iPlus - denerwujący problem.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Norman Mapeza
Początkujący użytkownik forum

iPlus - denerwujący problem.

Post autor: Norman Mapeza »

Witajcie. Przeglądałem tematy i nie znalazłem dokładnej odp. na mój problem, zwracam się więc do osób znających się na rzeczy o radę...
Używam modemu NetBox podłączonego do kompa stacjonarnego, obecnie mieszkam na solidnej wiosce:) więc transfer mam ten wolniejszy, kiedy ściągam pliki downloaderem mozilli bądź FlashGet to wszystko idzie stabilnie.. problem zaczyna się gdy ściągam torrenty,kiedy pozostawiam kompa samego sobie to bardzo często dzieje się tak,że przerywa transfer... niby połączenie jest "w toku" ale faktycznie internet nie działa. Sieć zakakuje po rozłączeniu i ponownym połączeniu, czasami musze nawet wyłączać i włączać modem w panelu. Czasami idzie bardzo dobrze i nie rozłącza więc nie wiem w czym tkwi problem. Ostatnio wykupiłem sobie dynamiczne IP ale nic nie pomogło. W BOT poradził mi, żebym ściągnąl nową wersję iPlus Manager, nie wziąłem tego poważnie oczywiście bo ja nawet tego nie używam, nie miałem ochoty z nim gadać, wole zwrócić się o pomoc tutaj.
Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam
arab79
Użytkownik forum

Re: iPlus - denerwujący problem.

Post autor: arab79 »

Ja mam podobny problem tylko z Nokią 6021:( Mogę oglądać stronki i wszystko chodzi jak burza, w pewnym momencie wszystko się zawiesza a połączenie Dial Up jest nadal aktywne. To może mi się zdzrzyć nawet 10s po odpaleniu połączenia. Zazwyczaj pomaga wyłączenie i włączenie telefonu. Podejrzewam że magicy z iPlus znowu coś kombiują:( Również mam poubliczne dynamiczne IP.
coolpa

Post autor: coolpa »

Ja mam to samo.
Wszystko smiga bez problemu a w pewnym momencie koniec... nie ma transferu chociaz połączenie jest aktywne. Pomaga tylko rozlaczenie i ponowne ustanowienie polaczenia. Czasem zdaza mi sie tak co 15minut a czasem dziala baz problemu cały dzień. (przy wiekszym transferze sie częsciej blokuje)
Mam modem Option Globetrotter 3G Quad i pracuje w technologii UMTS.
Czyzby rzeczywiście cos w Plusie,,,??
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Myślę, że nia ma osób, którym by się to nie zdarzało. Chyba tak już ma być. Jedna z wielu wad internetu komórkowego. Też mi się to zdarza raz na jakiś czas. Nie jestem w stanie nic na to zaradzić i myślę, że się nie da nic zrobić.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
seboo
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: seboo »

u mnie nie zdarzalo sie to przez 3 miesiace - teraz zdarza sie raz na tydzien
Grzegorz20
Użytkownik forum

Post autor: Grzegorz20 »

ja tak mam wyłącznie wtedy kiedy ściagam np kilka plikow i kazdy z innego serwera albo sciagam z serwera pliczek do tego sciagam film przez op2m i np do tego jeszcze wysyłam cos na serwer i do tego gg wtedy internet chodzi maksymalnie kilka godz i jak wyłacze monitor na noc to zawsze ale to zawsze po ok 1 od wyłączenia monitora sie rozłącza internet dlatego iplus mnie nauczył ze jak sie cos sciaga to maks z dwoch roznym miejsc!!!!
Rogall
Użytkownik forum

Post autor: Rogall »

mam to samo :) myślałem że to wina telefonu którym się łacze, ale teraz podejrzewam że to spawa zmiany nadajników gsm, telefon przeskakuje z jednego na drugi i połączenie sie zawiesza, może antena kierunkowa mogłaby pomóc albo zablokowanie telefonu na jednego bts'a
Awatar użytkownika
dormario
Stały użytkownik forum

Post autor: dormario »

Problem jak widać nie jest odosobniony. Ja też tak miałem, chociaż ostatnio już nie. Nie wiem co mogłobyć przyczyną tego ale wydaje mi się, że wina w tym, że komp podczas dłuższej pracy strasznie się zamula. Ja systamatycznie czyszczę kompa z tymczasowych oraz różnych błędów i odziwo problemu już u mnie nie ma.
Używam: Odkurzacz pro 10. TuneUP Utilities 2006 oraz CCleaner.
Spróbujcie poczyścić rejestry może i wam się polepszy :wink:
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Dodać powinienem, że nie rozłącza mnie ot tak sobie, dzieje się tak tylko wtedy, jak włączę emula. Działa czasami po 9-10godzin i wtedy się zdarza, że jak rano wstaję to jest rozłączony. Wiadomo jak emule ciągnie, więc nawet się tym nie przjmuję.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
dormario
Stały użytkownik forum

