budowa prostej siecią 5 Ghz
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
budowa prostej siecią 5 Ghz
Witam wszystkich i proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu .Czytałem kilka tematów na tym forum i trochę przejaśniał mi w głowie ale wiele pytań pozostało i bardzo proszę o pomoc .
Potrzeba przesłać internet z domku jednorodzinnego na 1.5 km do drugiego domu a może nawet do dwóch .Jak każdy człowieczek jestem uzależniony od finansów i dla tego zaczynam od jakiegoś projektu nie za drogo wypasionego ale miarę dobrego .po między stacjami są jakieś drzewa ale nie duże i można powiedzieć że dachy będą się widziały .sieć chciałbym oprzeć na paśmie 5Ghz ze względu na występowanie kilku radiówek na 2.4 (dość dużo ok 200 odbiorców a sieć działa bardzo powoli i bardzo drogo ) na początek mamy łącze 1Mb ale chcemy podnieś nawet do 4 Mb (neostrada lub netia) jak będzie taka potrzeba obaj używamy sieci nie tylko do przeglądania WWW ale także do P2P więc trzeba podzielić jakoś to sprawiedliwie żebyśmy obaj nie blokowali sobie całego pasma na jakimś prostym routerze linuksowym (tak radzą w innych tematach koledzy na tym forum ) a jakby się to udało to mamy jeszcze jednego biedaka który by się dorzucił jakby to zadziałało dla tego mówiłem o trzecim odbiorcy .
Jestem laikiem w tym temacie a wybór urządzeń bardzo trudny są coraz nowsze a ja nie mam pieniędzy na doświadczenia tylko na sprawdzone rozwiązania proszę więc o jakiś schemat co z czym połączyć w jakiej kolejności i jak podzielić sygnał no i o dobór urządzeń .
pozdrawiam : necik
Potrzeba przesłać internet z domku jednorodzinnego na 1.5 km do drugiego domu a może nawet do dwóch .Jak każdy człowieczek jestem uzależniony od finansów i dla tego zaczynam od jakiegoś projektu nie za drogo wypasionego ale miarę dobrego .po między stacjami są jakieś drzewa ale nie duże i można powiedzieć że dachy będą się widziały .sieć chciałbym oprzeć na paśmie 5Ghz ze względu na występowanie kilku radiówek na 2.4 (dość dużo ok 200 odbiorców a sieć działa bardzo powoli i bardzo drogo ) na początek mamy łącze 1Mb ale chcemy podnieś nawet do 4 Mb (neostrada lub netia) jak będzie taka potrzeba obaj używamy sieci nie tylko do przeglądania WWW ale także do P2P więc trzeba podzielić jakoś to sprawiedliwie żebyśmy obaj nie blokowali sobie całego pasma na jakimś prostym routerze linuksowym (tak radzą w innych tematach koledzy na tym forum ) a jakby się to udało to mamy jeszcze jednego biedaka który by się dorzucił jakby to zadziałało dla tego mówiłem o trzecim odbiorcy .
Jestem laikiem w tym temacie a wybór urządzeń bardzo trudny są coraz nowsze a ja nie mam pieniędzy na doświadczenia tylko na sprawdzone rozwiązania proszę więc o jakiś schemat co z czym połączyć w jakiej kolejności i jak podzielić sygnał no i o dobór urządzeń .
pozdrawiam : necik
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: budowa prostej siecią 5 Ghz
Mógłbyś narysować jakiś schemat rozmieszczenia tych domów? Generalnie chodzi o kąt między liniami łączącymi klientów ze stacją bazową (czyli domem z którego chcesz rozsyłąć sygnał).
Jaki konkretnie masz dostęp do neta?
Jaki konkretnie masz dostęp do neta?
-
obaj odbiorcy będą odsunięci od siebie ok 300m kąt nie przekroczy 15% teraz jestem na łasce kuzyna korzystam z netu u niego w domu i trochę w pracy ale nie ma jak to u siebie dodam że nie mam możliwości technicznej podpięcia się do sieci tpsa 

