![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jestem nowy, więc mam nadzieję, że nie zostanę zbesztany za brak wiedzy.
Kupiłem router TP-Link WR543G i chce go użyć jako Access Point Client aby podzielić moje dotychczasowe łącze radiowe na więcej urzadzeń. Może na początek opiszę jak wygląda sytuacja startowa:
Komputer PC pod WinXP (karta sieciowa TP-Link z wtyczką RSMA) + antena na dachu. Mój usługodawca korzysta z protokołu PPPoE (mam hasło oraz login) i zdaje się, że filtruje również na podstawie adresów MAC (mam wypisany adres MAC karty sieciowej na umowie). Łączenie się z internetem wygląda następująco: korzystam z programu TP-Link Wireless Client Utility, który wyszukuje dostępne sieci w zasięgu i łączę się z wybraną. Ale żeby móc korzystać z internetu, muszę się jeszcze zalogować przez PPPoE. Otwieram więc okienko do logowania i podaję dane z umowy. Po tym zabiegu wszystko działa.
Teraz chcę ustawić, jak napisałem na początku, więc robię tak:
1. Kabel antenowy odpinam od karty i wpinam do routera (do wejścia antenowego RSMA).
(Konfigurację routera na razie przeprowadzam na laptopie, więc będę się do niego odnosił)
2. Łączę skrętką laptopa i jedno z czterech wejść LAN z routerze.
3. Po zalogowaniu do routera, w ustawieniach trybu daję na APC.
4. W opcjach Network>MAC Clone wpisuję adres MAC (z umowy) mojej dotychczasowej karty sieciowej, która była połączona z anteną.
5. W Network>LAN zmieniam ip na 10.0.0.1. (Nie wiem czy to jest koniecze? Czy może tutaj powinien być mój dotychczasowy ip z komputera stacjonarnego?)
6. W DHCP daję, żeby przydzielało automatycznie z puli 10.0.0.100 do 10.0.0.199 (czyli laptop od teraz otrzymuje 10.0.0.100). Pozostałych opcji z tej zakładki nie jestem pewien jak ustawić.
7. W Network>WAN ustawiam na PPPoE i podaję hasło oraz login z umowy. Klikam "Save" i tutaj pojawia się trochę dziwna rzecz: router zapisuje tylko mój login, a hasło nie chce przyjąć (jest zagwiazdkowane, ale po długości widać, że to nie jest to, które ja podałem, bo jest 2x dłuższe; zakładam, że to nie jest normalne).
8. W opcjach Wireless>Wireless Settings wpisuję (albo wybieram z listy w Wireless>Site Survey) SSID sieci, z którą zawsze się łączyłem na komputerze stacjonarnym przez ten programik.
I teraz dochodzę do momentu, gdzie nie wiem co robić. Jak powinny wyglądać ustawienia w moim przypadku. Czy może popełniłem jakiś błąd po drodze? W Network>LAN już próbowałem wiele możliwośc,i ale nic z tego nie wyszło. I czy z tym hasłem PPPoE tak powinno być?
Gdy już uzyskam internet po kablu na tym routerze, chcę przez drugiego AP (TP-Link WR340G) zrobić małą sieć bezprzewodową w obrębie mojego domu. Ale najpierw muszę się z tym uporać.