internet radiowy + dwa routery airlive wl-5460 i wl-5450
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
internet radiowy + dwa routery airlive wl-5460 i wl-5450
Witam!
Na początku chciałem się przywitać jako nowy użytkownik.
Opisze dokładnie mój problem żeby wszystko było jasne.
Ostatnio miałem przeprowadzke i chciałem założyć internet bezprzewodowy żeby można było korzystać w całym domu. Niestety nie było mnie tego dnia kiedy mój dostawca zakładał sieć. Po przyjeździe okazało się że zrobili to tak, że na zewnątrz mam normalną antene która odbieram sygnał, kabelkiem idzie do pierwszego routera wl-5460 i później jest połączony kablem lan z routerem wl-5450 a ten rozsyła sygnał po domu bezprzewodowo. Problem w tym taki ze routery zabezpieczyli hasłami a ja przyjechałem z laptopem i ustawili neta tylko na jednego kompa poprzez filtrowanie mac. Zadzwoniłem do dostawcy i delikatnie mówiąc pokłóciłem się z nim hehe. Powiedział tylko tyle żebym zresetował router który rozsyła po domu i sam skonfigurował. No to zabrałem sie za to i niby się udało ale. I tu własnie sendo problemu. Komputery nie zawsze łapały ip, ręcznie jak ustawiałem to też nie za bardzo działało. Często internet poprostu przestawał chodzić. Trzeba było przy routerze znów grzebać. Zrobiłem jeszcze taką rzecz, że połączylem sie bezpośrednio kablem lan z pierwszym routerem wl-5460 i internet śmiga ok. I teraz prośba o pomoc jak dobrze skonfigurować ten drugi router 5450 żeby działało wszystko ok czy dhcp jakieś ustawiać czy ten tryb repeater.
Bardzo proszę o pomoc bo to naprawde denerwujące już jest.
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Na początku chciałem się przywitać jako nowy użytkownik.
Opisze dokładnie mój problem żeby wszystko było jasne.
Ostatnio miałem przeprowadzke i chciałem założyć internet bezprzewodowy żeby można było korzystać w całym domu. Niestety nie było mnie tego dnia kiedy mój dostawca zakładał sieć. Po przyjeździe okazało się że zrobili to tak, że na zewnątrz mam normalną antene która odbieram sygnał, kabelkiem idzie do pierwszego routera wl-5460 i później jest połączony kablem lan z routerem wl-5450 a ten rozsyła sygnał po domu bezprzewodowo. Problem w tym taki ze routery zabezpieczyli hasłami a ja przyjechałem z laptopem i ustawili neta tylko na jednego kompa poprzez filtrowanie mac. Zadzwoniłem do dostawcy i delikatnie mówiąc pokłóciłem się z nim hehe. Powiedział tylko tyle żebym zresetował router który rozsyła po domu i sam skonfigurował. No to zabrałem sie za to i niby się udało ale. I tu własnie sendo problemu. Komputery nie zawsze łapały ip, ręcznie jak ustawiałem to też nie za bardzo działało. Często internet poprostu przestawał chodzić. Trzeba było przy routerze znów grzebać. Zrobiłem jeszcze taką rzecz, że połączylem sie bezpośrednio kablem lan z pierwszym routerem wl-5460 i internet śmiga ok. I teraz prośba o pomoc jak dobrze skonfigurować ten drugi router 5450 żeby działało wszystko ok czy dhcp jakieś ustawiać czy ten tryb repeater.
Bardzo proszę o pomoc bo to naprawde denerwujące już jest.
Z góry dzięki za odpowiedzi!
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: internet radiowy + dwa routery airlive wl-5460 i wl-5450
To nie router, to Acces Point.bastek1604 pisze:routerem wl-5450
Tak powinno być wl-5450 pracuje jako AP nadawczy na dom.bastek1604 pisze:wl-5460 i później jest połączony kablem lan z routerem wl-5450
Przeciez do tego AP jest polska instrukcja z przykładami więc czego nie wiesz?bastek1604 pisze:I teraz prośba o
Nie pomagam na PW!
-
czyli co mam ustawic tryb WDS Repeater? a jak z ustawieniami dhcp(client, server, disable) ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Po co? Ustaw tryb AP, włącz szyfrowanie WPA-PSK albo WPA2 i podłącz do tej sieci WiFi laptopa.bastek1604 pisze:czyli co mam ustawic tryb WDS Repeater
Adres IP wl-5450 ustaw na 1 większy niż wl-5460 (na sztywno żeby łatwo było tym AP zarządzać)
Nie pomagam na PW!
-
ok ustawilem normalnie ap szyfrowanie ap i w konfiguracji dhcp dalem disable ustawilem ip na 192.168.100.253 a brame domyslna na 192.168.100.252 czyli ip tego pierwszego routera wl-5460 bo taki chyba zostawili i nic nie zmieniali. Jeszcze na sztywno przypisalem na dwoch komputerach ip i jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> chodzi. Potestuje i zobaczymy czy bedzie ok.
Dzieki za info!
A jeszcze jedno możliwe że tak net dziwnie działał przez to że routery miały ten sam ip? Tzn w ap 5450 ip i brama były takie same czyli 192.168.100.252?
Dzieki za info!
A jeszcze jedno możliwe że tak net dziwnie działał przez to że routery miały ten sam ip? Tzn w ap 5450 ip i brama były takie same czyli 192.168.100.252?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, możliwe, konflikty adresów powodują różne problemy.bastek1604 pisze:A jeszcze jedno możliwe że tak net dziwnie działał przez to że routery miały ten sam ip?
Adres IP i brama tego samego urządzenia? Raczej nie powinno sprawiać problemów.bastek1604 pisze:Tzn w ap 5450 ip i brama były takie same czyli 192.168.100.252?
-
ok dzięki wielkie za info. Jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> wszystko śmiga. Jak coś się będzie działo niedobrego to napisze 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
ponawiam prosbe o pomoc!
Wszystko niby chodzi ok ale jest taki problem ze internet sie co chwile sam z siebie rozlancza i po chwili znow polaczony. Ustawilem reczne ip i to samo.
Prosze o pomoc!
Wszystko niby chodzi ok ale jest taki problem ze internet sie co chwile sam z siebie rozlancza i po chwili znow polaczony. Ustawilem reczne ip i to samo.
Prosze o pomoc!
- wojteks
- *** Administrator ***
Co mamy rozumieć przez "rozłącza"?bastek1604 pisze:niby chodzi ok ale jest taki problem ze internet sie co chwile sam z siebie rozlancza
Czy zanika połaczenie WiFi na komputerze czy może transmisja przestaje iść?
Opisz to bliżej, zrób jakieś testy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> do onetu
Nie pomagam na PW!
-
poprostu dziala sobie internet i co jakis czas zanika polaczenie wifi. Strony nie dzialaja kilka sekund i system zaczyna normalnie laczyc z netem i po chwili znow dziala. Jest to strasznie denerwujace i co moze byc tego przyczyna?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Zobacz, może tu jest rozwiązanie: > Pogorszył mi się sygnał WiFi. Zrywa mi połączenie WiFi. Pogorszył mi się transfer przez sieć 'radiową'. Co mam robić? <bastek1604 pisze:co jakis czas zanika polaczenie wifi
Np. może ktoś kupił sobie router na święta i ustawił ten sam kanał co jest ustawiony u Ciebie?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.