siły sygnału,beru,TA i jeszcze kilku innych parametrów.
[ Dodano: 2008-12-24, 21:33 ]
Ile kosztuje napisałem,a sprawuje się dobrze - na 3,75 km z przeszkodami daje radę w 1800 MHz - sygnał ok. -75.dagi12 pisze:Jak się sprawuje i ile kosztuje.
Używana do Ery domowej.
[ Dodano: 2008-12-24, 21:35 ]
A patrzyłeś na datę aktualizacji na btsearch ?dagi12 pisze:Tu na pisałem problem, ale nikt nie odpowiedział,
Może wcześniej było tylko pasmo 900 na tej stacji,a niedawno dostawili 1800...
-
dzieki za pomoc, mimo polecen patryka na antene 1800, zdecydowalem sie zakupic na gsm900 hub-->modem-->konektor indukcyjny-->przedluzacz FME-->antena z dipola i smiga az milo.
Który BTS najlepszy !?
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja trochę pogrzebałem w modemie (Option Icon II). Jest tam złącze antenowe w które wpięta jest antena wewnętrzna. Odpiąłem tę antenkę. Dokupiłem konektor U.Fl/Fme i wpiąłem w gniazdo w modemie. Modem ten był dobry- teraz jest jeszcze lepszy
[ Dodano: 2008-12-31, 15:03 ]
A konektory indukcyjne omijam długim łukiem
Nie mam co do nich przekonania- sam miałem na początku podpięty do tego modemu. W moim przypadku cudów niewidów żadnych nie dokonał 

[ Dodano: 2008-12-31, 15:03 ]
A konektory indukcyjne omijam długim łukiem

-
- Mistrz bezprzewodowy
Jakbyś mógł to zrób zdjęcie tego złącza w modemie, gdzie można wpiąc antenkę.azadroga pisze:Ja trochę pogrzebałem w modemie (Option Icon II). Jest tam złącze antenowe w które wpięta jest antena wewnętrzna. Odpiąłem tę antenkę. Dokupiłem konektor U.Fl/Fme i wpiąłem w gniazdo w modemie. Modem ten był dobry- teraz jest jeszcze lepszy![]()
Bo one działają na 900Mhz i prawdopodobnie tylko z antenami typu Yagi. Jeśli się korzysta z UMTS/HSDPA i do tego jest panel to nie ma szans, żeby to działało. Trzeba wiedzieć co do czegoazadroga pisze:konektory indukcyjne omijam długim łukiemNie mam co do nich przekonania- sam miałem na początku podpięty do tego modemu. W moim przypadku cudów niewidów żadnych nie dokonał

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tu nie ma co fotki robić, przecież w srodku siedzi gtm 378 chyba z 2 złączami uf-l.Ufo atakuje pisze:Jakbyś mógł to zrób zdjęcie tego złącza w modemie, gdzie można wpiąc antenkę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Siema, a antena z www.dipol.com
(ta na 900mhz - http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm) będzie działała na konektorze indukcyjnym.
Czy kabel usb (przedłużacz USB ) działa tak jak przedłużacz FME chodzi
Jak mam otworzyć ten modem skoro nie ma ma nim śróbek.
(ta na 900mhz - http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm) będzie działała na konektorze indukcyjnym.
Czy kabel usb (przedłużacz USB ) działa tak jak przedłużacz FME chodzi
Jak mam otworzyć ten modem skoro nie ma ma nim śróbek.
Który BTS najlepszy !?
- wojteks
- *** Administrator ***
To są zupełnie inne kable więc co ma piernik do wiatraka?dagi12 pisze:Czy kabel usb (przedłużacz USB ) działa tak jak przedłużacz FME chodzi
Zatrzaski, zaczepy plastikowe, popatrz na zdjęcia i widać gdzie są, bez użycia siły się nie obejdzie.dagi12 pisze:Jak mam otworzyć ten modem skoro nie ma ma nim śróbek.

Nie pomagam na PW!
-
Chodzi mi oto, że zamiast bardzo długiego kabla FME (który obniża moc anteny) zastosował bym bardzo długą przedłużkę usb skoro przedłużacz FME zwalnia to czemu by miał tak nie robić przedłużacz USB.wojteks pisze:To są zupełnie inne kable więc co ma piernik do wiatraka?
Czy jego otworzenie nie będzie się równało z utratą gwarancji ?wojteks pisze:Zatrzaski, zaczepy plastikowe, popatrz na zdjęcia i widać gdzie są, bez użycia siły się nie obejdzie.
Czym podłączenie do wejścia w środku modemu będzie się różniło od zastosowania konektora indukcyjnego mi tam pieniędzy nie szkoda (bo po świętach jestem

Który BTS najlepszy !?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale musisz mieć do tego Hub aktywny żeby dostarczyć zasilanie modemowi.dagi12 pisze:zastosował bym bardzo długą przedłużkę usb
Na 99% tak bo będzie widać że był otwierany.dagi12 pisze:Czy jego otworzenie nie będzie się równało z utratą gwarancji ?
Połączenie bezpośrednie to kilka dBi więcej na wejściu/wyjściu toru radiowego i połączenie działa niezależnie od częstotliwości (900, 1800, 2100)dagi12 pisze:do wejścia w środku modemu będzie się różniło od zastosowania konektora indukcyjnego
Nie pomagam na PW!
-
Przecież już mówiłem, że mam HUB.wojteks pisze:Ale musisz mieć do tego Hub aktywny żeby dostarczyć zasilanie modemowi.
dagi12 pisze:że hub jakiś stary w szafie znalazłem zaraz podam jak na tym hubie za oknem lub na parapecie działa
Jestem w stanie przeboleć te kilka dBi niż miałbym stracić gwarancję.wojteks pisze:Połączenie bezpośrednie to kilka dBi więcej na wejściu/wyjściu toru radiowego i połączenie działa niezależnie od częstotliwości (900, 1800, 2100)
Który BTS najlepszy !?
- wojteks
- *** Administrator ***
Odpowiadam w wielu wątkach i czasami wątki się komplikują a wtedy trudno pamiętać co było kilka dni temu.dagi12 pisze:Przecież już mówiłem, że mam HUB.
Pisz na PW do azadroga to może jakieś zdjęcia wnętrza/obudowy modemu Ci podeśle żebyś się zorientował jak rozebrać modem i podłączyć konektor.
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Co za różnica czy Yahi czy panelUfo atakuje pisze:Bo one działają na 900Mhz i prawdopodobnie tylko z antenami typu Yagi.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przydałaby się taka informacja na ogólnym forum.wojteks pisze:może jakieś zdjęcia wnętrza/obudowy modemu Ci podeśle żebyś się zorientował jak rozebrać modem i podłączyć konektor.

Ciekawe czy da radę wymienić na nowszy model, jakiś z 7.2 albo nawet HSPA bez komplikacji.krystianb pisze:przecież w srodku siedzi gtm 378