problem z internetem radiowym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
batmanek11
Początkujący użytkownik forum

problem z internetem radiowym

Post autor: batmanek11 »

witam.
mam problem z internetem radiowym.gdy oglądam filmy na youtube ,wrzucie itp.filmiki często się zacinają tzn leci obraz nagle sie zacina chociaż pasek naładowania leci dalej i jest tak już do końca aż nieodswierze strony.po odswierzeniu ten sam filmik dochodzi do normalnie do końca bez zaciąć lub zatnie się jeszcze raz niekoniecznie w tym samym miejscu .tak jest z każdym filmem .to samo mam przy ściąganiu plików z pobieralni lub innej strony plik ściąga się normalnie a po zakończeniu gdy chce uruchomić aplikacje wyskakuje błąd .[ten sam plik po n-liczbie sciągniec instaluje sie normalnie]jest to także niezależne od przeglądarki bo filmy zacinają się i na ie i na Firefoksie jak i na Google chrome.
jestem początkowym użytkownikiem internetu radiowego i nie znam się kompletnie na tym:). przedtem miałem neostrade ale sie przeprowadziłem i juz nie mam:) .prędkość internetu to 512kb/s.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: problem z internetem radiowym

Post autor: wojteks »

batmanek11 pisze:internetu radiowego
I to jest Twój problem. Sieć dostawcy jest źle skonfigurowana/zarządzana/przeciążona. W jaki spsoób jesteś podłączony? Antena zewnętrzna i do karty w komputerze czy antena, urządzenie APC przy antenie i do komputera do karty sieciowej kablowej?
Nie pomagam na PW!
batmanek11

to 2 chyba tzn mam na zewnątrz antenez anteny idzie kabel do takiej skrzyneczki a od niej skrętką do kompa do karty sieciowej .
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Czy bardzo daleko masz do nadajnika? Przeszkód oczywiście nie ma i antena widzi nadajnik.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

batmanek11 pisze:mam na zewnątrz antenez anteny idzie kabel do takiej skrzyneczki
To nie pozostaje nic innego jak męczyć dostawcę (poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> )
Nie pomagam na PW!
batmanek11

do nadajnika mam ok o0,5km i jest w miare widoczny
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Antena Yagi (rurka) czy panel ( kwadratowe pudełko). Czy tak dzieje się od pewnego czasu? Jak założyłeś neta radiowego było na początku dobrze.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

batmanek11 pisze:0,5km
To powinno działać bez problemu ale... potestuj pingi z parametrem -l 1400 o różnych porach dnia, szczególnie wieczorem.
Nie pomagam na PW!
batmanek11

panel .nie tak mam od samego początku tzn od 3 dni:PP co do tych pingow to teraz jak robiłem to na 5 prób w 2 miałem 25 procent strat jedno na wp.pl drogie chyba na youtube.pl
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

batmanek11 pisze:na 5 prób w 2 miałem 25 procent strat
Dlatego masz problemy ze stronami czy ze ściąganiem i błedami. Stanowczo za dużo zagubionych pakietów. Męcz dostawcę, zapisuj godzinę pingowania i wyniki, potem pokaż to dostawcy żeby spróbował coś z tym zrobić (polepszyć).
Nie pomagam na PW!
batmanek11

a mam jeszcze jedno pytanie. gdybym teraz przeniósł sobie antenę w inne miejsce to jak potem mam sprawdzic jaką moc ma sygnał czy cos takiego? bo jak monterzy byli montowac u mnie antene to używali jakiejś strony .teraz bo obejzeniu wydaje mi sie ze antena jest zbyt nisko .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

batmanek11 pisze:gdybym teraz przeniósł sobie antenę w inne miejsce to jak potem mam sprawdzic jaką moc ma sygnał
:roll:
Musiałbyś się zalogować z przeglądarki na to urządzenie w puszce przy antenie a hasło zna pewnie tylko dostawca (jego serwisanci)
Nie pomagam na PW!
batmanek11

niema innego sposobu? np jakis program albo cos podobneg
o
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

batmanek11 pisze:niema innego sposobu?
Nie. To co masz przy antenie to Acces Point Client i on odpowiada za połaczenie. Musisz się na niego zalogować żeby sygnał sprawdzić.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