Ostatnio zmieniony 2008-12-30, 17:48 przez necik, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To proponuję w tej kwestii Dialog lub Sferie bo nie znalazłem w regulaminie, że można dzielić łącze za lokal. Proponuję jednak poczytać na wszelki wypadek jeszcze. Sferia z usługą Sferiostrada ma dość dobrą cenę na 6Mb/s.necik pisze:na początek mamy łącze 1Mb ale chcemy podnieś nawet do 4 Mb (neostrada lub netia)
-
kwestia operatora jest otwarta bo za miesiąc kończy się umowa z Netią tak że nie ma problemu
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn obaj są w odległości ok 1,5km, a odległość między nimi wynosi ok. 300m?
W takim razie kąt między nimi to ok 6st, więc można załatwić panelem a nie dookólną na bazie.
Np takie panele dla każdego: http://www.interline.pl/htdocs/modules/ ... N-19/5X-HV (wzięte z zapasem troszkę, prawdopodobnie poszło by na 14dBi, ale takie jest wifi - 100% pewności nie ma póki się nie sprawdzi)
Do tego AP na 5GHz (niestety to wydatek ok 250zł/szt).
Router zależnie od neta.
Pamiętaj, że 5GHz wymaga bardzo dobrej widoczności anten (2,4 na takie odległości też).
W takim razie kąt między nimi to ok 6st, więc można załatwić panelem a nie dookólną na bazie.
Np takie panele dla każdego: http://www.interline.pl/htdocs/modules/ ... N-19/5X-HV (wzięte z zapasem troszkę, prawdopodobnie poszło by na 14dBi, ale takie jest wifi - 100% pewności nie ma póki się nie sprawdzi)
Router zależnie od neta.
Pamiętaj, że 5GHz wymaga bardzo dobrej widoczności anten (2,4 na takie odległości też).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To sprawdź jeszcze możliwości techniczne czy 6Mb/s poleci.necik pisze:kwestia operatora jest otwarta bo za miesiąc kończy się umowa z Netią tak że nie ma problemu
necik, pisz zdania poprawnie, z dużej litery i ze znakami przestankowymi.
Do tylu komputerów z P2P to chyba jakiś lepszy by był potrzebny.Jo_gurt pisze:Router zależnie od neta.
Chyba, że kupić jakiś komputer za 200-300zł, zrobić zarządzanie online i wrzucać na ten jeden pliki które chce się ściągać. Jak się ściągą to po sieci (np. z użyciem total copy, żeby nieco ograniczyć transfer) gotowy plik pociągnąć zamiast nonstop pasmo zawalać.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nanostation5 za 300 PLN i po sprawie.Jo_gurt pisze:W takim razie kąt między nimi to ok 6st, więc można załatwić panelem a nie dookólną na bazie.
Np takie panele dla każdego: http://www.interline.pl/h...NT-PAN-19/5X-HV (wzięte z zapasem troszkę, prawdopodobnie poszło by na 14dBi, ale takie jest wifi - 100% pewności nie ma póki się nie sprawdzi)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Myślałem o tym, ale NS5 ma 14dBi. Ciężko mi ocenić czy na 1,5km to będzie śmigać bez problemów (dlatego pisałem o zapasie). Duże szanse, że tak, ale...
-
Ale można podłączyć anten zewnętrzną może to pomysł tylko czy taki amator dałby sobie rade z konfiguracja ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
necik, nie bardzo rozumiem o co pytasz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bez anteny zewnętrznej to zapomnij o linku. NS5 czy to co koledzy proponowali wcześniej Jest z definicji urządzeniem/anteną zewnętrzną. Czyli na domach musicie postawić jakieś maszty (do 3m bez pozwolenia/zgłoszenia budowlanego). Anteny muszą się widzieć bez przeszkód i jeszcze musi być czysta strefa Freshnela.necik pisze:Ale można podłączyć anten zewnętrzną może to pomysł tylko czy taki
Jeżeli to ma być z usługi neostradopodobnej to router z modemem ADSL draytek ( www.draytek.pl ) albo jeżeli DSLo podobna usługa (z modemem dostawcy który ma wyjście rj45) to Linksys wrt54gl jako router i przy okazji AP na 2.4GHz w domu dostawcy internetu.
Nie pomagam na PW!
-
Jo_gurt, do urządzenia NanoStation5 można podłączyć dodatkową antenę (mocniejszą ) więc to dodatkowy koszt ,ale i alternatywa jakby 14 dBi była za słaba a konfiguracja no cóż trzeba ustawić wszystkie parametry nie wiem czy laik to da radę zrobić ustawić połączenie sieciowe jet łatwe ale konfiguracja całej sieci 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn co konkretnie masz na myśli? Adresacja? QoS?necik pisze:konfiguracja całej sieci
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Wystarczy.Jo_gurt pisze:ale NS5 ma 14dBi.
