Mieszkam w takim ciekawym miejscu, gdzie jestem skazany na internet przez GSM.
Najbliższe przekaźniki w Nowej Soli, jak na obrazku z tego linka:

Modem Huawei E220 w stodole, podłączony przedłużkami USB, ok 3-4m nad ziemią, jescze 1m do dachu brakuje.
Punkt A to ja, aktualnie łapię EDGE ze słupa B - Lac:31065, CID:3114, -85dBm, 14dBi, 20% wg Topnetinfo. Zdarza się obierać EDGE ze słupa C, jest wtedy -87dBm, 13dBi, 15%. Sygnał spada do 10-15% przy deszczu, w dzień [obciążenie przekaźników?] itp.
Słup D to HDSPA, testowane w samochodzie z laptopem. Kilka razy Topnetinfo ze wsi pokazał mi ten przekaźnik - -103dBm, 5dBi, 0%, ale nie nawiąże połączenia :)
Problemów mam kilka... zasadniczy jest taki, czy mam szansę złapać z takiej odległości HDSPA. Jeżeli tak, to z jaką anteną? W polecanym przez forum sklepie bestpartner są panele o zysku 20dBi i 15dBi, różniące się kolosalnie ceną - jeżeli mógłbym 'złapać' zasięg HDSPA mogę dołożyć te 300zł na lepszą - ale pewnie nie sprawdzę tego bez kupna anteny :(
Antenę moge wywalić na dach stodoły, wyjdzie to ok 5 może 6m nad ziemią, poniżej linii lasu. Maszt póki co odpada - kilka metrów rury nie problem, ale na razie nie zrobię instalacji odgromowej [czytałem temat kolegi który postawił 20m maszt i odbierał HDSPA z kilkunastu km].
Teraz problemy pomniejsze:
Połącznie EDGE jest tak samo wrażliwe na las i inne przeszkody, czy mniej od UMTS/HDSPA? Jeśli tak to duża różnica? Z tego co tu wyczytałem, przy 7km z tego połowa las nie powinno mi w ogóle nic działać, a tu miła niespodzianka ^^
Póki co kupię antene do EDGE, żeby ustabilizować parametry - mam transfer od 0 do 10 kb/s, pingi google.com od 250 do 1500 - tutaj antena panel 15dBi powinna wystarczyć?
W tej chwili mam modem na 2 przedłużkach USB, w sumie 10m, powieszony na belce stodoly :). Kabelek z zestawu miał 2 wtyczki USB, ja mam wpiętą jedną - 2 są po to, żeby nie przeciążyć gniazdka USB? [max 500mA na jedno o ile dobrze pamiętam, ile pobiera nadający modem?] Na jednym działa, ale... może mieć to wpływ na parametry połączenia, czy gdyby zabrakło modemowi prądu by w ogóle połączenia nie zestawił? Nie wiem czy dokupywać przedłużek USB i puścić 2 równolegle czy zostawić jak jest.
Z anteny na dachu wystarczy 5m przewodu do połączenia się z modemem - nie da to strat sygnału przesądzajacych o działaniu, prawda?
Modem Huwaei mogę rozdłubać i przylutować bezpośrednio antenę. Tu pytanie o modemy - wszystkie mają podobne parametry wbudowanych odbiorników, czy może mogę kupić coś znacznie skuteczniejszego od E220?
Tyle na razie :) Dziękuję za ew. pomoc i ciekawe forum z wieloma pożytecznymi informacjami ^_^
Takayuki