Internet nie działa przez WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet nie działa przez WiFi
Witam. Jestem zielony w sprawach routerów itd. więc żadnym specjalnym językiem operować nie będę. ;] Ostatnio siora dostała laptopa i ciągle męczyła rodziców, że chce internet itp. No to kupili router i dali mi żeby wszystko zrobił. I padłem.
Oto co zrobiłem:
Stacjonarny (XP Professional)
Włożyłem płytę co była w pudełku, odpaliłem quick installation i postępowałem według instrukcji, tj. podłączyłem router do gniazdka, potem przewód RJ45 podpiąłem pod '1' a drugi koniec w gniazdo ethernet w stacjonarnym i na koniec drugi RJ45 WAN->modem od dostawcy internetowego (kablówka). Odpaliłem kompa, uruchomiłem firefoxa, wpisałem adres 'http://192.168.0.1/', admin, ok, na początku zmieniłem hasło, potem Wireless na enabled, wpisałem SSID, wybrałem kanał, zabezpieczenie WPA-PSK / WPA2-PSK i wpisałem klucz.
W DHCP jest wszystko ustawione standardowo, tj. DHCP server enabled, ip 192.168.0.100-192.168.0.199.
Laptop (Vista Home Basic)
Zrobiłem 'Start>Połącz z', wybrałem sieć, Połącz, wpisałem klucz i wszystko ok. Pokazuje mi, że mam dostęp do Lokalnego i Internetu. Tylko jak wejdę w IE to pokazuje mi, że 'Program Internet Explorer nie może wyświetlić witryny sieci Web'. W Narzędzia>Opcje internetowe>Połączenia nie mam żadnego wylistowanego, ale jak daje 'Dodaj...' to wypluwa mi komunikat że mam już połączenie z internetem. Myślałem że to może ie, no to odpaliłem aktualizator systemu Windows, coś tam myślał i wyskoczył błąd 80072EFD. Dodam że lampka WLAN podczas sprawdzania aktualizacji świeci pulsacyjnie.
---
Próbowałem coś kombinować, do tej pory wszystko w Połączenie lokalne>właściwości protokołu internetowego TCP/IP miałem na def, ale zmieniłem na stacjonarnym jak i na lapku na to [z tym że zamiast Adres IP: 192.168.0.4 wpisuje 192.168.0.104, a na laptopie 192.168.0.105].
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Za wszelaką odpowiedź wielkie dzięki, pozdrawiam.
Oto co zrobiłem:
Stacjonarny (XP Professional)
Włożyłem płytę co była w pudełku, odpaliłem quick installation i postępowałem według instrukcji, tj. podłączyłem router do gniazdka, potem przewód RJ45 podpiąłem pod '1' a drugi koniec w gniazdo ethernet w stacjonarnym i na koniec drugi RJ45 WAN->modem od dostawcy internetowego (kablówka). Odpaliłem kompa, uruchomiłem firefoxa, wpisałem adres 'http://192.168.0.1/', admin, ok, na początku zmieniłem hasło, potem Wireless na enabled, wpisałem SSID, wybrałem kanał, zabezpieczenie WPA-PSK / WPA2-PSK i wpisałem klucz.
W DHCP jest wszystko ustawione standardowo, tj. DHCP server enabled, ip 192.168.0.100-192.168.0.199.
Laptop (Vista Home Basic)
Zrobiłem 'Start>Połącz z', wybrałem sieć, Połącz, wpisałem klucz i wszystko ok. Pokazuje mi, że mam dostęp do Lokalnego i Internetu. Tylko jak wejdę w IE to pokazuje mi, że 'Program Internet Explorer nie może wyświetlić witryny sieci Web'. W Narzędzia>Opcje internetowe>Połączenia nie mam żadnego wylistowanego, ale jak daje 'Dodaj...' to wypluwa mi komunikat że mam już połączenie z internetem. Myślałem że to może ie, no to odpaliłem aktualizator systemu Windows, coś tam myślał i wyskoczył błąd 80072EFD. Dodam że lampka WLAN podczas sprawdzania aktualizacji świeci pulsacyjnie.
---
Próbowałem coś kombinować, do tej pory wszystko w Połączenie lokalne>właściwości protokołu internetowego TCP/IP miałem na def, ale zmieniłem na stacjonarnym jak i na lapku na to [z tym że zamiast Adres IP: 192.168.0.4 wpisuje 192.168.0.104, a na laptopie 192.168.0.105].
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Za wszelaką odpowiedź wielkie dzięki, pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet nie działa przez WiFi
Jeżeli to sieć z kablówki to sprawdź na komputerze który ma internet <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> daj tu wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> jak jest internet.Czy ktoś jest w stanie mi pomóc
Nie pomagam na PW!
- infi44
Zgadzam się z przedmówcą, ale dorzuć jeszcze sposób łączenia się z internetem czyli- DHCP czy statyczne IP.
Sprawdź to co pisał wojteks bo jeśli masz zabezpieczone TTL to nie ruszysz bo Twój router nie ma opcji podbijania TTL z tego co wiem.
Dostarcz nam te podstawowe informacje a spróbujemy Ci pomóc.
Sprawdź to co pisał wojteks bo jeśli masz zabezpieczone TTL to nie ruszysz bo Twój router nie ma opcji podbijania TTL z tego co wiem.
Dostarcz nam te podstawowe informacje a spróbujemy Ci pomóc.