Jak testowałem lokalnego ISP to (przez jedno drzewo !) NS5 na 1300m spinała się z bazą (jakieś sektory pewnie koło 17 dBi) na poziomie -70.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czyli mocniejsza antena na bazie, mniejsza odległość i poziom sygnału na granicy.Patryk_ pisze:Jak testowałem lokalnego ISP to (przez jedno drzewo !) NS5 na 1300m spinała się z bazą (jakieś sektory pewnie koło 17 dBi) na poziomie -70.
-
Witam ponownie .
z tego co piszecie to chyba taka kolejność jest potrzebna
stacja badawcza gniazdo z internetem -->router --> połączenie skrętką z rj45 -->Nanostation5 i w razie za słabej anteny dodatkowa jakaś sektorowa i podnieść ja jeszcze wyżej na maszcie.
Z routera można będzie podłączyć komputer administratora.
stacja odbiorcza to: Nanostation5--> rj45 skrętka rj45 --> i karta sieciowa
w przypadku zakłóceń dołączyć jakąś antenę kierunkową .
jeżeli to by mogło być to jeszcze jaki musi być router na nas trzech żebyśmy mogli sie się wzajemnie nie blokować .
a teraz pytanie od laika Nanostation5 może służyć zamiast rutera czy tylko jako AP wybaczcie ale ja naprawdę się nie znam
z tego co piszecie to chyba taka kolejność jest potrzebna
stacja badawcza gniazdo z internetem -->router --> połączenie skrętką z rj45 -->Nanostation5 i w razie za słabej anteny dodatkowa jakaś sektorowa i podnieść ja jeszcze wyżej na maszcie.
Z routera można będzie podłączyć komputer administratora.
stacja odbiorcza to: Nanostation5--> rj45 skrętka rj45 --> i karta sieciowa
w przypadku zakłóceń dołączyć jakąś antenę kierunkową .
jeżeli to by mogło być to jeszcze jaki musi być router na nas trzech żebyśmy mogli sie się wzajemnie nie blokować .
a teraz pytanie od laika Nanostation5 może służyć zamiast rutera czy tylko jako AP wybaczcie ale ja naprawdę się nie znam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Schematy OK.
Tutaj emulator: http://www.i4wifi.cz/inc/_doc/Promo/nan ... ex.cgi.htm
Albo coś z oferty DrayTek albo sprzęt na który można wrzucić Tomato (Linksys WRT54GL, Asus WL-500g Premium v1).necik pisze:jeżeli to by mogło być to jeszcze jaki musi być router na nas trzech żebyśmy mogli sie się wzajemnie nie blokować .
Tzn jest tam funkcjonalność routera, ale nie wiem czy ma NATa.necik pisze:a teraz pytanie od laika Nanostation5 może służyć zamiast rutera czy tylko jako AP wybaczcie ale ja naprawdę się nie znam
Tutaj emulator: http://www.i4wifi.cz/inc/_doc/Promo/nan ... ex.cgi.htm
-
Witam w Nowym Roku i pozdrawiam wszystkich .
Mam pytanie dotyczące routera ; na co zwrócić uwagę w doborze .
Czy na pewno router da radę podzielić łącze sprawiedliwie aby jedna osoba nie blokowała reszty, na jaki parametr trzeba zwrócić uwagę w doborze aby router mógł podzielić łącze , ale także i odpowiednio kolejkować a może rzucić się na serwer jakiś śmieszny dało by się skonfigurować w podobnych pieniądzach i jeszcze jedno czy któryś z routerów może ma wykres ruchu odbywającego się w sieci
Mam pytanie dotyczące routera ; na co zwrócić uwagę w doborze .
Czy na pewno router da radę podzielić łącze sprawiedliwie aby jedna osoba nie blokowała reszty, na jaki parametr trzeba zwrócić uwagę w doborze aby router mógł podzielić łącze , ale także i odpowiednio kolejkować a może rzucić się na serwer jakiś śmieszny dało by się skonfigurować w podobnych pieniądzach i jeszcze jedno czy któryś z routerów może ma wykres ruchu odbywającego się w sieci
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Przede wszystkim musi działać z wybraną przez ciebie technologią dostępu do neta. Zdecydowałeś już skąd bierzecie dostęp?necik pisze:Mam pytanie dotyczące routera ; na co zwrócić uwagę w doborze .
Patrz dwa posty wyżej.necik pisze:Czy na pewno router da radę podzielić łącze sprawiedliwie aby jedna osoba nie blokowała reszty, na jaki parametr trzeba zwrócić uwagę w doborze aby router mógł podzielić łącze , ale także i odpowiednio kolejkować
Dobry pomysł, ale to trzeba umieć zrobić.necik pisze:a może rzucić się na serwer jakiś śmieszny dało by się skonfigurować w podobnych pieniądzach
Tzn zbiorczy czy dla każdego użytkownika z osobna?necik pisze:jeszcze jedno czy któryś z routerów może ma wykres ruchu odbywającego się w sieci
Chodzi o chwilowe wykorzystanie pasma czy np ilość przesłanych danych? (pierwsze jest zaimplementowane w DrayTeku)
-
dla każdego z osobna po prostu statystyki
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
http://www.draytek.com/demo/
Tu masz demko DrayTeka, pooglądaj.

