Witam Po tym jak ostatnio pomogliście mi skonfigurować mojego d linka
dziś przychodzę do was z Wireless-G ADSL Home Gateway.
A otóż mam na nim problem z pograniem w LAN tj w sieci domowej w grę age of empers 2.
Doszedłem do wniosków (po wielu próbach i nieprzespanych nocach),
iż problem tkwi w portach.
Proszę powiedzcie mi jakiego zakresu porty wisac mu w to - (a może w coś innego) (pozmieniawszy te od 1 do 14 bo były tam 0a, ale nic nie ruszyło wyłączenie firewall tez nie pomaga ).
A oto scren http://s4.zapodaj.net/97401426.jpg.html
Skąd mamy wiedzieć jakich portów potrzebuje Twoja gra, czy tak trudno to najpierw wyszukać. Na próbę możesz komputer do DMZ wstawić i zobaczysz czy działa (oczywiście najpierw firewall musi być dobrze skonfigurowany)
Games Notes Ports
Age of Empires II 23978. Mam port, pytanie czy w Application pod jaki ten port będzie działać wpisać cokolwiek np aoe czy docelowa nazwe programu np: aoe.exe Po wpisaniu tego portu i nazwy docelowej pliku gry
dalej występuje problem.
Nazwa aplikacji nie jest ważna w przekierowaniu, to tylko informacja czego dotyczy to przekierowanie. Widzę że nawet nie przeglądnąłeś linków które Ci podstawiłem.
Już zaskoczyłem o co Ci chodzi.
Niestety przekierowanie tego samego portu dla róznych IP nie zadziała, źle to wpisałeś.
Napisz jaki ma IP Twój komputer z którego chcesz grać?
Jeżeli się chcesz łączyć z drugim komputerem w domu, na którym masz serwer to router nie ma nic do tego. Ważny jest firewal windows (ewentualnie antywirus). Chyba że chcesz się łączyć z 2 komputerów do zewnętrznego serwera bo wtedy faktycznie przekierowanie jest potrzebne.
szukajek pisze:Słuchaj firewale obu komputerów są wyłączone (zapora windows).
Antywirus nod, na jednym wyłączony.
Ale na innych komputerach więc stawiam na to, że zapora nie do końca jest wyłączona (lepiej ją włączyć i udostępnić/otworzyć w niej porty). Tak samo antywirus, to że jest wyłączony nie znaczy że nie blokuje portów (ale nod' a nie znam).
Ok zrobiłem mu coś takiego zaraz też wpisze na tamtym kompie i sprawdzimy http://s6.zapodaj.net/62752268.jpg.html
nic z tego ja już mam dosyć poddaje się dziękuje za cenne wskazówki