LINKSYS ONBOARD
-
Wszystko ze stacjonarnego jak myślę:
Co do MAC to jest filtrowanie, dodany mam adres MAC komputera stacjonarnego i laptopa siostry. Jak dzwoniłem do Biura Obsługi to koleś mi powiedział, że mam podać MAC WAN, tylko że on ma taki sam jak mój ze stacjonarki bo go sklonowałem. Myślę, że jest dobrze?
Kod: Zaznacz cały
Badanie wp.pl [212.77.100.101] z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=13ms TTL=120
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=12ms TTL=120
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=13ms TTL=120
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=15ms TTL=120
Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 12 ms, Maksimum = 15 ms, Czas średni = 13 ms
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : 0ed1b478f1cf412
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : icpnet.pl
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Sufiks DNS konkretnego połączenia : icpnet.pl
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-50-8D-9C-56-E5
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.104
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : fe80::250:8dff:fe9c:56e5%4
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.159.1
192.168.0.1
fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 20 grudnia 2008 09:43:01
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 27 grudnia 2008 09:43:01
Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : FF-FF-FF-FF-FF-FF-FF-FF
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : fe80::ffff:ffff:fffd%5
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony
- wojteks
- *** Administrator ***
To dobrze zrobiłeś.kamonre pisze:tylko że on ma taki sam jak mój ze stacjonarki bo go sklonowałem.
Musisz zmienić adresację sieci LAN po routerze.
1. Zaloguj się na router po kablu (z PC) na 192.168.0.1
2. Zmień ustawienie adresu routera po stronie LAN z 192.168.0.1 na 10.0.0.1, maska 255.0.0.0
3. Zapisz to ustawienie i zrestartuj router
4. Daj Napraw żeby PC pobrał nowe IP
5. Podłacz router do sieci ethernet (z sieci masz IP automatycznie czy ręcznie)
Może jeszcze jakiś reset routera i powinno wszystko działać.
Nie pomagam na PW!
-
No to tak:
1. zrobione
2. zrobione po części, bo maski 255.0.0.0 nie przyjmuje ;f tylko 255.255.255.x
3,4. zrobione
5. Nie rozumiem ;f jest już RJ45 router>ethernet w PC, a ip pobiera automatycznie zarówno w pc jak i laptopie
Tak mam połączone:
Sprawdzę czy działa za chwilę ...
EDIT: Jest tak samo jak było
1. zrobione
2. zrobione po części, bo maski 255.0.0.0 nie przyjmuje ;f tylko 255.255.255.x
3,4. zrobione
5. Nie rozumiem ;f jest już RJ45 router>ethernet w PC, a ip pobiera automatycznie zarówno w pc jak i laptopie
Tak mam połączone:
-->Ethernet PC
LAPTOP --ROUTER<
-->Modem od dostawcy internetwego
Legenda:
-- - nadajnik
<--> - RJ45
EDIT: Jest tak samo jak było

- wojteks
- *** Administrator ***
Wejdź na stronę ststusu routera i zobaczy czy dostaje IP, jak dostaje to napisz jakie, jak nie to jakie ma ustawienia w WAN IP?kamonre pisze:Jest tak samo jak było
Nie pomagam na PW!
-
Na LANie dostaje to co ustawiłem (10.0.0.1) a WAN IP ten sam co przed podłączeniem routera [sam modem].
- wojteks
- *** Administrator ***
Co to za modem? zresetuj go (albo odłącz zasilanie), dopiero potem podłacz router (albo włącz mu zasilanie)kamonre pisze:[sam modem].
Czy IP routera na WAN jest takie samo jak IP PC podłaczonego bezpośrednio?
Nie pomagam na PW!
-
Modem to Motorola SB5100i.
Wyłączyłem modem, włączyłem i podpiąłem pod router. Żadnych zmian.
Tak, WAN IP jest takie samo jak IP bez routera.
Tak napisze, lampa Status na routerze pulsuje. To dobrze czy źle?
Wyłączyłem modem, włączyłem i podpiąłem pod router. Żadnych zmian.
Tak, WAN IP jest takie samo jak IP bez routera.
Tak napisze, lampa Status na routerze pulsuje. To dobrze czy źle?
- wojteks
- *** Administrator ***
Chyba źle.kamonre pisze:, lampa Status na routerze pulsuje. To dobrze czy źle?
Zrób tak:
1. Wyrzuć płytę instalacyjną od routera
2. Zresetuj router do ustawień fabrycznych (wg instrukcji routera)
3. Zobacz do

Jeżeli już umiesz się na niego logować to pół sukcesu.
Nie pomagam na PW!
-
Migająca lampka status no normalne właśnie przeczytałem ;p
Ale próbowałem zrobić tak jak napisałeś, wszystko przywrócić do początku i sam ustawić, ale nic to nie dało.
Tak z ciekawości na lapku po podłączeniu się spingowałem wp.pl i co? wypingowało. Więc jednak połączenie jest, tylko dlaczego windows update i przeglądarka ie nie działa? Właśnie ściągam firefoxa, zobaczymy co on na to ..
EDIT: Firefox też ani rusz. Spróbuje jeszcze może dodać standardowy adres MAC WAN .. może coś to da, jak nie to klapa
Nic nie dało ;p
Ale próbowałem zrobić tak jak napisałeś, wszystko przywrócić do początku i sam ustawić, ale nic to nie dało.
Tak z ciekawości na lapku po podłączeniu się spingowałem wp.pl i co? wypingowało. Więc jednak połączenie jest, tylko dlaczego windows update i przeglądarka ie nie działa? Właśnie ściągam firefoxa, zobaczymy co on na to ..
EDIT: Firefox też ani rusz. Spróbuje jeszcze może dodać standardowy adres MAC WAN .. może coś to da, jak nie to klapa
Nic nie dało ;p