Szadzik pisze:Dodać powinienem, że nie rozłącza mnie ot tak sobie, dzieje się tak tylko wtedy, jak włączę emula. Działa czasami po 9-10godzin i wtedy się zdarza, że jak rano wstaję to jest rozłączony. Wiadomo jak emule ciągnie, więc nawet się tym nie przjmuję.
Właśnie i ja wtedy tak miałem spróbuj poczyścić kompa powinno pomóc :)
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Enzo »

U mnie też zdarza się coś podobnego, największe problemy są koło południa, kiedy ściągam jakieś większe pliki z np. rapida lub badongo. Wieczorem lub w nocy nie mam, albo nie zauważyłem, takich problemów.
iPlus+E61i=FUN
MichałP

Post autor: MichałP »

Witam
Ja mam identyczne problemy jak wyżej, tyle, że zdarzają się tylko w momencie gdy odpalam jakikolwiek program p2p. Ostatnio zauważyłem jednak że w momencie jak nie mam gg włączonego to np. eMule działa stabilnie( tzn. rozłącza sie po 10 godzinach a nie po 1, 2).IP publiczne dynamiczne nic nie dało a nawet miałem więcej problemów, o czym pisałem w innym poście.
Pozdrawiam
eclipse
Użytkownik forum

Post autor: eclipse »

Nie wiem od czego to zależy, ale z doświadczenia wiem, że nie przy wszystkich klientach p2p zrywa połączenie. I tak: torrenty- polecam BitSpirit-nie zrywa łącza, gnutella-najleszy LimeWire-nie zrywa, BearShare-rzadko zrywa-polecam. Innych sieci proponuję nie ruszać.
Mam se gc75, trzymam się powyższego i jakoś mi śmiga. Peace 8)
Norman Mapeza

Post autor: Norman Mapeza »

Ja używałem BiT Spirita i też zrywało. Przerzuciłem się na Azureus i jeden dzień miałem spokój:) Teraz zrywki to już norma... to jakaś podejrzana sprawa... FlashGet można ściągać non stop i nic nie rozłącza...
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

eclipse pisze:... I tak: torrenty- polecam BitSpirit-nie zrywa łącza, gnutella-najleszy LimeWire-nie zrywa, BearShare-rzadko zrywa-polecam. Innych sieci proponuję nie ruszać.
Mam se gc75, trzymam się powyższego i jakoś mi śmiga. Peace 8)
Hmmm, dziwne, że nie wymieniasz osiołka. Ja jadę tylko na osiołku i po 12 godzin czasami chodzi i nie zrywa.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
dormario
Stały użytkownik forum

Szadzik pisze: Hmmm, dziwne, że nie wymieniasz osiołka. Ja jadę tylko na osiołku i po 12 godzin czasami chodzi i nie zrywa.
No właśnie eMule u mnie też jest stabilny.
eclipse
Użytkownik forum

eMula nie wymieniłem w swoim wywodzie, ponieważ to on byl u mnie głównym sprawcą "zrywu". Tak na marginesie, podobno nasz problem związany jest z zasilaczem, ale dzięki odpowiedniemu doborowi klientów p2p (i wykluczeniu osiołka) uniknąłem wymiany tego podzespołu. PEACE 8)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

@eclipse - nie wszyscy piszący tutaj mają jeden modem. Ja mam SE GC85 i problemów z zasilaniem nie mam a mimo to mi połączenie raz na jakiś czas zrywa.
Back to the Future ;)
eclipse
Użytkownik forum

Drogi Szadzik!!! :)
Uwaga po zasilaczu nie dotyczyla tylko mojego modemu (SE GC75).
Napisalem tylko to co gdzies wyczytalem, nie wiem czy to prawda bo nie testowalem. 8) peace 8)

Post autor: Karma »

Faktycznie, na p2m sie nie rozlancza, cała noc chodzi na maxa (25kB/s) i sciagam całe 700mb. Co do torrentów - mam ip dynamiczne i obojetnie ktora pora dnia, po paru minutach sie rozlancza, obojetnie jakim programem bym nie sciagał (chodzi oczywiście o p2p) to i tak są problemy z połączeniem.
Mi się wydaje ze nie ma rady na to, problem był, jest i będzie. A na dodatek nie wizdomo czyja to wina, operatora czy producenta modemów? Jak dzwoniłem do BOKu to mówili, że to wina modemu (nagrzewanie sie modemu) ale bardzo w to wątpie. Gdyby tak było to by p2m tak samo chodził ale przeciez tak nie jest. Coś czuje ze plus dał blokade na programy p2p (i własnie ona tak skutkuje) hmmm... jesli faktycznie tak jest to powinni napisac o tym w umowie (o ile wiem nie ma nic takiego) A czy to może być powód rezygnacji z iplusa? zbytnio nie wywiązują się z umowy.
ODPOWIEDZ