Edimax EW-7206APg poprawna konfiguracja problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qasq
Użytkownik forum

Edimax EW-7206APg poprawna konfiguracja problem

Post autor: qasq »

Proszę o pomoc, bo już nie daję rady, próbowałem wszystkiego, a pewnie problem tkwi w jakims drobnym ustawieniu. Nie jestem laikiem jeśli chodzi o sieci, choć często robie je 'na czuja' i działają dobrze. Niestety w tym przypadku 'na czuja' to za mało i coś tu nie chce działać jak trzeba.

Mam router ap jak w temacie, z najnowszym FW. I jedziemy od początku

Zresetowałem router.
Komputer przestał go widzieć (łączność ograniczona).
Wprowadziłem znane mi ustawienia z pamięci. Zrzut nr. 1
Nie mam bladego pojęcia czy w tym momencie bramą jest router czy ciągle ten komputer.
W całym tym przedsięwzięciu chodzi o to by udostępnić internet komputerom i telefonom na obszarze domu jednorodzinnego. Wcześniej myślałem, że problemy z połączeniem powstają od słabego sygnału, ale mimo dosć grubych ścian sygnał jest na poziomie 80% nawet za 3ema ścianami. Poza tym problem z internetem występuje nawet trzymając telefon (n95) obok routera (powiedzmy 10cm).

Mój schemat wygląda tak(wiem ze żaden ze mnie rysownik):

Obrazek

Proszę powiedzcie gdzie tkwi błąd. Moje ustawienia poszczególnych opcji są takie :

1 = Ustawienie połączenia Komputer <=> Router
2 = Widok Połączeń Sieciowych po wprowadzeniu ustawień (wygląda że jest OK)
3 = Tutaj dokonałem zmiany z TeamViewerVPN na -> Połączenie Lokalne
4 = Pierwsza zakładka na routerze w której kompletnie nie wiem co jak ustawić
5 = A to jest zakładka gdzie się całkiem zgubiłem. Jakie są prawidłowe ustawienia dla mojej sieci?

Obrazek

Konia z rzędem temu kto mnie poratuje. Takie połączenie funkcjonowało, ale miałem z nim wiele problemów, tj. z głównego komputera, wszystko działa. Ten komputer widzi router, i na tym komputerze jest internet. Telefony w sieci WiFi widzą router, uzyskują adres IP ale po jego uzyskaniu następuje długa przerwa i 'Błąd. Brak odpowiedzi bramy', z kolei Laptop także widzi połączenie, jest mu przydzielany adres IP ale nie otrzymuje internetu. Wcześniej pomagał restart całego systemu głównego komputera, ale to było bardzo uciążliwe, postanowiłem się za to zabrać, ale wgrywając nowe fw do routera straciłem wszystkie ustawienia na których działało połowicznie, i tego mimo moich usilnych prób nie działa w ogóle.

Aha i jeszcze jedno czym się różnią poszczególne opcje na zakładce oznaczonej numerem 5?

Managment IP : Gateway Adress a nizej DHCP Server : Default Gateway ?? Tutaj trzeba podać te same adresy IP? Czarna magia :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Edimax EW-7206APg poprawna konfiguracja problem

Post autor: ja.michal »

qasq, a czy komputer stacjonarny ma adres z tej samej puli co urządzenia podłączone do rutera?
Adresy IP i bramy w urządzeniach masz stałe czy DHCP?
qasq
Użytkownik forum

Re: Edimax EW-7206APg poprawna konfiguracja problem

Post autor: qasq »

juz sobie poradzilem. zadzialalo na ustawieniach defaultowych. Widocznie problem tkwił w udostępienieniu połączenia internetowego innej sieci, bylo TeamViewerVPN, a powinno byc Połączenie Lokalne
ODPOWIEDZ