D-link dir-300 - rozsyłanie indeksacji
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
D-link dir-300 - rozsyłanie indeksacji
Witam,
Otrzymałem telefon od providera, jakoby mój router rozsyłał po sieci własną indeksację przez co inni użytkownicy w bloku nie mogą korzystać z internetu. Poproszono mnie o poprawienie tej sytuacji. Niestety nie wiem o co chodzi... Jak w tym modelu wyłączyć to "rozsyłanie własnej indeksacji"?
Pozdrawiam.
Otrzymałem telefon od providera, jakoby mój router rozsyłał po sieci własną indeksację przez co inni użytkownicy w bloku nie mogą korzystać z internetu. Poproszono mnie o poprawienie tej sytuacji. Niestety nie wiem o co chodzi... Jak w tym modelu wyłączyć to "rozsyłanie własnej indeksacji"?
Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: D-link dir-300 - rozsyłanie indeksacji
Prawdopodobnie nie chodzi o indeksację a o adresację po DHCP.Gujet pisze:jakoby mój router rozsyłał po sieci własną indeksację
Pewnie masz źle podłączony kabel od dostawcy (powinien być na porcie WAN) ale skoro Ci działa to opisz jak masz podłączony router?
Nie pomagam na PW!
-
Opiszę z pamięci, a jak wrócę z pracy do domu, to jeszcze sprawdzę:
Kabel, którym dostarczany jest internet do domu, mam wetknięty w gniazdo routera z napisem "internet". No i to tyle kabli, bo zrobiłem w domu wi-fi.
Zobaczę jeszcze czy na pewno kabel jest w odpowiednim gnieździe, ale czy to w ogóle możliwe, żeby był wetknięty nie tam gdzie trzeba, a internet działał?
Kabel, którym dostarczany jest internet do domu, mam wetknięty w gniazdo routera z napisem "internet". No i to tyle kabli, bo zrobiłem w domu wi-fi.
Zobaczę jeszcze czy na pewno kabel jest w odpowiednim gnieździe, ale czy to w ogóle możliwe, żeby był wetknięty nie tam gdzie trzeba, a internet działał?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli dostawca nie filtruje po MAC czy nie stosuje jakichś zabezpieczeń to tak (router działa tylko jako AP).Gujet pisze:żeby był wetknięty nie tam gdzie trzeba, a internet działał?
Nie pomagam na PW!
-
Dobra, sprawdzę w domu jak jest podłączony i dam znać.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Gujet, jeszcze sprawdź:
- czy masz wyłączone UPnP
- wyłączony Multicast Streams
- wyłączone trasy na zakładce routing
- czy masz wyłączone UPnP
- wyłączony Multicast Streams
- wyłączone trasy na zakładce routing
-
Provider odciął mi internet, więc nie mogłem tu zajrzeć wczoraj 
Kabel do routera jest podłączony dobrze.
- UPnP
- Multicast Streams
- trasy na zakładce routing
Sprawdzę - rozumiem, że wszystko to powinno być wyłączone...?

Kabel do routera jest podłączony dobrze.
- UPnP
- Multicast Streams
- trasy na zakładce routing
Sprawdzę - rozumiem, że wszystko to powinno być wyłączone...?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak jest.Gujet pisze:rozumiem, że wszystko to powinno być wyłączone...?
Jeśli dalej będą problemy to spróbuj dopytać dostawcę o co konkretnie chodzi - jaką indeksację i czego.
-
Wcześniej napisaliście, że"router działa tylko jako AP" - wydaje mi się, że gdzieś kiedyś widziałem w ustawieniach routera, czy ma działać w trybie AP - może to wyłączę? 

- wojteks
- *** Administrator ***
Jak ma miec WiFi to musi pracowac w trybie AP ale to tylko jedna z funkcji.Gujet pisze:czy ma działać w trybie AP
Jak masz rozsądny kontakt z dostawcą to router pod pachę i do dostawcy niech skonfigurują/wyjaśnią co jest źle.
Nie pomagam na PW!
-
Raczej będą chcieli za to kasę - w ostateczności zaproszę ich do domu. Skoro i tak mam płacić... Choć oczywiście sam najpierw spróbuję zrobić, to co mi polecacie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Gujet, jest jeszcze inne rozwiązanie - odpalić DD-WRT na tym sprzęcie. Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś zgłaszał jakieś podobne problemy.
-
A co to jest DD-WRT?Jo_gurt pisze:Gujet, jest jeszcze inne rozwiązanie - odpalić DD-WRT na tym sprzęcie. Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś zgłaszał jakieś podobne problemy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
-
Czaję. Podłubię dziś więcej w routerze i zadzwonię do providera, żeby więcej powiedzieli.
-
Router jest włączony od soboty i jak do tej pory Administrator nie dzwoni (obiecał monitorować).
Co zrobiłem? Wyłączyłem Multicast i Streams i sprawdziłem trasy na zakładce routing (było czysto).
UPnP zostawiłem ze względu na Pro Evolution Soccer 2009, które mi powiedziało, że byłoby miło gdyby UPnP na routerze było włączone.
Ciekawostka jest taka, że router działał od października i nikt w nim nie dłubał, a problemy zaczęły się w grudniu przed świętami (od razu zadzwonili do mnie). Może po prostu odpoczynek świąteczny pomógł temu urządzeniu
Anyway, dzięki za pomoc
Co zrobiłem? Wyłączyłem Multicast i Streams i sprawdziłem trasy na zakładce routing (było czysto).
UPnP zostawiłem ze względu na Pro Evolution Soccer 2009, które mi powiedziało, że byłoby miło gdyby UPnP na routerze było włączone.
Ciekawostka jest taka, że router działał od października i nikt w nim nie dłubał, a problemy zaczęły się w grudniu przed świętami (od razu zadzwonili do mnie). Może po prostu odpoczynek świąteczny pomógł temu urządzeniu

Anyway, dzięki za pomoc