Tu masz demko DrayTeka, pooglądaj.
Nie wiem co to są po prostu statystykinecik pisze:po prostu statystyki

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Celowo wielopoziomowe cytowanie.Jo_gurt pisze:necik napisał/a:
a może rzucić się na serwer jakiś śmieszny dało by się skonfigurować w podobnych pieniądzach
Dobry pomysł, ale to trzeba umieć zrobić.
Dobry pomysł bo jak napisałem jak chcecie korzystać z programów p2p to można zrobić to tylko na serwerze i po sieci ściągać pliki później.
Ale jak Jo_gurt napisał, trzeba to umieć zrobić.
Myślę, że nawet Pentium 4 1-2GHz, 512-1024MB Ramu + Linux wystarczy. No i jakiś mały dysk na system + ewentualnie jakiś dysk na dane.
Sam komputer w tej konfiguracji co wyżej to koszt 200zł z dyskiem 20GB.
- wojteks
- *** Administrator ***
I jeszcze dodatkowo pasowałoby żeby był cichy i w małej obudowie bo nie zawsze da sie kompa do spiżarki/piwnicy/schowka upchnąćja.michal pisze:Sam komputer w tej konfiguracji co wyżej to koszt 200zł z dyskiem 20GB.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No, żeby był cichy to nie gwarantuję. Jakieś chłodzenie wodne za 100zł i gitara, albo cichy wiatrak.wojteks pisze:I jeszcze dodatkowo pasowałoby żeby był cichy i w małej obudowie bo nie zawsze da sie kompa do spiżarki/piwnicy/schowka upchnąć
Mały na pewno bo to obudowa desktopowa. Ta mała płaska.
-
Panowie powoli ręce opadają przy Was
to miało być coś prostego i niedrogiego
ale wasze pomysły naprawdę mi się podobają .I kolejne pytanko :
Zaczynam się gubić co do częstotliwości przesyłu radiowego . które łącze jest stabilniejsze 2,4 czy 5 GHz która częstotliwość da mi większą stabilność łącza i mniejsze zakłócenia(przewody energetyczne drzewa )dla mojej sieci trochę pogadałem z chłopakami serwisującymi takie sieci i o grozo przecież oni mówią każdy co innego . Podrzucie mi jaki link żeby może poczytać coś na ten temat
Google nie daja nic konkret
pozdrawiam i chylę czoło

to miało być coś prostego i niedrogiego

ale wasze pomysły naprawdę mi się podobają .I kolejne pytanko :
Zaczynam się gubić co do częstotliwości przesyłu radiowego . które łącze jest stabilniejsze 2,4 czy 5 GHz która częstotliwość da mi większą stabilność łącza i mniejsze zakłócenia(przewody energetyczne drzewa )dla mojej sieci trochę pogadałem z chłopakami serwisującymi takie sieci i o grozo przecież oni mówią każdy co innego . Podrzucie mi jaki link żeby może poczytać coś na ten temat
Google nie daja nic konkret
pozdrawiam i chylę czoło
- wojteks
- *** Administrator ***
cyberbajt.plnecik pisze:Podrzucie mi jaki link żeby może poczytać coś na ten temat
dipol.pl
Nie pomagam na PW!
-
wojteks, 
a dipol.pl to nawet nie ta branża
dość ogólne te linkiwojteks pisze:cyberbajt.pl
dipol.pl

a dipol.pl to nawet nie ta branża

- wojteks
- *** Administrator ***